Sveitsin Guerdat ja Is-Minka veivät voiton Bordeaux’ssa

Sveitsiläinen esteratsastuksen supertähti Steve Guerdat ratsasti loistavalla uusintaradalla omistamansa upean KWPN-tamman Is-Minkan kärkisijalle dramaattisessa maailmancupin toiseksi viimeisessä osakilpailussa, sunnuntaina Bordeaux’ssa Ranskassa.

Kolminkertainen maailmancup-mestari ja 11-vuotias kimo ovat koittaneet onneaan viime kuukausina useampaan otteeseen, ja oli vain ajan kysymys milloin kaikki osuu kohdalleen ja voitto on heidän.

Säännöllisesti Länsi-Euroopan liigan kilpailusarjaan osallistuva, vuoden 2012 olympiakultamitalisti sanoi illalla: “Tämä on niin jännittävää, olen niin iloinen! Ensimmäisessä viiden tähden Grand Prix -kilpailussamme meillä oli vähän huonoa tuuria, mutta tänään se osoitti mihin pystyy, ja mielestäni tämä on vasta alkua, tarina sen kanssa jatkuu vielä!”

Sveitsin Steve Guerdat ja Is-Minka voittoon maailmancup-osakilpailussa Ranskan Bordeauxssa 4.2.2023.
Copyright © FEI/Łukasz Kowalski

Ranskalaisyleisö iloitsi kovasti, kun heidän oma nuori tähtensä, 22-vuotias Jeanne Sadran sijoittui toiseksi Dexter de Kerglennin kanssa ennen kolmanneksi jäänyttä Iso-Britannian Harry Charlesia ja Sherlockia. Neljännelle sijalle sijoittui belgialainen Pieter Devos Casual DV Z:lla, kun taas kotimaan edustaja Roger Yves Bost sijoittui viidenneksi Ballerine du Vilpionin kanssa, ja viimeiseksi kuuden uusintaan päässeen joukosta sijoittui israelilainen Isabella Russekoff ja C Vier 2.

Suomea edustanut Eveliina Tavio teki hyvällä ensimmäisellä kierroksella kaksi pudotusta, ja sijoittui hevosellaan Glamour lopputuloksissa sijalle 20.

Ei helppo päivä

Ranskalainen ratamestari Jean-Francois Morand asetti ensimmäiselle kierrokselle 14 esteen radan, jota veteraani Guerdat kuvaili “melko vaikeaksi – se alkoi kahdella isolla hyppyllä ja mikä antoi hevosille hyvän tuen. Ja sitten kolmoissarja (este 6) oli erittäin vaikea, mutta se (Is-Minka) on erittäin hyvä hyppäämään sarjoja, ja osoitti sen tänään.”

Luokassa ensimmäisenä lähtenyt tanskalainen Zascha Nygaard Lill sai siitä kiellon Conterno-PS:n kanssa, joka kieltäytyi myös värikkäistä lankuista, ja hylättiin. Tämä este joka hypättiin vasempaan kierrokseen niin että hevoset näkivät sen vain muutaman laukka-askeleen päästä, yllätti yleisön hämmästykseksi myös ranskalaisen Edward Levyn (Eify du Pic) ja maailmanlistan ykkösen, Henrik von Eckermannin Ruotsista (Calizi). Molemmat hevoset löivät äkisti jarrut pohjaan ja ratsastaja suistui vauhdissa selästä, jolloin hylättyjä ratsukkoja oli jo kolme.

Myös esteen numero 10, okserin taempi puomi vaati useita uhreja, ja viiden keskeytyksen jälkeen 36:sta lähtijästä maaliin pääsi vain 27. Mutta toisen kierroksen uusinta kelloa vastaan piti 6 000 katsojan yleisön jännityksessä loppuun asti.

Steve Guerdat ja Is-Minka. Kuva: FEI/Łukasz Kowalski

Ajojahti

Guerdat ja Is-Minka näyttivät uusinnassa tietä, ja heittivät heti kovan haasteen nopealla, sujuvalla kierroksella, pysäyttäen kellon 40,34 sekuntiin. Ja sen jälkeen oli muiden tavoitteena koittaa laittaa paremmaksi.

Russekoff selvisi kaikkien aikojen ensimmäisessä maailmancup-uusinnassaan puhtain hypyin viimeiselle esteelle asti upealla C Vier 2:lla, joka toi Saksan David Willin EM-kisoissa joukkuehopealle vuonna 2021, ja siirtyi Floridassa asuvan israelilaisratsastajan talliin 12 kuukautta sitten.

Sitten Bost sytytti kotiyleisön selkeästi puhtaalla radalla, joka ei kuitenkaan ollut tarpeeksi nopea. Ajanottokello näytti lopussa 44,39 sekuntia, ja vaikka Charles paransi edellistä aikaa lähes kahdella sekunnilla, Guerdat oli edelleen selvästi edellä. Ja uusinnassa oli vielä kaksi ratsukkoa jäljellä.

Kun Sadran ratsasti Bordeaux’n sähköisellä areenalla puhtaan radan 11-vuotiaalta oriilla Dexter, ranskalaisyleisö sai toisenkin syyn innostua. Tämän hevosen yhteistyötä 22-vuotiaan ratsastajansa kanssa oli ilo katsella, ja vaikka he ylittivät maalilinjan 1,41 sekuntia hitaammin kun mikä oli sveitsiläisen ratsastajan tavoiteaika, he onnistuivat kirimään toisella sijalla olleen Charlesin edelle ja saivat yleisöltä seisovat suosionosoitukset. Viimeisenä radalla Devos teki puhtaan kierroksen ja oli todella varovainen, sen seurauksena tämä hänen yhdeksänvuotias kotikasvatti Casual DV Z sysäsi Boltin tuloksissa neljänneksi.

