Tanskan korkein oikeus päätti että TV 2 saa esittää Helgstrandilla salaa kuvatun materiaalin

Tanskalainen televisiokanava TV2 on suunnitellut lähettävänsä ensi keskiviikkona Helgstrand Dressagesta kertovan Operation X -ohjelman 22. marraskuuta klo 20. Jakson nimi on suomeksi käännettynä “Operaatio X: Hevosbiljonäärin salaisuudet”. Andreas Helgstrand kuitenkin valitti Aalborgin käräjäoikeuden päätöksestä korkeimpaan oikeuteen. Oikeudenkäyntipäivä oli tiistaina 14. marraskuuta. Ja oikeuden lopullinen päätös saatiin tänään.

Oikeudellinen kiista on jatkunut kesäkuusta lähtien. Helgstrand taisteli oikeudessa ja haki kieltomääräystä materiaalin lähettämiselle, sekä kritisoi TV 2:n toimittajien toimintaa. Hän halusi puolustaa omaa ja työntekijöidensä yksityisyyttä.

Mutta tämänpäiväisen päätöksen perusteella käräjäoikeuden tuomio pysyy voimassa, ja useiden kuukausien oikeustaistelun jälkeen videoita voidaan nyt näyttää ohjelmissa, joista ensimmäinen jakso nähdään jo ensi viikolla. Alun perin toimittaja vaihtoi nimensä, hankkiutui Helgtrandin tallille hevostenhoitajaksi ja siten sai videomateriaalia kahteen dokumenttiin. Tuomioistuin korosti, että eläinten etiikka ja eläinten hyvinvointi ovat yhteiskunnallisesti tärkeitä aiheita, joten tallenteita voidaan käyttää.

Ridehesten-julkaisun mukaan Tanskan ratsastajainliiton (DRF) asiantuntijaeläinlääkäri oli materiaalin oikeudessa nähtyään kertonut, että näkemänsä perusteella toiminta on ollut lajiliiton eettisten ohjeiden vastaista, oli sitten kyse yksittäistapauksista, tai jatkuvasti käytössä olevista koulutusmenetelmistä. Näin ollen DRF pyysi Helgstrandia puuttumaan asiaan ja toteuttamaan tallillaan useita toimenpiteitä millä voidaan varmistaa hevosten oikeanlainen käsittely, ja hallinta. Tämän jälkeen Helgstrand Dressage on muuttanut toimintaansa.

Tanskan ratsastajainliiton puheenjohtaja korostaa näytetyn materiaalin vakavuutta ja tarkentaa: “Kuvissa oli useita eri ratsastajia. Siksi otimme yhteyttä Andreas Helgstrandiin Helgstrand Dressagen johtajana ja pyysimme hänen kommenttejaan. Tämä johti Tanskan ratsastajainliiton ja Andreas Helgstrandin tapaamiseen, jossa keskustelimme ja annoimme mahdollisuuden toteuttaa useita toimenpiteitä sen varmistamiseksi, että sellaista ratsastusta, jota näimme, ei enää tapahdu.

Myöhemmin Helgstrand Dressage on kertonut, että nyt on otettu käyttöön säännölliset tarkastukset kaikille heillä asuville hevosille, jotta voidaan varmistaa ettei hevosilla ole kuolainten tai kannusten väärinkäytöstä aiheutuneita vammoja, ja lisäksi selvitetään mahdollisuuksia saada ulkopuoliset viranomaiset tarkastamaan hevoset säännöllisesti. Todettiin että ratsastustapaan on joidenkin ratsastajien osalta puututtu ja sitä seurataan jatkossa ratsastajatapaamisten kautta. Lisäksi on toteutettu useita muita vastaavia toimenpiteitä, jotka on tehty vastaavien tapausten ennaltaehkäisemiseksi, mikä oli myös ehdottoman välttämätöntä.”

