Andreas Helgstrand ja Tanskan TV 2 tapasivat oikeussalissa Aalborgissa

Kiistanalainen kouluratsastaja ja hevoskauppias Andreas Helgstrand tekee kaikkensa estääkseen elämästään kertovan kriittisen tv-dokumentin julkaisemisen. Hänen tekemät rikosilmoitukset johtivat asian käsittelyyn oikeudessa. Tanskan Aalborgissa pidettiin maanantaina 21. elokuuta oikeuden istunto, jossa Andreas Helgstrand pyrki kieltämään tanskalaista TV 2:ta lähettämästä hänen tallillaan kuvattua materiaalia ​​osana “Operaatio X” -dokumenttiohjelmaa.

Oikeuden päätöstä ei ole vielä tehty. Se koskee kuvamateriaalia tv-ohjelmasarjaan “Operaatio X”. Siinä toimittaja Morten Spiegelhauer paljastaa väärinkäytöksiä tutkivan journalismin keinoin. Ensimmäistä kertaa keskusteltiin siitä, mitä tallenteilla nähdään. Istunnossa useat asiantuntijat kertoivat näkemyksensä, ja myös Andreas Helgstrand itse oli todistamassa.

Salaa kuvatut tallenteet ensimmäistä kertaa julki


Aiemmin useista Helgstrand Dressagen hevoskauppoihin liittyvistä petostapauksista uutisoinut tanskalainen Nordjyske-lehti siteeraa kirjoituksessaan “Operation X”-ohjelman toimittajaa Ketil Alstrupia. Alstrup todisti oikeudessa, että heillä on kuvamateriaalia hevosten verta vuotavista suista, joiden haavoille ei annettu aikaa parantua. Siellä on myös liiallisesta raipan käytöstä aiheutuneita jälkiä ja kannuksista saatuja haavoja, joita peitettiin kenkälankilla.

“Eläinten pahoinpitelyä”, sanovat asiantuntijat

TV 2:n järjestämä tallille hevosenhoitajaksi soluttautunut toimittaja nauhoitti myös työntekijöiden välisiä keskusteluja siitä kuinka haavat saa parhaiten peittoon ennen asiakkaiden saapumista. Lisäksi viisi riippumatonta asiantuntijaa ovat vahvistaneet lähetysyhtiölle että materiaalin perusteella tallilla käytettiin jatkuvasti rollkur-menetelmää, joka on kielletty Tanskassa. Hevosia ratsastettiin myös tiukoilla apuohjilla joilla niiden pää pidettiin alas lukittuna. Näiden erillisten asiantuntijoiden joukossa on entinen maajoukkuevalmentaja, eläinlääkäri, ja tutkija. He toteavat yksimielisesti, että kuvamateriaalilla näkyy harjoitusmenetelmiä, jotka rikkovat eettisiä sääntöjä. Puhutaan “eläinten pahoinpitelystä” ja “väkivallasta eläimiä kohtaan”.

Andreas Helgstrand: “kuin pureva koira”

Myös Adreas Helgstrandia kuultiin oikeudessa todistajana. Lehti kertoo hänen sanoneen todistajapuheenvuorollaan kuinka “jotkut eläimet ovat todella villejä”. Ja käytti esimerkkinä poliisikoirien koulutusta. “Ne on kesytettävä jotta ensiksikin ymmärtävät että ihmisiä ei voi kyntää nurin, vaan on seisottava paikallaan. Sinun on astettava rajoja koko ajan.”
“Se on sama kuin koiran kanssa joka joskus puree. Hevosia on palautettava ruotuun, muuten se on vaarallinen, iso eläin. Mutta minun nähdäkseni kukaan ei ole vahingoittanut hevosia.”

Andreas Helgstrand sanoi, että on “törkeästi yksityisyyttä loukkaavaa”, että Helgstrand Dressagen työntekijöitä kuvattiin. TV 2 lupasi että lopullisessa materiaalissa kaikki työntekijät on tehty tunnistamattomiksi.

Seuraava oikeuden istunto on 4. syyskuuta.

Lue koko (tanskankielinen) artikkeli Nordjyske-lehden sivulla.

Lähde: st-georg.de / Nordjyske

Jaa artikkeli