Ratsastus hyvin kurssissa kohti Pariisin olympialaisia 2024

Kun Pariisin 2024 olympiakisojen avajaisiin on jäljellä alle vuosi, toimivat Versaillesin palatsi ja puisto taustana testitapahtumana järjestetylle kenttäratsastuksen maastokokeelle, mikä tarjosi herkullista esimakua siitä mitä on tulossa, upeasta Unescon maailmanperintökohteesta missä järjestetään kaikki ratsastuslajit vuonna 2024.

Yli 20 kansallisten lajiliittojen edustajaa FEI:n edustajiston kanssa, ryhmä ratsastusurheilun teknisiä asiantuntijoita, Pariisi 2024-maastoesteradan suunnittelija Pierre le Goupil, sekä Versaillesin palatsin edustajat ja asiantuntijat osallistuivat kaksipäiväiseen testitapahtumaan Versaillesissa tiistaina 22. ja keskiviikkona 23. elokuuta, jota isännöi ”Paris 2024”-järjestelytoimikunta ja heidän kumppaninsa GL Equestrian Events.

Ensimmäisenä päivänä keskityttiin testaamaan maastoesteradan tiettyjä osia ja alueita, arvioitiin yli vuoden kestäneet pohjatyöt. Lajiliittojen edustajille esiteltiin tapahtumapaikka ja tulevien rakennelmien suunnitelmat, jotka ovat ensi vuonna valmiina toivottamaan tervetulleeksi heidän kilpailevat joukkueensa ja kymmeniä tuhansia katsojia. Useita ratsastajia ja hevosia oli paikalla testaamassa valittuja esteitä, päivän kohokohtana väliaikaiseksi rakenteeksi tehty ponttoonielementtien päälle tehty silta jonka testikilpailun kenttäratsastajat ylittivät täydessä laukassa, kirkkaan sininen taivas ja mahtava Versaillesin palatsi taustalla.

”Paris 2024”-järjestelykomitean pääjohtaja Etienne Thoboisin mukaan hevosten näkeminen suorittamassa rataa Chateau de Versailles’n poikkeuksellisessa ympäristössä luo aivan uudenlaista jännitystä ja antaa kaikille mahdollisuuden tarkastella toimintoja.

“Olemme vuoden päässä kilpailuista, ja olemme tehneet töitä radan kanssa jo yli vuoden, jotta mitään ei vahingoittuisi”. ”Ja ”varmistuaksemme radan kunnosta erilaisissa olosuhteissa, erityisesti ponnistus- ja alastulopaikkojen pohjat ovat hyvät, tasalaatuiset ja kestävät.”

Paris 2024 kenttäratsastuksen maastokokeen testitapahtuma, 22. elokuuta 2023.
Kuva: FEI/PSV
Kuva: FEI/PSV

Versaillesin edustajat olivat myös paikalla seuraamassa suuren kanaalin ylittävän ponttoonisillan testausta ja ilmaisivat odottavansa ensi vuoden kisoja innolla, korostaen ”Paris 2024”-työryhmän ja Versailles’n välistä hienoa yhteistyötä. Kaikki valmistelut suunniteltiin huolellisesti jotta varmistettiin että päivittäin käyville tuhansille vierailijoille aiheutuisi mahdollisimman vähän häiriöitä, mutta myös varjelemassa ympäristöä varmistaen että alueet palautetaan alkuperäiseen tilaansa. Kilpailujärjestelyiden yhteydessä tehdään muutamia yleishyödyllisiä kunnostustöitä, jotka jättävät hienon muiston ja perinnön kisoista.

”Paikka täytyy entisöidä juuri sellaiseksi kun se oli, kaikki kunnostaa ennalleen” sanoi Versaillesin palatsin presidentti Catherine Pégard, ”uskon, että siitä tulee jopa vielä upeampi, sillä sinne pääsee paremmin ja olemme tehneet töitä jotta puutarhat olisivat vielä entistä houkuttelevampia.”

”On suuri ylpeys ja kunnia olla yhdistämässä yksi Ranskan ja sen kulttuurin symboleista näihin kisoihin joita katsotaan kaikkialla maailmassa.”

Kuva: FEI/PSV

Toisena päivänä testitapahtuma käytännön kokeiluineen jatkui sisätiloissa jossa ”Paris 2024”-työryhmä esitteli edustajille ja isolle online-yleisölle kattavan katsauksen sekä päivitetyt tiedot siitä miten kaikki logistiikka urheilualueilla ja niiden ympäristössä toimii, mukaanlukien ihmisten kuikllku olympiakylään, kuljetukset, eläinlääkärien ja hevostenhoitajien majoitustilat, lehdistötilat, hevosten saapuminen ja lähteminen, tallialue ja sen palvelut, ensiapu, eläinlääkäreiden hoitotilat ja välineet, sekä ruoka- ja majoituspalvelut.

”Olemme todella tyytyväisiä siihen kuinka nämä käyttökokeilut ja testitapahtuma valmisteluineen menivät”, sanoo FEI:n kilpailutoimien johtaja Tim Hadaway.

”Kaikki osallistujat ehtivät saada tuntumaa maastoesteradasta, ja etenkin nähdä miten maaperää on huolellisesti muokattu jotta saadaan parhaat olosuhteet hevosille ja urheilijoille ensi vuodelle kisojen ajaksi.

Näin loistokas paikka ansaitsee suurta huomiota ja erillistä huolenpitoa, ja olemme varmoja että ”Paris 2024”-työryhmä yhteistyökumppaneineen palatsin haltijoiden kanssa tarjoavat ikonisen tapahtumapaikan joka ei ainoastaan sovi meille urheiluun, vaan myös edustaa ja kunnioittaa tämän paikan ylläpitämää historiaa ja kulttuuriperintöä.

Kuva: FEI/PSV

Kuvassa yksi koeratsastajista maastoesteradalla ylittämässä puisto-osion selkeästi keskeisintä elementtiä, suurta kanaalia, erityisesti tätä tarkoitusta varten ponttoonielementeistä väliaikaiseksi rakennetulla sillalla.

Jaa artikkeli