Nyt puhuu Helgstrand-dokumentin kuvannut toimittaja

Saksalainen St. GEORG-julkaisu sai mahdollisuuden haastatella kouluratsastaja Andreas Helgstrandin tallilla salaa kuvannutta toimittajaa, tanskalaista Rebekka Klubienia. Hän on tutkiva journalisti, joka sai tallennettua yhdeksän tuntia hevosten hyvinvointiongelmia paljastanutta materiaalia Helgstrand Dressagen maneesissa, työskenneltyään neljä viikkoa Andreas Helgstrandin tallilla hevosenhoitajana. Videomateriaalia julkaistiin Tanskan televisiokanava TV 2:lla esitetyssä kaksiosaisessa dokumentissa “Hevosmiljardöörin salaisuudet”. Tämä ohjelma nähdään ensi viikolla myös Suomessa.

Andreas Helgstrand on tanskalainen kouluratsastaja, hevoskauppias, hevoskasvattaja. Hän on rakentanut Helgstrand Dressagesta useiden miljoonien arvoisen yrityksen, jolla on maailmanlaajuinen yhteistyökumppaneiden verkosto. “Miljardöörin salaisuudet” on osuva nimi, sillä hänen omaisuuttaan hallinnoiva holdingyhtiö Wama Consult ilmoitti viimeisessä tilinpäätöksessä Helgstrandin omaisuuden arvon olevan runsaat miljardi Tanskan kruunua (yli 134 miljoonaan euroa). Tiedotteen mukaan Helgstrand Dressagen vuotuinen liikevaihto oli viime kaudella 377 miljoonaa Tanskan kruunua, eli yli 50 miljoonaa euroa. Tämä hevosten koulutus- ja myyntiyritys työllistää kotisivujensa mukaan yli 130 työntekijää ja yli 700 hevosta.

Projekti alkoi saaduista vihjeistä

Vuonna 1996 syntynyt Rebekka Klubien valmistui yliopistosta vuonna 2021. Hän aloitti TV 2:lla työskentelyn vuonna 2022, ja tällä hetkellä toimii tutkivan journalismin osastolla tv-tuottajana.

Haastattelussa hän kertoo, että hän sai useammalta ihmiseltä kirjoituksia, joissa he ilmaisivat huolensa kyseisen tallin hevosten hyvinvoinnista ja tallin kulttuurista, suorittamisesta, jossa kaikkia prässätään hankkimaan tuloksia nopeasti.

Operaatio-X on tunnettu dokumenttisarja, jossa on tutkivan journalismin keinoin tuotu julki useita yhteiskunnan epäkohtia, useita erilaisia tapauksia, kuten rahanpesua. Myös eläinrääkkäystapauksia on nähty ennenkin.

Omasta kokemuksestaan hevosten parissa Klubien kertoo, että on ratsastanut lapsena ratsastuskoulussa ja ratsastellut maastossa. Mutta ei varsinaisesti omaa hevostaustaa, eikä hänellä ole kouluratsastuksesta omaa kokemusta. Hänellä ei ole hevosalan koulutusta, ja työtä hakiessa kertoi että ei ole minkäänlaista kokemusta tallirutiineista, eikä hevosten hoitamisesta sellaisessa ympäristössä.

Tämän vuoksi ensimmäiset päivät tallilla tuntuivatkin ylivoimaisilta. Heti ensimmäisenä päivänä hänelle kerrottiin että yhden ratsastajan hevosenhoitaja on sairastunut, ja hän saisi tuurata. Pehmeää laskua ei ollut, tahti oli kova ja heti piti olla tehokas ja nopea. Eikä jäänyt aikaa kävellä ympäriinsä ja kysellä ihmisiltä mitään ylimääräistä.

Epäkohdat näkyivät nopeasti

Hevosiin kohdistuvat epäkohdat näkyivät tallilla nopeasti. Jo toisena työpäivänään Klubien kuuli kuinka hevostenhoitajat keskustelivat selkeistä hyvinvointiongelmista, kuten raipan jäljistä. Ja tämä tallentui myös dokumentille. “Tämä ei ole ok, tällaisen paikan standardit huomioon ottaen.”

