Kohu TV 2:n Helgstrandin tallilla salaa kuvaamasta dokumentista paisuu

Tanskalaisen TV 2:n Operation X-dokumentin ensimmäinen Helgstrand Dressagesta kertova jakso on jo tanskalaisten TV 2 Play-tilaajien katsottavissa verkossa tänään. Mutta ulkomailta sen katsominen ei onnistu. TV2 on nyt jakanut useita katkelmia lähetyksestä verkkosivuillaan.

Katso kaikki ohjelman tiedot ja pätkät TV 2:n ohjelmasivulta tästä linkistä.

Tanskalaisten asiantuntijoiden kommentteja ohjelmasta on TV 2 koonnut tälle sivulle.

Suorana tänään televisiossa kello 20

Ensimmäinen jakso “Hevosbiljonäärin salaisuudet” on nyt jo nähtävillä verkossa. Tänä iltana klo 20.00 TV2 lähettää dokumentin Tanskan televisiossa.

Helgstrand: “otettava oppia”

Helgstrand vastasi TV 2:lle kirjallisesti:

“Työssämme on keskeistä, että hevostemme hyvinvointi asetetaan kaiken muun edelle. Koulutamme maailman parhaita eliittihevosia, jotka osallistuvat olympialaisiin ja kouluratsastuksen suurimpiin kilpailuihin. Voimme tehdä niin vain jos hevosen ja ratsastajan välillä vallitsee luottamus.

Täällä ratsastetaan 10 000 kertaa kuukaudessa, ja valitettavasti virheitä voi tapahtua. Emme myöskään voi kiistää, että näin ei olisi voinut tapahtua täällä. Ja jos näemme, että virhe on tehty, meidän on tietysti korjattava se. Jos havaitsemme lain rikkomista, meidän on tietysti toimittava sen mukaisesti.

Meidän on opittava meille esitetystä kritiikistä ja meidän on jatkettava kehitystä. Olemme tehneet niin myös tässä tapauksessa.

Kuvaukset ovat olleet tammikuussa 2023, mutta sen jälkeen emme ole pysähtyneet. Olemme muun muassa tehneet ulkopuolisen oikeudellisen tutkinnan ja tarkistaneet ohjeemme perusteellisesti. Tätä taustaa vasten olemme vahvistaneet hevosten hyvinvointi- ja ratsastuspolitiikkaamme, liiketapaamme ja henkilöstöehtojamme.

Se ei tarkoita, että oppimisemme olisi päättynyt. Tämä tarkoittaa sitä, että keskitymme jatkuvasti kehittämään itseämme, jotta varmistamme että huippuratsastuksen lähtökohtana on aina hevosen hyvinvointi.”

Andreas Helgstrand

Lue Andreaksen alkuperäinen vastaus tv-kanavalle (tanskaksi) kokonaisuudessaan tästä linkistä.

Ohjelman seurauksia on jo tiedossa, eläinsuojeluilmoitukset matkalla

TV2 ylläpitää ohjelmasta nyt myös tänään avattua liveblogia. Sinne on kerätty eri tahojen reaktioita nähdystä dokumentista. Sieltä voidaan lukea että Tanskan eläinsuojeluyhdistys – Dyrenes Beskyttelse aikoo raportoida Andreas Helgstrandista lähetyksen jälkeen viranomaisille. “Uskomme nähneemme riittävästi näyttöä ilmoituksen tekemiseksi”, sanoi Yvonne Johannesen. “Tämä on yksi kamalimmista asioista joita olen nähnyt pitkään aikaan, sellaista mitä en voinut kuvitella tapahtuvan vielä tänä päivänä.”

Lehdistötiedotteessa eläinsuojeluyhdistys tiedottaa tekevänsä rikosilmoituksen poliisille Helgstrand Dressagesta, Andreas Helgstrandista, sekä yksittäisistä dokumentissa ja sen kuvissa näkyvistä ratsastajista.

“Dyrenes Beskytselsessä olemme järkyttyneitä dokumentista. Salaa kuvatut tallenteet osoittavat, että Helgstrand Dressagen hevosia on järjestelmällisesti kohdeltu julmalla tavalla, joka on syvästi huolestuttavaa ja vastoin kaikkia vastuullisen eläinten koulutuksen ja eläinten hyvinvoinnin perusperiaatteita.” sanoo Yvonne Johansen, Dyrenes Beskyttelsen eläinsuojelupäällikkö, ja hevosiin erikoistunut eläinlääkäri.

Samalla Dyrenes Beskyttelse kehottaa Tanskan ratsastajainliittoa rankaisemaan Andreas Helgstrandia ja toimintaan osallistuneita ratsastajia.

“On yksinkertaisesti anteeksiantamatonta, mitä Helgstrand Dressagessa on tapahtunut. Yrityksen takana olevan johtajan ja osaomistajan ja osallistuvien ratsastajien ei tietenkään pitäisi edustaa Tanskaa hevosurheilussa. DRF:lle sopisi olla täysin selvää, että tämä on paljon yli sen mikä on hyväksyttävää, ja sillä pitäisi olla seurauksia”, Yvonne Johansen sanoo.”

Seuraa ohjelman liveblogia tästä osoitteesta:
https://nyheder.tv2.dk/live/2023-11-22-operation-x-afsloerer-voldsom-behandling-af-heste-hos-milliardaer-foelg-reaktionerne-her

Entinen Tanskan maajoukkuevalmentaja: “Olisiko joku muu ratsastaja, vaikkapa Pikku Lise voinut toimia samalla tavalla kuin Helgstrand ja silti päästä maajoukkueeseen?”

Tanskalaisen kouluratsastusjoukkueen entinen päävalmentaja Kimi Nielsen kirjoitti aikaisemmin Ridehesten-sivustolla julkaistussa avoimessa kirjeessä Helgstrandista, ja kertoi TV2:lle olevansa “järkyttynyt, vihainen ja surullinen” näkemästään materiaalista. Nielsen ei usko, että Helgstrand voi enää olla mukana Tanskan edustusjoukkueessa. “Tämä on valtava harmi ratsastusurheilulle. Tämä saattaa koskea koko lajin tulevaisuutta.”

Kirjeessään hän myös muistuttaa maan ratsastajainliiton senioreiden maajoukkueen jäseniä ja valmentajia koskevista arvoista ja normeista:

– Ratsastajat ja valmentajat ovat velvollisia noudattamaan DRF:n toimintaohjeita, noudattamaan voimassa olevia normeja ja arvoja sekä DRF:n ohjeita hevosen eettisesti oikeasta käytöstä hevosurheilussa.
– Ratsastajat ja valmentajat sitoutuvat olemaan tietoisia FEI:n hevosten antidoping- ja lääkityssäännöistä, FEI:n ihmisurheilijoita koskevista antidopingsäännöistä ja Tanskan antidopingsäännöistä ja noudattamaan niitä.
– Ratsastajien ja valmentajien odotetaan olevan aina hyviä roolimalleja.
– Ratsastajien ja valmentajien tulee roolimalleina pyrkiä hyvään urheiluhenkeen, ja heidän tulee noudattaa lajin reilun pelin periaatteita, ja yleisiä eläinten hyvinvoinnin periaatteita.

Ohjelmaa on vaikea katsoa Tanskan ulkopuolella

Jakson katsominen Tanskan ulkopuolella on vaikeaa: TV 2 Play:n tilaus vaatii tanskalaisen osoitteen lisäksi myös tanskalaisen luottokortin. Toistaiseksi mikään kiertotie ei ole tuottanut tulosta.

Lue myös:

Jaa artikkeli