Watheletille upea Longines maailmancupin voitto Lyonissa

Gregory Wathelet rynnisti eilen voittoon hevosellaan Bond Jamesbond de Hay esteratsastuksen Länsi-Euroopan liigan kolmannessa osakilpailussa Lyonissa, Ranskassa.

Kaikki katseet olivat kiinnittyneet Julien Epaillardiin ja hänen 10-vuotiaaseen tammaan Dubai du Cedre, joka oli viides perjantain kuumasta karsintakisasta uusintakierrokselle päässyt ranskalaisratsukko, ja sen voittajapari. Mutta lopulta heidän täytyi tehdä tilaa Watheletin mahtavalle oriille, joka lopulta nappasi erityisen upealla radallaan kilpailun voiton. Ja näin saavutti Belgialle historian ensimmäisen voiton täältä erittäin suositusta Ranskan osakilpailusta.

Osakilpailun voittaja, belgialainen Gregory Wathelet radalla hevosellaan Bond Jamesbond de Hay Ranskan Lyonissa. Kuva: FEI/Leanjo de Koster

Lähtölistalla oli 40 ratsukkoa, joihin kuului kuusi ratsastajaa maailman kymmenen parhaan joukosta. Heistä yhteensä 14 selvitti Gregory Bodon suunnitteleman radan ensimmäisen kierroksen puhtaasti. Heistä nopeiten toisen kierroksen teki U25-ratsastaja, Iso-Britannian Harry Charles, joka ohjasi Romeo 88:n seitsemän esteen yli vauhdikkaasti 35,34 sekunnissa. Belgialainen Pieter Devos seurasi heitä tehden hienon radan nuorella tammalla Jarina J, ajassa 36,76. Mutta neljäntenä lähtenyt, hallitseva olympiavoittaja Ben Maher höyläsi Charlesin asettamasta tavoiteajasta melkein sekunnin, kun pysäytti kellon Dallas Vegas Batillyn kanssa aikaan 34,59, ja siirtyi väliaikaisesti johtoon.

Kotikentällä

Seuraavana oli vuorossa ensimmäinen isäntämaan edustaja, Rion 2016 olympiajoukkueen kultamitalisti Penelope Leprevost. Hän oli jo tehnyt pudotuksen turkoosilla sarjalla, ennen kun harmaa ruuna Bingo del Tondou viimein äkisti pysähtyi, ja karisti kyydistä sekä ratsastajansa että suitset. Nopea hevosenhoitaja juoksi radalle ja sai sen sekunneissa kiinni, ja he poistuivat yhdessä areenalta, hämmästynyt ilme Bingon naamalla.

Se käännös viimeiselle esteelle ratkaisi koko päivän. 

Megane Moissonnier seurasi puhtaalla radalla 14-vuotiaalta Cordialilta 38,07 sekunnissa. Mutta kaksi hevosta myöhemmin hänen maanmiehensä Epaillard taas nosti tasoa. Hän puolusti tässä tapahtumassa viime vuonna voittamaansa mestaruustitteliä, samalla hevosella jonka kanssa sai tänä kesänä henkilökohtaisen EM-pronssin Milanossa. Ja näytti siltä että hän oli jo ratkaissut kilpailun kun paahtoi maaliin uskomattomassa ajassa 33,10 sekuntia.

Sitten oli hänen vuoro istua alas ja katsoa, kuinka viisi jäljellä olevaa ratsukkoa onnistuvat suorituksissaan. Maailmanlistan neljäs, sveitsiläinen Martin Fuchs osui sarjan ensimmäiseen esteeseen Commissar Pezin kanssa. Hänen maanmiehensä Simon Delestre pääsi viimeiselle esteelle Dexter Fontenis Z:n kanssa, pudottaen sen. Ja sitten Wathelet lähti liikkeelle, reippaassa laukassa jo ennen lähtöviivaa, eikä koko radan aikana tehnyt yhtäkään pidätettä. Bond Jamesbond de Hay saapui maaliin murto-osan nopeammin ajalla 32.93, katsojien huutaessa riemusta. Kun kaksi viimeistä ranskalaista teki radalla virheen, oli Wathelet’n voitto varmistettu.

