Helgstrand hävisi käräjäoikeudessa – valittaa hovioikeuteen

Andreas Helgstrand ei onnistunut kieltämään tallilla dokumenttiohjelmaan salaa kuvatun materiaalin julkaisua. Helgstrand yritti kieltää lähetyksen käräjäoikeuden päätöksellä, mutta tuomari hylkäsi pyynnön perustellen että ohjelmassa on kyseessä “yhteiskunnallisesti merkittävä aihe” ja se “keskittyy etiikkaan ja eläinten hyvinvointiin”. Helgstrand valittaa tuomiosta seuraavaan oikeusasteeseen.

Aalborgin tuomioistuin hylkäsi Helgstrandin vaatimuksen kieltää näyttelemästä materiaalia minkä työntekijäksi soluttautunut henkilö tallensi alkuvuodesta Tanskan TV 2 esittämään Operation X-dokumenttiohjemaan Helgstrand Dressagen tallilla Uggerhalnessa. Oikeus nimesi päätöksen perusteiksi “yhteiskunnallisesti merkittävä tieto” ja “eläinetiikan näkökulma ja eläinten hyvinvointi”.

Tapausta tarkkaan seuraava tanskalainen uutisjulkaisu Nordjyske kommentoi oikeuden päätöstä ensimmäisenä ja julkaisi TV 2:n dokumenttituotannon uutispäällikön Michael Nørgaardin sähköpostilla heille lähettämän kommentin: “Olemme tyytyväisiä siihen, että tuomioistuin ei kieltänyt TV 2:ta julkaisemasta salaa kuvattua materiaalia. Olemme myös tyytyväisiä siihen että tuomioistuin, kuten me, katsoo että eläintenpidon etiikka ja eläinten hyvinvointi ovat yhteiskunnallisesti merkittäviä asioita. Nyt haluamme keskittyä tulevien ohjelmiemme sisältöön, mitä näytämme myöhemmin tänä vuonna.”

Oikeudessa Andreas Helgstrand kertoi pitävänsä “syvästi huolestuttavana että pelkän mehukkaan dokumentin tekemiseksi tässä määrin loukataan hänen työntekijöiden ja hänen yksityisyyttä.”

Kiistanalaiset tallenteet

21. elokuuta käydyssä ensimmäisessä oikeuden istunnossa kuultiin ensimmäistä kertaa suullisesti TV 2 edustajalta mitä vuoden alussa hevosenhoitajaksi palkattu toimittaja tallensi tallilla. Toimittaja Ketil Alstrup kertoi useista konkreettisista esimerkeistä jotka viittaavat hevosten sopimattomaan kohteluun, ja jopa pahoinpitelyyn. Nähdyt hevosten koulutusmenetelmät ovat laissa ja Tanskan Ratsastajainliiton säännöissä kiellettyjä. Materiaalia nähneet puolueettomat asiantuntijat puhuivat yksimielisesti “väkivallasta” ja “eläinten hyväksikäytöstä”.

Tiedote julki

Helgstrand kertoo verkkosivuillaan julkaistussa tiedotteessa lyhyesti valittavansa päätöksestä. “Tänään Aalborgin oikeusistuin päätti että Helgstrand Dressagen pyyntöä kiellosta ei hyväksytty. Helgstrand Dressagen mielestä TV2:n tapausta toimintatapoineen ei periaatteesta voida hyväksyä, minkä vuoksi me jätämme Aalborgin tuomioistuimen päätöksestä valituksen hovioikeuteen (“landsretten”). Tämä tapaus ja TV2:n toimintatavat ovat meille peria ja siksi valitamme päätöksestä hovioikeuteen. Jäämme odottamaan oikeusprosessia ja päätöstä hovioikeudelta emmekä kommentoi enempää ennen sitä.”

Julkaisu Helgstrand Dressage facebook-sivulla maanantaina 4. syyskuuta 2023.

Lue myös: Andreas Helgstrand ja Tanskan TV 2 tapasivat oikeudessalissa Aalborgissa

Lähde: Nordjyske, st.GEORG

Jaa artikkeli