Toimittajalla oli jatkuva kiire hoitaa hevosia kyseiselle ratsastajalle. Hän ei ehtinyt nähdä ratsastusta ja osoittautui vaikeaksi saada materiaalia. Heti kuitenkin välittyi että saadut vinkit ovat totta. Paikan päällä ei ollut mahdollista kuvata takin sisältä, ilman että sen olisi joku huomannut. Otti aikaa ja piti keksiä tekosyitä mennä maneesille tallentamaan raipan ja kannusten jäljet. Lopulta hän päätti jättää takkinsa maneesiin ja kameran kuvaamaan sen sisällä.

“Pelkät naarmut eivät näytä toteen, mistä ne ovat syntyneet, ja ne voidaan selitellä tekosyillä.”

Maneesissa oli ammattiratsastajia, jotka itsenäisesti vastaavat hevosten koulutuksesta. Sen lisäksi maneesilla kävi opiskelijoita, ja satunnaisesti paikalla oli myös ohjaaja.

Andreas oli läsnä, ja katsoi ratsastusta useita kertoja. Kun haastattelussa kysytään, oliko hän paikalla katsomassa sellaista ratsastusta, joka näkyy videoilla, niin Klubien haluaa tarkentaa, että ei ollut. Hän oli paikalla katsomassa ratsastusta silloin kun hän itse ei ollut näkemässä ratsastusta, ja siellä käymässä silloin kun hän oli taasen lounaalla. Joten Andreas oli kyllä tallilla läsnä, hän kertoo.

Työntekijät keskustelevat verisestä hevosesta

Haastattelijaa eniten järkyttänyt kohta dokumentissa on, kun työntekijät puhuvat ääneen arkisesti ääneen, kuinka yksi hevosista on aina verellä ja vuotaa aina verta. Klubien joutui hevosenhoitajan roolissa piilottamaan tunteensa ja yritti toimia neutraalisti, vaikka koki shokeeraavana joutuvansa katsomaan sivusta kuinka hevoset vuotavat verta kun ne tulevat harjoituksista. Ja miten hoitajat arkisesti puhuivat verestä, kannusten ja raipan jättämistä jäljistä.
Klubien oli kuullut tästä etukäteen, tutkinut asiaa ja varautunut siihen. Hänelle oli mahdollista, että saamissaan viesteissä asiaa oli ehkä liioiteltu, tai ne ehkä eivät lainkaan olisi pitäneet paikkaansa. Totuus oli, että väitteet pitivät paikkansa, ja jossain kohdin kuvailtua pahemmin.

Vaatiko kuvaaminen rohkeutta?

Klubien ei koe olevansa erityisen rohkea. Hänen mielestä ne, jotka ovat laittaneet heille viestiä, ovat olleet erityisen rohkeita. “Teen työtä journalistina, ja se on tärkeää. Kuka tahansa journalisti tekisi jos heille vinkattaisi hyvä jutunaihe. Eikä tässä tapauksessa missään nimessä “hyvä” vaan tärkeä. Tämän jälkeen on tullut ilmi, että ongelma ei ole vain täällä, vaan monella muullakin tallilla.”

Vaikka dokumentissa nähdään vain 20-25 sekuntia materiaalia, sitä näytetty ammattilaisille enemmän. Tämä dokumentti on tehty ihmiselle jotka eivät tunne hevosia, tai ymmärrä kouluratsastusta. Yhteensä tallilla kuvattiin paljon materiaalia, jopa 200 tuntia, joista 9 tuntia maneesilta. Dokumentissa nähdyt kohtaukset ovat tapahtumia, jotka todellisuudessa toistuivat maneesissa useita kertoja, eri ratsastajia, useampina päivinä.

Dokumentti käynnisti Tanskassa paljon keskustelua

Julkaisun jälkeen ohjelma käynnisti paljon yleistä keskustelua eläinten hyvinvoinnista, etenkin hevosiin liittyen. Se herätti raivoa siitä, että Tanskan suurimmalla tallilla asiat ovat tällä tolalla. Miltä näyttää muissa ammattitalleissa Tanskassa? Jos nämä ovat hevosten olot kaikista tunnetuimmalla, menestyneimmällä, ja isoimmalla tallilla Tanskassa, mitä ne ovat kansainvälisesti muilla talleilla?

