Amsterdamin jännitysnäytelmässä Irlannin Coylelle peräkkäinen voitto Legacylla

Irlantilainen Daniel Coyle ja 14-vuotias supertamma Legacy tekivät toistamiseen uskomattoman suorituksen ja laukkasivat lentäen voittoon esteratsastuksen maailmancupin osakilpailussa eilen Amsterdamissa, Hollannissa.

Toissa sunnuntaina pari nousi tuloslistan kärkeen Saksan Leipzigissä lähes puolen sekunnin voittomarginaalilla. Ja tänä sunnuntaina RAI Amsterdamin täpötäydessä hallissa 6000 katsojan yleisö sai jännittää tuolien reunalla keikkuen kuinka seitsemän ratsukon sähköisessä uusinnassa he pudottivat hollantilaistähdet Willem Greven ja Highway TN NOP:n toiselle sijalle, lähes kolme kokonaista sekuntia paremmalla ajalla.

Uusintaa seurannut yleisö nousi riemusta seisomaan kun Greve ja hänen voimakas 12-vuotias ori, yksi kolmesta uusintaan selvinneestä järjestäjämaan omasta ratsukosta, ylittivät maalilinjan tehtyään puhtaan radan aikaan 38,33 sekuntia.

Tämä ilo jäi lopulta kuitenkin lyhytaikaiseksi kun Coyle teki näyttävän uusintaradan ja pysäytti kellon 35,45 sekuntiin. Aikaan, jota ei enää kukaan pystynyt parantamaan.

Kysyttäessä kuinka hän aikoo juhlia tätä uskomatonta, toista peräkkäistä saavuttamaansa maailmancup-voittoa, irlantilainen vastasi: “Minulla on menossa “tipaton tammikuu”, jonka olen tehnyt joka vuosi. Mutta Ariel (Grange, Legacyn osaomistaja) sanoi, että mennään ja otetaan muutama olut, joten viime sunnuntain voiton jälkeen juotiin kolme. Ja luulen, että tänään meidän on otettava ehkä muutama enemmän!”

Daniel Coyle ja Legacy, liitäen voittoon Amsterdamin maailmancup-osakilpailussa. Kuva: FEI/Leanjo de Koster

Kilpailuun osallistunut suomalaisedustaja Aura Vasama hevosellaan Canto Bruno jäi uusinnasta, tehden kuitenkin hyvän perusradan kahdeksalla virhepisteellä aikaan 71,08 sekuntia.

Tavoiteaika

Greven maanmies, hollantilainen Jur Vrieling asetti ensimmäisen tavoiteajan lähtiessään toisen kierroksen ensimmäisenä näyttämään tietä 12-vuotiaan tamman Griffin van de Heffinckin kanssa, joka hyppäsi puhtaan radan 40,40 sekunnissa.

Hollantilaiskilpailijoista toinen, Marc Houtzager näytti Sterrehofin Danten kanssa vakuuttavalta vastustajalta, kunnes kolmen esteen päässä maalilinjasta, sarjan toisella esteellä kaikki meni pieleen. Ja kun belgialaiset Pieter Clemens ja Emmerton tekivät pudotuksen edeltävällä pystyesteellä, ja Gilles Thomas Luna van het Dennehofilla ylittivät maalilinjan puhtaalla radalla aikaan 41,84 sekuntia, luokan kärjessä komeili edelleen Vrieling, ja aikaa vastaan radalle taistelemaan oli tulossa vielä kolme ratsukkoa.

Greve otti johdon loistavalla ratsastuksella vahvalla Highwaylla, joka ylitti maalilinjan 38,33 sekuntissa, ja ori pudisti ylpeänä päätään kun sen ratsastaja tervehti suosiotaan osoittanutta yleisöä. Mutta kaikille oli selvää siitä hetkestä lähtien kun Coyle ja Legacy lensivät ensimmäisen esteen yli, että nyt tullaan näkemään jotain aivan poikkeuksellista.

Pari kiersi aloitusesteen jälkeen suorinta tietä sitä seuranneelle okserille ja kaikki loput etäisyydet ratsukko selvitti silmänräpäyksessä, yleisön haukkoessa henkeä. Toiseksi viimeiselle esteelle heiltä nähtiin sujuva käännös sekä lopuksi sydämentykytyksiä aiheuttanut laukkaspurtti viimeiselle okserille, ja he pysäyttivät kellon aikaan 35.45. sekuntia, tehden epäilyksettä illan kärkiajan. Irlannin Denis Lynch ja Vistogrand päättivät luokan tehden kaksi pudotusta, ja sijoittuen päivän päätteeksi lopputuloksissa seitsemänneksi.

Suoritustaan tarkastellessaan Greve sanoi: “Oli todella nopea uusinta, ja minun käännös okserille ei ollut yhtä sujuva kuin Danielin. Hän otti enemmän riskejä, ja mielestäni minulla oli kaksi askelta enemmän. Mutta loppujen lopuksi olen niin onnellinen hevoseni puolesta! Se antoi kaikkensa, kuten aina, ja mitä tulee tähän yleisöön Amsterdamissa, sijoituin toiseksi, mutta heidän ansiosta silti tuntui siltä että voitin! Näimme hienoa ratsastusurheilua ja katsojat olivat uskomattomia, joten minulla oli huippu kilpailu ja mielestäni meillä on loistava voittaja!” kertoi tämä upeasta viikosta Jumping Amsterdamissa nauttinut ratsastaja.

Pohdiskelua kisan jälkeen

Coyle tuumi, mistä tämä viimeaikainen menestys on tullut. Päättäväisyydellä ja omistautumisella on ollut tärkeä rooli pienestä pitäen.

