Kesälajien apurahoja 169:lle urheilijalle, ratsastajista tukea saavat Katja Karjalainen ja Veera Manninen

Liikunta-, urheilu- ja nuorisoministeri Sandra Bergqvist on myöntänyt valmennus- ja harjoitteluapurahoja 169 kesälajien urheilijalle, tiedottaa opetus- ja kulttuuriministeriö. Suurimman 20 000 euron apurahan sai 20 urheilijaa. Apurahojen yhteissumma on noin 1,5 miljoonaa euroa.

“Olympia- ja paralympiavuonna valmennus- ja harjoitteluapurahat ovat erityisen tärkeitä kisoihin valmistautuville urheilijoille. Myös tulevaisuuteen pitää panostaa, ja siksi nuorten urheilijoiden apurahojen määrää on lisätty. Nyt pidetään peukkuja hienojen sinivalkoisten onnistumisten puolesta urheilukentillä ympäri maailman tämän vuoden aikana.” sanoo ministeri Bergqvist.

Apurahan tavoitteena on luoda urheilijan ammattimaiselle ja päätoimiselle valmentautumiselle taloudelliset edellytykset siten, että urheilijalla on mahdollisuus menestyä kansainvälisissä arvokisoissa. Esitykset apurahojen saajista tekee Suomen Olympiakomitean huippu-urheiluyksikkö.

Työssäkäynti tai opiskelu eivät ole esteenä apurahan saamiselle. Apurahaa ei myönnetä urheilijoille, joiden verotettavat tulot viimeisimmässä vahvistetussa verotuksessa tai selkeästi osoitettavissa olevat kilpailupalkkiot ylittävät 80 000 euroa. Verottomia urheilija-apurahoja on myönnetty vuodesta 1995 lähtien.

Kesälajien urheilija-apurahat 2024

Karjalainen Katja 10 000 euroa.
Manninen Veera 6 000 euroa.

Henri Ruoste ei hakenut tukea

Aiemmin tällä viikolla Yle uutisoi kuinka apurahaa saaneiden urheilijoiden listalta uupui muun muassa joukko ratsastajia. Ilman apurahaa jäivät esimerkiksi kouluratsastaja Emma Kanerva ja kenttäratsastaja Sanna Siltakorpi.

Ylitarkastaja Niemi-Nikkola ei voi yksilökohtaisesti eritellä, miksi urheilija jää ilman apurahaa. Syitä voi olla useita, ja osa urheilijoista ei edes hae apurahaa. Hänen mukaansa “myös sillä voi olla vaikutusta, jos urheilijan olosuhteet erittäin ratkaisevasti muuttuvat eli esimerkiksi urheilijan hevonen on loukkaantunut tai häneltä puuttuu purjevene.”

Henri Ruoste kertoi Yle Urheilulle, ettei ole hakenut apurahaa.

“Siihen ei ollut sen ihmeellisempää syytä. Siinä oli niitä tulorajajuttuja. En myöskään päässyt viime kaudella kilpailemaan niin paljon, että ne kriteerit olisivat täyttyneet. Toivottavasti tällä kaudella ne täyttyvät ja urheilullisesti menee paremmin kuin viime vuonna.”

Olympiakomitea kohdistaa lisäresursseja huippu-urheiluun

Suomen Olympiakomitea lisää määräaikaisesti resursseja huippu-urheiluun, ja pyrkii näin varmistamaan parhaan mahdollisen tuen Pariisiin tähtääville urheilijoille ja valmentajille.

Olympiakomitea osoittaa seuraavaan kahdeksan kuukauden aikana noin 100 000 euroa lisärahoitusta Pariisin kisoihin liittyvään asiantuntijatyöhön. Lisäresurssien turvin huippu-urheilun asiantuntijat ovat entistäkin tiiviimmin olympialaisiin valmistautuvien kärkiurheilijoiden ja -lajien valmentautumisen tukena heidän arjessaan.

“Meillä Suomessa on pitkäjänteisen työn tuloksena rakennettu huippu-urheilijoiden tukena toimiva moniammatillinen asiantuntijaverkosto. Tämän verkoston työtä haluamme juurruttaa edelleen vahvemmin osaksi suomalaista huippu-urheilutoimintaa. Urheilun tulokset syntyvät arjessa ja hien hajussa. Olympiakomitean lisäresursointi tukee urheilijoiden ja valmennuksen laadukasta arjen työtä kohti Pariisin kisoja.” kertoo huippu-urheilujohtaja Matti Heikkinen Etelä-Korean Gangwonista, jossa on meneillään nuorten talviolympialaiset.

Olympiakomitean hallitus on tähän mennessä vahvistanut 10 urheilijan valinnan Pariisin olympialaisiin. Loput urheilijat tullaan valitsemaan kevään ja alkukesän aikana 8.7. mennessä.

Lue myös:

Jaa artikkeli