Julien Epaillard ja Dubai du Cedre osakilpailussa toiseksi kotiyleisön edessä. Kuva: FEI/Leanjo de Koster

Hyvää kokemusta

“Hevosellani ei ole paljon kokemusta uusinnoista, mutta tunsin, että tänään minulla oli jotain millä voisin pärjätä. Otin yhden askeleen ensimmäisten esteiden välissä, ja myös ennen viimeistä estettä. Se onnistui, ja olen erittäin mielissäni ja ylpeä hevosesta! Se näyttää esteillä hyvää tasoa ja hyppykykyä, ja opin tuntemaan sen koko ajan paremmin. Silloin kun aloitin ratsastamaan, siitä ei olisi uskonut että se on niin ketterä. Joten olen erittäin tyytyväinen siihen miten ollaan kehittymässä.” lisäsi kaksinkertainen olympiaedustaja ja Tokion 2020 olympiakisojen joukkuekisan pronssimitalisti.

Epaillard saattoi joutua tyytymään kakkossijaan, mutta hän oli silti enemmän kuin tyytyväinen loistavaan 10-vuotiaaseen tammaansa, joka ansaitsi hänelle tuon EM-kisojen henkilökohtaisen pronssin. “Sillä on ollut uskomaton vuosi ja siitä tulee yhä luotettavampi. Se oli jo erittäin hyvä Barcelonassa viime vuoden maailmancupfinaalissa, ja täällä on ollut hieno viikonloppu” ranskalainen tähtiratsastaja sanoi.

Tavoitteenaan hänellä on Longines FEI Jumping World Cup™ 2023 finaali Riadissa, ja sitä varten hänellä on selkeä suunnitelma kuinka aikoo päästä sinne asti. “Donatello menee Veronaan ensi viikolla, sitten Espanjaan Madridiin, ja La Corunaan. Ja minä lähden Lontooseen uudella hevosella.” hän selitti.

Pelistä pudonnut

Ison-Britannian Maher ja Charles putosivat kolmannelta sijalta neljänneksi, ja Maher kävi läpi, miten hänen ratansa sujui.

“Se olisi mukavaa saada toinen mahdollisuus!” hän sanoi. “Ajattelin mennä askeleen vähemmän ensimmäisen ja toisen esteen välissä, mutta jouduin muuttamaan suunnitelmaa, koska se ei sujunutkaan niin kuin halusin. Olen erittäin tyytyväinen ja yritin parhaani. Tiesin, että Julien on aina erittäin nopea, mutta tänään Gregory ratsasti täydellisen kierroksen”, hän lisäsi.

Maherilla on talvikausi hyvin kartalla. “Olen lähdössä Veronaan, ja Dallasiin, ja sitten pidän tauon ennen Sveitsin Geneveä joulukuussa. Minulla oli vuoden alussa pitkä tauko, joten hevoseni eivät ole hypänneet liikaa, ja odotan innolla, että pääsen tekemään lisää sisäkisoja tänä talvena”, hän sanoi.

“En ajatellut jahdata sijoituksia. Kymmenen parhaan joukossa oleminen tuo joitain etuja, joten katson vähän sen perään. Olen tällä hetkellä erittäin onnekas hevoseni kanssa. Olisi hienoa päästä taas ykköseksi, mutta en painosta hevosiani sen takia, se ei ole päätavoitteeni.”

Longines FEI Jumping World Cup 2023/24 – Lyon, Ranska. Iso-Britannian Ben Maher osakilpailussa kolmanneksi hevosellaan Dallas Vegas Batilly.
Kuva: FEI/Leanjo de Koster

Vahvistus jatkosta

Samaan aikaan tämän päivän voittaja Wathelet vahvisti, että Lontoon osakilpailu joulukuussa on hänen seuraava pysähdyspaikka Länsi-Euroopan liigassa. “En saanut paikkaa aikaisemmin, joten menen Lontooseen ja sitten Belgian Mecheleniin. Toivon saavani mahdollisimman monta pistettä ennen vuoden loppua. Minulla on kaksi tai kolme hevosta, jotka voivat hypätä maailmancupin, joten selkeä tavoite on yrittää päästä finaaliin”, hän selitti.

Ja hän antoi tunnustusta Lyonin yleisölle katsomossa, koska siellä on aina menossa uskomaton meininki ja mekastus riippumatta siitä, kuka voittaa.

“Yleisö Lyonissa on mieletön, ja he saavat aikaan aivan uskomattoman tunnelman! Nämä on juuri niitä hetkiä mitä varten harrastamme tätä lajia!” hän sanoi.

Olivier Pacini, Longinesin brändijohtaja osakilpailuvoittajan Gregory Watheletin ja Bond Jamesbond de Hayn kanssa. Kuva: FEI/Leanjo de Koster

Länsi-Euroopan liigan johdossa on edelleen Oslossa ja Helsingissä menestynyt irlantilainen Richard Howley, ja ensi viikonloppuna kilpailusarja jatkuu Italian Veronassa.

Tulokset

Liigan sijoitukset kolmannen osakilpailun jälkeen tässä.

Jaa artikkeli