”Veljeni Jordan voitti poneilla kaiken, ja minä en voittanut niin paljon. Tai se vaikutti siltä, koska hän voitti kaiken! Oletan, että missä tahansa urheilulajissa voi jäädä jumiin polkemaan paikoilleen, ja joko jatkat sitä, tai jäät jälkeen ja annat periksi. Onneksi minun kohdallani tämä kääntyi lopulta hyvin!” hän sanoi tänä iltana.

Entä hänen kyky menestyä uusinnoissa paineen alla?

“Luulen, että se juontaa juurensa tuohon poniratsastukseen kotona Irlannissa, missä se on tosi kilpailuhenkistä. Ratsastin veljieni ja kaikkien muiden kanssa, jopa Richard Howleyn kanssa, joka nyt on myös voittanut muutaman maailmancupin. Me kaikki kasvoimme ponien kanssa, ja ajoin aina takaa noita kavereita. Mutta nyt on kiva nähdä että voin kostaa, ja luulen että minulla oli urallani myös hienoja hevosia pienemmissä sarjoissa, jotka ovat opettaneet minua hyppäämään uusintoja. Lopulta, jos uusinnoissa pärjääminen on ainoa asia jossa voin antaa Legacylle vähän takaisin, olen tosi tyytyväinen!” hän sanoi.

Eilinen voitto oli erityisen mieluinen myös, koska aikaisemmin Greve päihitti irlantilaisen Rotterdamin GP-kilpailuissa. “Willem on aina erittäin nopea, enkä halunnut joutua hänen lyömäksi uudelleen!”

Hän ei kuitenkaan ollut varma tuloksesta ennen kun aivan lopussa. “Tulin maaliin ja etsin kelloa, toivoen, että olin tarpeeksi nopea. En tiennyt olinko hidas vai nopea, tai mikä oli ero, mutta joka tapauksessa olinkin paremmalla puolella. Ja on kyllä parempi voittaa kolmella sekunnilla, kuin kolmella sadasosalla!” hän huomauttaa.

Daniel Coyle ja Legacy. Kuva: FEI/Leanjo de Koster

Pitkä ja tunteikas yhteinen tie

Coylelle tämä koko kokemus Legacyn kanssa, jota sen omistaja Ariel Grange Lothlorien Farmilta Kanadan Torontosta kutsuu “Dollyksi”, on ollut tunteellinen. Kun hän lähti Irlannista ratsastamaan irlantilaisen kaverinsa Conor Swailin ja Arielin äidin, edesmenneen Susan Grangen luo vuoden 2016 alussa, hän ei osannut aavistaa kuinka hänen uransa tulisi etenemään.

“Ennen Suen kuolemaa lokakuussa 2017, Arielilla oli vain muutama nuorempi hevonen eikä hän ollut niin paljoa mukana, joten en tiennyt aikooko hän tarjoutua ottamaan lisää vastuuta ja tehdä mitä Sue oli tehnyt”, Coyle kertoi illalla. Legacy on nimetty Susanin muistoksi, ja vaikka irlantilaisen hyvä kumppanuus Arielin kanssa on vahvistunut, seitsemän vuoden aikana myös hänen suhteestaan tammaan on kasvanut jotain melko ainutlaatuista. Vaikka se ei ole aina ollut pelkkää myötätuulessa purjehtimista.

Emme olleet alkuunsa oikeastaan samalla sivulla vuosiin. Se hyppäsi yhden esteen erittäin korkealta ja kun seuraavaksi pyysin sitä hyppäämään jotain tarkkuutta vaativaa, kuten lankkuesteen, se pudotti sen ja olisin hyvin hämmentynyt että miksi. Mutta nyt minusta tuntuu että nyt olemme hyvin pitkälti samoilla linjoilla, ja meillä on syvä yhteinen ymmärrys” hän selitti.

Tulokset osoittavat kiistatta että irlantilainen ratsastaja, jonka maailmancup-pisteet ovat kertyneet Pohjois-Amerikan liigataulukkoon, on nyt ottanut johtoaseman matkalla kohti huhtikuun Longines 2024 -finaalia Riadissa, Saudi-Arabiassa.

Kun häneltä kysyttiin suunnitelmista Legacyn kanssa, hän kertoi illalla: “Se palaa nyt Arielin uudelle maatilalle Orlandoon, Floridaan ja sillä on muutaman viikon loma. Ja sitten luultavasti 5* Nations Cup Ocalassa on sen seuraava iso kilpailu.

Meillä on edessä huikea vuosi maailmancup-finaalin ja olympialaisten kanssa, ja varmasti mietimme molempia sen kanssa, mutta meidän täytyy vielä keskusteltava kaikesta. Tärkeintä on saada se olympialaisiin tässä kunnossa kun se nyt on, ja yrittää voittaa mitali! Se on elämänsä parhaassa kunnossa, tullut vanhetessaan paremmaksi, se on kypsynyt, ja ehkä minäkin, joten olen hyvilläni” Coyle sanoi.

Irlantilainen Daniel Coyle ja Legacy Amsterdamissa Jumping Amsterdamin pääluokan palkintojenjaossa. Ylemmässä kuvassa myös Ariel Grange, hevosen omistaja. Kuva: FEI/Leanjo de Koster

Länsi-Euroopan liigasta on jäljellä enää kaksi osuutta, ja viime hetken karsintapisteiden metsästys on kovempaa kuin koskaan. Jäljellä ovat enää seuraava erä Ranskan Bordeaux’ssa ensi sunnuntaina, ja viimeinen karsintakilpailu helmikuun lopussa Göteborgissa, Ruotsissa.

Kilpailun tulokset
Länsi-Euroopan liigataulukko

Jaa artikkeli