Hänen mukaansa hevosyhteisössä on tiedostettu että kaikki ei aina mene sääntöjen mukaan, ja oltu huolissaan. On ollut keskustelua mm. siitä miten kouluratsastusta tuomaroidaan kisoissa. Onko tuomarointi se syy, miksi ihmisten on pakko ratsastaa tällä tavoin. Hän kertoo myös, että maassa on tällä hetkellä käynnissä paljon mielenkiintoisia asioita, ja on mielenkiintoista nähdä mitä tulee tapahtumaan. “Luulen että tulemme näkemään muutoksia, tai ainakin todella, todella toivon niin.”

Kohtaaminen Andreaksen kanssa

Oliko dokumentin julkaisun jälkeen Andreaksen hämmästys hevosten kaltoinkohtelusta aitoa?

Neljän viikon tallilla työskentelyn jälkeen, viimeisenä työpäivänä toimittaja odotti tapaavansa Andreaksen, hän halusi kohdata ja kertoa mitä oli nähnyt tallilla. Erityisesti häntä kiinnosti nähdä, miten Andreas reagoisi hevosten hyvinvoinnista huolestuneen tallityöntekijän kertomukseen, ja mikä on reaktio kun hän tuo nämä asiat julki kasvotusten. “Olisiko hän huolestunut siitä, että hevosissa on hänen ratsastajiensa huonon ratsastuksen jäljiltä verisiä jälkiä? Ja miten hän reagoisi, kun kerron usean ratsastajan ratsastavan täällä pakkokeinoin? Mutta kuten dokumentilla nähdään, hän ei vaikuttanut siltä että olisi ottanut sen kovin vakavasti. Hän kertoi olevansa se ensisijainen henkilö jonka pitää kertoa ratsastajille, että heidän pitää ratsastaa kunnolla. Mutta hän sanoi myös, että hevosille ei pidä olla liian kiltti. Hän mainitsi olevansa tietoinen siitä että ratsastajat tekevät tätä, joten oli yllättävää, ettei hän ottanut sitä kovin tosissaan. Ainakin se oli vaikutelma minkä minä siinä tilanteessa sain.” Rebekka kertoo.

Myöhemmin, kuultuaan salaa nauhoitetusta materiaalista Andreas Helgstrand teki rikosilmoituksen ja haastoi tanskalaisen tv-kanavan oikeuteen, koittaen estää tallenteiden julkaisun. Tv-kanava voitti oikeudenkäynnit, mutta dokumentin julkaisu viivästyi. Ensimmäinen osa siitä nähtiin Tanskassa 22. marraskuuta.

Dokumentin monet seuraukset

Marraskuun lopulla myös Ruotsissa nähty dokumentti käynnisti skandaalin. Moni joka näki hevoset niin avuttomassa, alistetussa ja pakotetussa tilanteessa, kuin ne dokumentissa nähdään, järkyttyi ja voi pahoin. Kuten asiantuntijat materiaalin oikeussalissa nähdessään kuvasivat, ei kenellekään jää epäilystä siitä että hevosia on toistuvasti pahoinpidelty. Niitä paineistetaan, niille aiheutetaan eriasteista kipua, ja hevosissa on nähtävillä selkeitä toistuvan pahoinpitelyn jälkiä. Joten reaktioita, kannanottoja, lausuntoja, ja kaikenlaisia mielipiteitä nähdystä materiaalista kertyi runsaasti. Sosiaalinen media täyttyi kommenttien vyörystä. Kovaäänisintä keskustelua kävivät erilaiset hevosten hyvinvointia edistävät organisaatiot, mutta myös monet kouluratsastuksen ammattilaiset halusivat irtisanoutua kyseenalaisesta toiminnasta ja sitä edustavista yrityksistä.

Ohjelmaa kommentoivat lausunnoissaan Tanskan lajiliiton lisäksi mm. Kansainvälinen ratsastuksen kattojärjestö FEI, ja Saksan ratsastusliitto FN. Tanskan eläinsuojeluyhdistys ilmoitti tehneensä näkemänsä perusteella hevosten kohtelusta rikosilmoituksen poliisille.