Guerdat oli tyytyväinen voitosta, ja toiseksi sijoittunut Sadran, joka on nauttinut valtavasta talvikaudesta Dexterin kanssa, vahvisti asemaansa tähtiratsastajien joukossa. Kolmanneksi sijoittunut Charles, joka joulukuussa voitti seitsemännen osakilpailun Espanjan La Corunassa, koki yhteistyön Sherlockin kanssa lujittuneen entisestään, ja tässä kisassa ratsukko näytti entistäkin vakaammalta molemmilla kierroksilla.

Jeanne Sadran ja Dexter de Kerglenn kotiyleisön edessä maailmancup-osakilpailun toiselle sijalle. Kuva: FEI/Łukasz Kowalski

Periksi ei anneta

Charles, joka kuvaili ensimmäisen kierroksen rataa “armottomaksi”, sanoi olevansa erittäin tyytyväinen Sherlockiin.

“Viime viikolla Amsterdamissa se teki vain pienen virheen viimeisessä hypyssä, mutta olen iloinen että se korjautui tällä viikolla, ja olen siitä erittäin ylpeä. Se on vielä tosi tuore tällä tasolla ja silti se tunsi olonsa melko rennoksi tuolla, joten minulla on toiveita tulevaisuudelle”, hän kertoi.

Hän sanoi, että hänen kolmas sijansa oli “yhtä parempi kuin viime vuonna. Olimme täällä viime vuonna neljäntenä, joten jos tulen tänne kahtena seuraavana vuonna, voisin sitten olla huipulla!” hän hymyilee.

Uusinnassa hän piti kiinni suunnitelmastaan. “Näin Steven ja hän sai sen näyttämään paljon helpommalta kuin se oli. Ajattelin, että voisin päihittää hänet mutta sitten tajusin nopeasti kolmen ensimmäisen hypyn jälkeen etten taida olla lähelläkään, joten yritin vain tehdä puhtaat hypyt. Se (Sherlock) tarvitsee vielä muutaman kierroksen tällä korkeudella ja tällä nopeudella, saadakseen kunnolla ajatuksesta kiinni. Mutta en olisi voinut pyytää enempää. Se teki kaiken mitä pyysin, joten olen erittäin onnellinen ja erittäin ylpeä siitä”, brittiratsastaja sanoi.

Nopea uusinta

Puhuessaan uusinnastaan Sadran sanoi: “Tiesin, että olin nopea, mutta päässyt lähellekään Steveä. Hevoseni täytyy oppia kääntymään hieman sujuvammin – mutta ensi kertaan!”

Kotiyleisön edessä hyppääminen on todella palkitsevaa. “Se on aivan erityistä! Varsinkin kun minun oli kerättävä pisteitä finaaliin ja tämän päivän jälkeen pääsen Riadin finaaliin. Se oli minulle tänä iltana erittäin hyvä juttu!” hän huomautti.

Ja kysyttäessä, oliko hän ylpeä saavutuksistaan, hän vastasi: “Olen ylpeämpi hevosestani, koska se on 11-vuotias ja vielä nuori, mutta se taitaa olla todellinen nero! Se pystyy kaikkeen, on niin itsevarma, ja tänään hän osoitti olevansa ehdottomasti yksi maailman parhaista hevosista!”

Samaan aikaan Guerdat, joka voitti Bordeaux’ssa myös neljä vuotta sitten Victorio des Frotardilla, sanoi: “Ensimmäinen kerta kun voitin maailmancupin täällä, tuntui uskomattomalta, ja tämä on toinen kerta. Olen niin ylpeä tammastani ja koko tiimistäni. Tämä mukava päivä jää kyllä muistoihin!”

Kysymykseen, onko hän innostunut päästessään huhtikuun finaaliin, hän vastasi: “Kyllä! Mutta juuri nyt haluan vain nauttia tästä voitosta joka kuuluu erityisesti tammalleni. Teidemme piti erota viime vuonna sen voitettua Grand Prixin, mutta kaikki tämä on anoppini ansiota, hän varmisti sen minulle, jotta se voi jäädä ja kulkea kanssani koko matkan.”

Steve Guerdat ja Is-Minka palkintojenjaoessa Bordeaux’ssa Ranskassa. Kuva: FEI/Łukasz Kowalski

Hän on tehnyt uskomattoman ennätyksen maailmancup finaalissa, oltuaan jopa 12 kertaa 10 parhaan joukossa, ja voittanut kolmesti. Tämän päivän tulos nosti hänet liigan pistetaulukossa viidenneksi. Neljännellä sijalla on ranskalainen Kevin Staut, kolmantena ja toisena britit Ben Maherin ja Harry Charlesin, ja paalupaikkaa pitää ruotsalainen Henrik von Eckermannin, puolustava mestari, joka voitti King Edwardin kanssa vuonna 2023.

Neljästoista, ja viimeinen osakilpailu Länsi-Euroopan liigassa kamppaillaan kolmen viikon kuluttua Ruotsissa Göteborgissa.

Tulokset (.pdf)
Liigasijoitukset (.pdf)

Jaa artikkeli