Mahdolliset sanktiot

TV 2 pyysi perusteellisen vastauksen, mitä seuraamuksia Tanskan ratsastajainliitolta on tulossa. Dansk Ride Forbund on toimintaa valvova toimielin ja sen säännöt koskevat kaikkia lajiliiton edustajia. Yksittäisiä jäseniä, vapaaehtoisia, työntekijöitä, tuomareita, hallituksen jäseniä, valiokuntia, ja aluetoiminnassa mukana olevia, sekä ratsastajia, hevosten omistajia ja kaikkia jotka osallistuvat DRF:n alaisiin tapahtumiin, osallistujina ja niiden järjestäjiä.

Tanskan ratsastusliitolla on mahdollisuus määrätä seuraamuksia asianosaisille henkilöille, jos he ovat Tanskan ratsastusliiton alaisen seuran jäseniä. Tanskan ratsastajainliitto toimii erillään maan lainsäädäntö- ja oikeusviranomaisesta. Tämä tarkoittaa, että sen hallitus pitää huolta omien sääntöjen ja toimintatapojen hyväksymisestä, kun taas muutoksenhakuelinten, kurinpitolautakunnan ja valituslautakunnan tehtävänä on päättää sääntöjen rikkomisesta ja niiden seurauksista.

Kun TV 2:n salaa kuvatut tallenteet tulivat yleisön tietoon, heräsi kysymyksiä muun muassa Andreas Helstrandin osallistumisesta kouluratsastuksen EM-kilpailuihin. Tähän Jakob Ravnsbo sanoo: “Tämä on kysymys, josta on keskusteltu huolellisesti hallituksessa; eli onko Helgstrand Dressagesta esitetyillä tallenteilla nähty ratsastus luonteeltaan sellaista, ettei Andreas Helgstrand voi olla mukana maajoukkueessa.

Kukaan ei ole sääntöjen yläpuolella. Säännöt koskevat kaikkia. Toisaalta myös oikeusturva kuuluu kaikille. Andreas Helgstrand ei esiinny yhdessäkään videopätkässä, eikä hän tietojemme mukaan esiinny ollenkaan missään, lähes 200 tunnin mittaisessa maneesissa kuvatussa materiaalissa. Toisaalta Andreas Helgstrand on Helgstrand Dressagen johtajana kokonaisvastuussa siitä, miten asiat tehdään ja miten hevosia kohdellaan. TV2:n tallenteiden ja DRF:n tiedustelun jälkeen hänelle ei jäänyt enää epäilystäkään siitä, että ongelma on olemassa ja että ongelma on ratkaistava.”

Helgtrand julkaisi asiasta tänään tiedotteen

Helgstrand Dressage tiedottaa tapauksen johdosta ottaneensa käyttöön toimenpiteitä koko henkilöstön uudelleenkouluttamiseksi ja valvomiseksi varmistaakseen, ettei vastaavia tapauksia tapahdu tulevaisuudessa.

“Ei saa olla epäilystäkään siitä, että meille on ehdottoman tärkeää, että hevosemme menestyvät ja että asetamme eläinten hyvinvoinnin kaiken edelle. Ratsastusurheilu alana kehittyy edelleen, ja työskentely hevosten kanssa sen korkeimmalla tasolla vaatii paljon sekä ratsastajalta että hevoselta. Näin ollen hevosemme eivät voi olla maailman huipulla, jos emme kohtele niitä hyvin. Siksi eläinten hyvinvointi on Helgstrand Dressagessa ensisijaisen tärkeää – sekä nyt että tulevaisuudessa.”

Helgstrand dressage – Welfare

Lähetysaika päätettiin viime viikolla

Ohjelman esitysaika löytyi kanavan ohjelma-aikataulusta viime viikolla. Valmis dokumentti tullaan näkemään Tanskan TV 2 kanavalla 22. marraskuuta illalla kello 20.

Lue myös:

Helgstrand hävisi käräjäoikeudessa – valittaa hovioikeuteen

Andreas Helgstrand ja Tanskan TV 2 tapasivat oikeussalissa Aalborgissa

Jaa artikkeli