Päivää ennen dokumentin toisen osan lähetystä Tanskan ratsastusliiton hallitus kokoontui ja päätti erottaa Helgstrandin koulumaajoukkueesta, ja sen toiminnoista. Yleiskokous vahvisti tämän jatkuvan 31.12.2024 saakka, ja häneltä evättiin olympiapaikka. Lajiliitto päätti samassa lopettaa myös kaiken yhteistyön Helgstrand Eventin kanssa. Ja joutui etsimään jo sovituille useamman lajin PM-kisoille 2024 uuden paikan.

“On täysin tuomittavaa kohdella hevosia millään tavoin kaltoin. Tanskan liitto on tehnyt oikeat päätökset erottaessaan Helgstrandin maajoukkueesta ja päättäessään yhteistyön tämän edustaman yrityksen kanssa. On tärkeää saada väärinkäytökset ilmi, jotta niihin päästään puuttumaan. Tanskan liitto teki ainoan oikean ratkaisun”, kommentoi Ratsastajainliiton hallituksen puheenjohtaja Marjukka Manninen.

Tanskanpuoliveristen kantakirja moitti nähtyjä koulutusmenetelmiä, mutta ei langettanut Helgstrandille seuraamuksia.

Tanskan ratsastuksenohjaajien yhdistys DR-IF teki päätöksen erottaa Andreas Helgstrandin, ja hänen työntekijänsä Thomas Sigtenbjerggaardin, Maria Anita Andersenin ja Ole Hummelshøjn yhdistyksestä, ja he eivät saa voi valvoa opiskelijoita ja harjoittelijoita, jotka harjoittelevat ohjaajiksi tai ammattiratsastajiksi. Helgstrand Dressage että Uggerhalne Sportsrideklub poistettiin yhdistyksen listalta harjoittelu ja koulutuspaikkana.

Andreaksen isä Ulf Helgstrand on toiminut Tanskan ratsastusliiton puheenjohtajana vuodesta 2003, ja hänet valittiin tehtävään uudestaan seuraavaksi kahdeksi vuodeksi keväällä 2023. Syyskuussa 2023 hän jäi virkavapaalle poikaansa liittyvien eturistiriitojen vuoksi, ja päätti erota tehtävästään tämän vuoden alussa.

Myös Helgstrand Dressage julkaisi vastineen dokumenttiin, kertoen että siinä nähdään huonoa ratsastusta ja hevosten hoitoa. Ja sitä ei voida hyväksyä. Tiedotteessa yritys ilmoittaa toimista ja toimenpiteistä joita on jo tehty asioiden parantamiseksi. Joulukuussa yritys ilmoitti asentaneensa maneesiin kamerat, joilla hevosten käsittelyä ja koulutusta voidaan seurata jatkuvasti.

Vielä jää seurattavaksi onko dokumentilla muita, kuten rikosoikeudellisia seurauksia.

Haastattelussa Klubien huomauttaa että vaikka Tanskan ratsastusliitto erotti Helgstrandin kansainvälisistä edustustehtävistä, mutta hän saa edelleen kilpailla Tanskassa. “Koitui paljon seurauksia. Eikä ainoastaan henkilökohtaisia, myös yhteistyökumppaneille, ja siellä työskenteleville. On vaikea sanoa mitä tulevaisuus tuo tullessaan.” Klubien sanoo.

Dokumentti nähdään Suomessa ensi maanantaina

Yle on hankkinut dokumentin esitysoikeudet ja tunnin kestävä ohjelma tullaan näkemään nimellä “Andreas Helgstrandin pimeä puoli” Yle TV2-kanavalla 29.1.2024, illalla klo. 20. Ohjelma jää myös Areenaan katsottavaksi.

Mitä ajatuksia dokumentti herätti? Keskustelua dokumentin jälkeen voi käydä rekisteröimällä oman nimimerkin Hevoskansan foorumille. Tule mukaan jakamaan ajatuksia!

Rebekka Klubbienin haastattelu

Tässä eilen julkaistussa englanninkielisessä podcastissa Rebeccaa haastattelee st.GEORGin päätoimittaja Jan Tönjes.

Lue myös:

Jaa artikkeli