Valjakkoajon maailmancup-finaalista on tulossa ennennäkemättömän tiukka taistelu

Kilpailusarjan viimeiseen osakilpailuun asti näytti siltä että kilpailu seuraavasta valjakkoajon maailmancupin mestaruustittelistä käydään australialaisen Boyd Exellin ja hollantilaisen Bram Chardonin välillä. Kuitenkin Saksan Leipzigissä ensimmäistä kertaa voittanut belgialainen Dries Degrieck onnistui sekoittamaan pakkaa ja on finaalikilpailussa mukana vakavasti otettavana haastajana.

Puolustava mestari ja ennennäkemättömät kymmenen valjakkoajon maailmancup-voittoa ajanut Boyd pääsee finaaliin maailmanlistan ykköskuskina, maksimipisteillä 30. Ennen sarjan ensimmäistä kilpailua Ranskan Lyonissa hän ennusti että tästä tulee erityisen tiukka kausi, mikä piti paikkansa, hänen johtoasemasta huolimatta. Seitsemästä osakilpailusta hän on voittanut viisi kertaa. Ja kun sama kuski voittaa näin monta osakilpailua, on Australian kansallislaulu ehtinyt tulla palkintojenjaoissa kaikille tutuksi.

Sarjassa toiseksi 27:llä pisteellä sijoittunut kuski, kaksinkertainen maailmancup-voittaja Bram voitti neljännen ja viidennen osuuden Tukholmassa ja Genevessä. Hänen hevosensa ovat olleet aika-ajoissa aina nopeita, ja kun pallot pysyvät paikoillaan, niitä on vaikea voittaa. Hän ja Boyd kohtasivat ensimmäisen kerran vastakkain Hollannin Maastrichtissa toisella osuudella, mutta molemmat olivat mukana ns. villinä korttina, joten he eivät olleet oikeutettuja ranking-pisteisiin.

Bram aloitti johdossa, mutta ylimääräinen lenkki toisessa karsintakilpailussa tarkoitti hänelle pudotusta kolmanneksi, ja Boyd otti voiton. Seuraavaksi Tukholmassa Boydin virhe karsintakisassa pudotti hänet kolmanneksi, ja Bram voitti. Sitten joulun jälkeisessä kohtaamisessa kuudennessa osakilpailussa Belgiassa Boyd pääsi kärkeen, sillä vaikka Bram oli ajassa nopeampi, hän menetti voiton pudotettuaan pallon.

Viimeisessä osakilpailussa pari viikkoa sitten Saksan Leipzigissä suurin kiinnostus oli Boyd-Bram kamppailussa, mutta jännitystä lisäsi kaikkien kuuden finaaliin päässeen kuskin mukanaolo. Kilpailu ei edennytkään käsikirjoitetusti vaan sai aivan uuden käänteen. Boyd voitti ratkaisevan avauskilpailun, mutta toisella kierroksella kortit kääntyivät, kun Boydin keräämät virhepisteet pudottivat hänet sijoituksilta.

Voitto oli tulossa Bramille, sillä hänen hevosensa näyttivät olevan lyömättömässä kunnossa. Mutta kallis pallon pudotus kartiolta tarkoitti että Dries, joka oli ollut avauskilpailussa toinen, pystyi vuorostaan tekemään nopean ja puhtaan kierroksen, mikä merkitsi hänelle historiallista voittoa. Tämä oli lahjakkaalle belgialaiselle, joka on mukana vasta kolmannessa valjakkoajon maailmancup-sarjassa, ansaittu palkinto.

Kilpailtuaan neljässä karsintakilpailussa, jättäen villit kortit käyttämättä, Dries kertoi Leipzigin jälkeen kuinka ylpeä hän oli hevosistaan. Ne eivät ainoastaan ole ainoat melko nuoret hevoset mukana sarjassa, jossa käytetään usein vanhempia ja kokeneempia hevosia, vaan ne ovat myös hollanninpuoliverisiä, kun taas useimmat kuskit suosivat sisäkilpailuihin erikoistuneissa valjakoissa notkeita lipizzanhevosia.

Belgialainen kengittäjä Dries Degrieck ajoi voittoon Saksan Leipzigissä. Kuva: FEI/Leanjo de Koster

Useaan finaalikilpailuun osallistuneet, ja kokemuksestaan hyötyvät hollantilaiset titaanit, ja aikaisemmat mestarit Ijsbrand Chardon ja Koos de Ronde kilpailevat myös Bordeaux’ssa paikoista palkintokorokkeella. Kolmanneksi ranking-listalla sijoittunut Ijsbrand “Pappa-Chardon”, on jokaisella kisapaikalla yleisön suosikki, ja nauttii poikansa Bramin menestyksestä samalla kun keskittyy omaan ajamiseensa. Hän melkein voitti Boydin Lontoossa jännittävässä perjantai-illassa, missä heidän välilleen jäi vain sekunti, ja Koos oli niukasti kolmas.

Koos on sarjassa kellottanut useita vaikuttavia kierrosaikoja pitkän laukka-askeleen omaavilla hevosillaan. Kolmas osakilpailu Saksan Stuttgartissa, isolla areenalla, oli jo melkein hänen, kunnes vesiesteellä kävi lipsahdus ja vauhdin menetys murskasi hänen toiveensa voitosta.

Leveämpien ajolinjojen taktiikalla Koos on edelleen vahva kärkisijojen haastaja, ja sai juuri hyvän sysäyksen itseluottamusta oltuaan Leipzigissä kovassa seurassa kolmantena.
Saksalainen Michael Brauchle on kuski jota muut seuraavat tarkasti koska hän tekee osan nopeimmista ajoista. Hän ajaa aina kaikkein taloudellisimpia linjoja reippailla hevosillaan, ja kun hänen kierroksensa ovat virheettömiä, hän on toinen mitalisijoitusten haastaja. Hänen parhaat sijoituksensa tällä kaudella olivat toinen sija Maastrichtissa ja Tukholmassa.

Finaalissa ensimmäisen kilpailun jälkeen sijoitukset määräävät seuraavan päivän lähtöjärjestyksen. Vain kolme parasta kuljettajaa pääsee ajamaan toiseen kilpailuun, ja heidän edellisten kierrosten pisteet lasketaan mukaan kokonaistulokseen.

Leipzigin osakilpailun jäljiltä mestaruuskamppailu on tiukempi kuin pitkään aikaan, mutta Boyd on edelleen selvä suosikki. Viime kilpailusta huolimatta, hän on koko ajouransa ajan näyttänyt kuinka hän palautuu vastoinkäymisistä, ja jatkaa uhmakkaasti kohti suuria voittoja. Myös Bram on myös asettanut selkeäksi tavoitteeksi kolmannen maailmancup-mestaruuden, ja hänellä on radalla yksi yhtenäisimmistä valjakoista.

Mutta kumpikaan ei lähde finaaliin henkseleitä paukutellen, koska tällä kertaa on iso mahdollisuus että pokaalissa onkin ihan uusi nimi.

Ilmaiset suorat lähetykset jännittävästä maailmancup-finaalista nähdään lauantaina 3.2. klo 23.40 ja sunnuntaina 4.2. klo 17.40, youtubessa ja facebookissa. Linkit löytyvät myös Hevoskansan “Livelähetykset” facebook-ryhmästä.

Jaa artikkeli