Bram Chardon onnistui pitämään hermot kurissa Bordeaux’ssa ja voitti kolmannen valjakkoajon maailmancup-finaalin

Viikonloppuna ennennäkemättömän tiukan taistelun jälkeen hollantilainen Bram Chardon voitti kolmannen valjakkoajon maailmancup-finaalin Ranskan Bordeaux’ssa, päihittäen toiseksi jääneen australialaisen Boyd Exellin vain 0,83:lla sekunnilla! Erityisen voitosta teki hänen isänsä, loistava Ijsbrand Chardon sijoittui kolmannelle sijalle, ja palkintoseremoniassa he seisoivat yhdessä ylpeinä palkintokorokkeella.

Lauantai-illan avauskilpailun jälkeen kuskien välisten pienten erojen jäljiltä, kysymys siitä, kumpi voittaa, oli edelleen avoimena. Finaalissa käytetyn erityisen pisteytysjärjestelmän ansiosta Bram aloitti toisen päivänsä nollasta, mikä antoi hänelle etulyöntiaseman, mutta hänen takanaan olleiden kuskien 50 %:n piste-erot eivät lopulta vaikuttaneet sijoituksiin.

Hollantilainen Bram Chardon ajoi viikonloppuna valjakkoajon maailmancupin voittoon Ranskassa. Kuva: FEI/Łukasz Kowalski

Ensimmäisellä kierroksella toiseksi viimeisenä kuskina hän teki areenalla nopean ja puhtaan kierroksen painostaakseen Boydia. Sitten Boyd nosti panoksia ja ajoi yhden kauden parhaista radoista, saaden etumatkaa vain 0,33 sekuntia. Kolmen parhaan joukkoon liittynyt Ijsbrand paransi asemaansa ja nousi kaksi sijaa kokonaistuloksella 142,35 sekuntia, varmistaen itselleen paikan palkintokorokkeelle poikansa rinnalla.

Käänteisessä järjestyksessä ajetussa aika-ajossa Ijsbrand saapui maaliin ensimmäisenä tehtyään viimeisen kierroksensa hieman tiukemmin linjoin ja puhtaasti 121,30 sekunnissa, mikä antoi hänelle yhteistulokseksi 263,65 s.

Ijsbrand Chardon Kuvat: FEI/Łukasz Kowalski

Minulle on palkinto, että myös isäni on palkintokorokkeella, kuten viime vuonna. Ja sisareni ovat myös tärkeä osa joukkuetta, joten kaikki perheessä tukevat toisiaan. Se tekee tällaisista voitoista erityisiä ja kotimatkoista vielä parempia.

Bram Chardon, Hollanti

Bram sanoi olleensa etukäteen huolissaan siitä että hänellä oli kolmesta jäljellä olleesta kuljettajasta vähiten aikaa lepuuttaa hevosiaan kierrosten välillä. Mutta hänen lipizzanhevoset osoittivat jälleen kestävyyttä ja ketteryyttä tehden vahvat, vauhdikkaat radat, seuraten tarkkoja linjoja virheettömästi aikaan 116,41, jolloin hän sai lopputulokseksi yhteensä 251,86 sekuntia.

Boydilla etuna oli että hänen hevoset ehtivät palautua hieman pidempään ennen lähtöä, mutta kun hän tuli areenalle, toisen johtohevosen valjaat tarvitsivat nopean korjauksen, mikä viivästytti lähtöä. Hän sanoi että se ei vaikuttanut hänen kierrokseensa, mutta kartioon osuminen vaikutti. Hän myönsi ettei huomannut rangaistusta, ennen kun hänen navigaattorinsa Emma Olsson kertoi asiasta. Vaikka hän oli 2,84 sekuntia nopeampi kuin Bram, se ei riittänyt saamaan pudotuksesta vähennettävää neljää sekuntia takaisin, ja kokonaisajalla 252,69, hän luisui toiseksi.

“Tulin tänne mielessä vain yksi tavoite, joka oli voitto. Vaikka minulle sattui epäonninen pudotus, eilinen oli hyvä aloitus ja tänään hevoset menivät kaksi puhdasta rataa. Minun ja Boydin välillä painostaminen on jatkunut koko kauden ja mielestäni näimme yhden parhaista finaaleista moneen vuoteen, joka kerta puskemme toisiamme seuraavalle tasolle. Tästä meidän lajissa on kyse!”

Ijsbrand kehui Johan Jacobin suunnittelemaa rataa ja sen ominaisuuksia, jossa yhdistyivät tekniset linjat, useat reittivaihtoehdot ja sujuvat nopeammat osuudet. Hän antoi kunnianosoituksensa myös tapahtumapaikalle ja järjestäjille, tunnelmalle hallissa ja korkeatasoiselle kilpailulle, ja lisäsi sitten: “Mutta tärkeintä on, että Bram voitti!”

Myös Hollannissa asuva australialainen Boyd Exell joutui tällä kertaa tyytymään hopeasijaan. Kuva: FEI/Łukasz Kowalski

Boyd kärsi tappionsa arvokkaasti ja kiitti hevosiaan niiden työstä sarjassa, joka alkoi hänen voitollaan Ranskan Lyonissa, sanoen: “Painettiin poljin metalliin ja melkein saimme pallon verran takaisin! Joukkueeni oli aivan erinomainen, ja tänään olen todella tyytyväinen hevosiini.”

Toisessa tiukassa taistelussa hollantilainen Koos de Ronde menetti paikan aika-ajossa vain 0,28:lla sekunnilla ja sijoittui finaalinsa neljänneksi (142,63 s.). Belgialainen Dries Degrieck ei ihan pystynyt toistamaan Saksan Leipzigissä nähtyä vauhtia, mutta jäi vain 1,35 sekuntia jälkeen Koosista, ja sijoittui lopulta viidenneksi (143,98 s.). Eilistä paremmasta kierroksesta huolimatta Saksan Michael Brauchle jäi kauimmas kärjestä kuudenneksi (163,89 s.), ja ranskan Benjamin Aillaud päätti kisan tuloksella 168,54 sekuntia.

Kuvat: FEI/Łukasz Kowalski

Tämä oli kymmenes kerta kun FEI:n valjakkoajon maailmancup-finaali järjestettiin Bordeaux’ssa, siitä lähtien kun sarja alkoi vuonna 2001. Ensimmäisen hallimestaruutensa Bram voitti täällä vuonna 2019 ja seuraavan Leipzigissä vuonna 2022. “Kissa ja hiiri”-kilpailu mestaruudesta Boydin ja Bramin välillä kääntyi tänä vuonna hollantilaisen eduksi, mutta kummankin oli jatkuvasti parannettava kisaansa varmistaakseen että saa etumatkaa kilpakumppaniinsa, joista kumpikin oli lähempänä voittoa kuin koskaan. Tällä kertaa valjakkoajon uudeksi maailmancup-voittajaksi kruunattiin Bram.

Kilpailun tulokset

Lue myös:

Jaa artikkeli