Maailman hevoskirjasto avasi ovensa Ranskassa

FEI ja Cainin yliopiston humanistististen tieteiden tutkimuskeskus (Maison de la Recherche en Sciences Humaine MRSH), kansallinen tutkimuskeskus (Centre National de la Recherche Scientifique CNRS), Ranskassa ovat solmineet kumppanuuden uudessa, mielenkiintoisessa projektissa. Maailman hevoskirjasto eli “La Bibliothèque Mondiale du Cheval – World Horse Library” on innovatiivinen digitaalinen kirjasto. Se yhdistää yksityisten ja julkisten kirjastojen lähteitä, täysin hevosiin ja niihin liittyvään tietoon keskittyen.

Kirjastossa on tällä hetkellä yli 15 000 kirjaa, joista yli neljännes on digitoitu. Ja sitä täydennetään jatkuvasti lisäämällä uusia teoksia. Se on vahvasti yhteistoiminnallinen hanke, joka on avoin kaikille olemassa oleville julkisille ja yksityisille kirjastoille. Teosten tekijänoikeudet säilyvät, ja niistä tulee osa kirjaston kokonaisuutta. Kirjoja ei vain digitoida, vaan eri alojen asiantuntijat ovat tehneet niihin viittauksia, ja kommentoivat niitä, mikä lisää tämän mielenkiintoisen hankkeen tieteellistä ja metodologista arvoa.

Caenin yliopisto sijaitsee Normandiassa, Luoteis-Ranskan alueella, missä on menestyksekkäästi järjestetty mm. World Equestrian Games 2014 -ratsastuskisat. Caenin yliopisto on kansallinen digitaalisen julkaisun keskus, ja sillä on arvostettu Biblissima-merkki tunnuksena digitaalisen tallentamisen huippuosaamisesta.

“La Bibliothèque Mondiale du Cheval” hyötyy edistyneestä monitieteellisestä digitaalisten asiakirjojen tutkimuksesta, ja sitä tukevat Ranskan viranomaiset ja erityisesti Normandian alue. Myös kansainvälinen ratsastajainliitto FEI on mukana tukemassa hanketta.

FEI on riemuissaan maailman hevoskirjaston, La Bibliothèque Mondiale du Cheval:in kumppaanuudesta. “Tämä kekseliäs projekti on omistettu edistämään tiedonhankintaa, ja rohkaisee tiedonvaihtoon.” FEI:n puheenjohtaja Ingmar De Vos sanoi. “Tämä on ensimmäinen kerta kun akateemisessa maailmassa omistetaan näin valtavat digitaaliset resurssit hevosaiheelle, ja olemme erittäin innoissamme, että saamme olla osallisena.”

FEI:n ja ranskalaisen maailman hevoskirjaston kumppanuuden puitteissa järjestetään Pariisin olympialaisten aikana 1. elokuuta 2024 Versaillesin linnan auditoriossa konferenssi “Sports Équestres, Jeux et Enjeux” (suoraan suomeksi käännettynä: “Hevosurheilu, sen pelit ja panokset”).

Lukuisia puhujia, historioitsijoita, tutkijoita ja akateemikkoja kokoontuu Versaillesin linnaan, mikä on myös ensi vuoden olympialaisten ratsastuslajien kisapaikka.

“Kokoonnumme Versaillesissa, maailman suurimman urheilutapahtuman, olympialaisten aikana. Ja odotamme sitä innolla.” sanoo ranskalainen Xavier Libbrecht, joka johtaa “La Bibliothèque Mondiale du Cheval”-projektia.

”Meillä on harvinainen tilaisuus esittää kysymyksiä ratsastusurheilun, näiden ainutlaatuisten urheilulajien tulevaisuudesta, heijastellen muuttuvan ihmiskunnan arvoja ja sen hevossuhdetta. Tätä tilaisuutta emme voineet jättää käyttämättä. Ja kun se tehdään Versaillesin historiallisessa ympäristössä, mikä on ollut akateemisen ratsastuksen keskus ja hevosurheilun tuomioistuin Ranskan kuninkaan Ludvig XIII:n ajoista 1700-luvun alkupuolelle asti, kyseessä on todella poikkeuksellinen tapahtuma.

“Tämä kumppanuus FEI:n kanssa perustuu pitkälti yhteistyöhön ja avun saamiseen. Ja odotamme mielenkiinnolla yhteistyötä keskittääksemme hevosurheiluun, ja sen kehittymiseen aikojen saatossa, liittyvät tiedot ja resurssit.”

Kirjasto tarjoaa paljon mielenkiintoista antia, etenkin ns. klassisesta ratsastuksesta kiinnostuneille. Sieltä löytyy jo nyt englanninkieliset käännökset ilmaiseksi luettavana useista ranskankielisistä merkkiteoksista. Aineistoa kertyy jatkuvasti lisää. Muutaman vuoden päästä sivusto on todellinen aarreaitta jokaiselle ratsastuksen historiasta ja nykypäivästä kiinnostuneelle.

Myös suomalaiset hevostietoa ja ratsastuksen historiaa keränneet ja tallentaneet yhteisöt voivat olla yhteydessä projektin järjestäjiin.

Tutustu maailman hevoskirjastoon ja sen englanninkieliseen tarjontaan osoitteessa www.labibliothequemondialeducheval.org/en.

Lue myös:

Jaa artikkeli