Upseeri, olympiaedustaja, ja satavuotias

Sukunimi de Rham tunnetaan Sveitsissä paremmin kiinteistökaupasta kuin hevosurheilusta. Mutta tämä kaksi tuntia kestänyt keskustelu William de Rhamin kanssa koski ainoastaan hevosia.

101-vuotias de Rham on vanhin elossa oleva Sveitsin olympiaedustaja, ja ratsastuslajeista hänen lajinsa oli esteratsastus. Hän myöntää, että sähköpostien lukeminen on nykyään vaikeaa heikentyneen näön vuoksi, ja ettei hän voi enää ratsastaa hevosilla, koska hänen tasapainonsa ei ole enää ihan entisellään.

Hänen aktiivinen kilpailu-ura ratsastuksessa kesti yli 50 vuotta, de Rham kilpaili ensimmäisen kerran teini-iässä ja voitti viimeisen kilpailunsa 71-vuotiaana.

”Ratsastin hevosilla joka aamu ja ilta 18-vuotiaasta 85-vuotiaaksi asti”, sanoo de Rham ylpeänä. ”Sinun on oltava erittäin notkea ratsastaaksesi hevosilla. Ja kuten jokainen ratsastaja tietää, jos et ratsasta kolmeen kuukauteen ja yrität sitten päästä takaisin hevosen selkään, olet seuraavana päivänä kipeä ja joka paikkaa kolottaa. Olen vakuuttunut siitä, että ratsastuksen jatkaminen niin pitkään, on auttanut ylläpitämään elämässäni hyvän terveyteni.

Hänen kansainvälisen uransa huippuhetki oli kun hän kilpaili Sveitsin joukkueen kanssa vuoden 1956 olympialaisissa hevosella Va Vite. Vaikka olympialaiset pidettiin samana vuonna Melbournessa, ratsastuslajit kilpailtiin Tukholmassa Australian karanteenimääräysten vuoksi. Hän sijoittui yksilökilpailussa 19. sijalle ja yhdeksänneksi joukkuekilpailussa joukkuetovereiden Marc Büchlerin ja Alexander Stoffelin rinnalla.

Pöydällä de Rhamin vieressä on kansiollinen lehtileikkeitä, kilpailukuvia, tuloksia ja esitteitä noilta Tukholman viikoilta.

Yhdellä sivulla on kuva 34-vuotiaasta William de Rhamista, missä hän näyttää tyylikkäältä sotilaspuvussaan. Eläkkeellä oleva Sveitsin asevoimien jäsen de Rham sai majurin arvonimen kilpailtuaan olympialaisissa samana vuonna. Kuvan ja nykyhetken välillä on yli 65 vuotta, mutta de Rhamin hymy on edelleen helposti tunnistettavissa.

William de Rham Kuva: de Rhamin perheen arkisto

Leikekirjan kuvissa on myös paljon tuttuja kasvoja, kuten nuori kuningatar Elisabeth ja hänen sisarensa prinsessa Margaret katsomassa kilpailua radan reunalla.

”Tukholmassa oli uskomattoman miellyttävä ilmapiiri, sinne kokoontuivat ratsastajat kaikkialta maailmasta” de Rham sanoi. ”Ratsastajat ovat erityinen ihmisryhmä, ja me kaikki ymmärsimme toisiamme. Mutta silti oli yllättävää nähdä Ruotsin kuningatar kävelemässä väkijoukon keskellä, ja sain jopa nähdä ihan läheltä Englannin kuningattaren, hänen sisarensa prinsessa Margaretin kanssa!

De Rhamille ratsastus ei ole vain urheilua, vaan intohimo. Lahja. Joka kulkee syvällä suvussa, ja joka periytyi hänelle ja muille hänen perheenjäsenilleen kahdelta aikaisemmalta sukupolvelta.

De Rham ei piilottele pettymystään siitä, että hänen lapsensa eivät jaa hänen intohimoaan hevosiin. Mutta näyttää siltä että tämä etäisyys on antanut hänen tyttärelleen Gisèle Collombille ymmärrystä ja syvää kunnioitusta isänsä hevosrakkautta kohtaan.

”Isäni ei koskaan pakottanut meitä ratsastamaan”, Collomb selitti. ”Hän on aina uskonut, että ihmisen ja hevosen yhteyttä ei voi pakottaa, ja että sen täytyy tulla esteettömästi. Hän on aina rakastanut luontoa ja sen antamaa elämänvoimaa, ja hän on fyysisesti hyötynyt siitä juuri ratsastuksen kautta.

”Hän on elänyt poikkeuksellista elämää ratsastajana. Monet ihmiset ratsastavat hevosilla, koska heistä tuntuu, että eläimet ymmärtävät heitä paremmin kuin ihmiset. Mutta kun arki ottaa valtaansa, ja he löytävät työpaikan, tai siirtyvät elämässä vastuullisiin rooleihin, he lopettavat ratsastuksen. Isäni ei koskaan päästänyt irti intohimosta ja rakkaudesta hevosia kohtaan, vaikka hänellä oli kiireinen päivätyö kiinteistöalalla.

Kun kysytään: ”Mitä olet oppinut hevosilta?” de Rham vastaa heti, epäröimättä.

”Hevoset ovat opettaneet minulle kärsivällisyyttä ja sinnikkyyttä. Et voi odottaa hevosen alkavan työskennellä kanssasi yhdessä yössä. Sinun on kehitettävä suhdetta niihin joka päivä. Sinun tulee luoda ystävyyttä, kunnioitusta ja luottamusta.

Eläimillä on pitkälle kehittynyt kyky aistia, mitä ympärillä tapahtuu. Jos olet jonain päivänä tuohtunut tai hermostunut, ja yrität ratsastaa hevosellasi, se ei todennäköisesti mene hyvin, koska hevonenkin tuntee sen. Jos pelkäät hypätä esteen, hevonen tuntee sen ja alkaa myös pelätä.

Jos haluat rakentaa niihin luottamuksen, sinulla täytyy olla niihin rauhoittava vaikutus. Sinun on ymmärrettävä, että kun sinulla on tämä yhteys toiseen olentoon kuten hevoseen, käyttäytymiselläsi ja tunteillasi on merkittävä rooli niiden käytökseen.”

Lokakuussa 2023 de Rham kutsuttiin allekirjoittamaan olympiamuuriin Lausannen olympiatalossa. Nimensä viereen hän kirjoitti ylpeänä sen hevosen nimen, joka on selvästi jättänyt syvän kaviojäljen hänen mieleensä – Va Vite.

William de Rham lisäsi olympialaismuuriin ylpeänä nimikirjoituksensa viereen ”Va Vite”, joka oli hänen kumppaninsa mukana vuoden 1956 olympialaisissa, kansainvälisen olympiakomitean päämajassa lokakuussa 2023. Kuva: KOK/Greg Martin

”Ostin Va Viten juuri sodan jälkeen ranskalaiselta maanviljelijältä tuhannella Sveitsin frangilla. Se oli erinomainen hevonen, jolla oli luonnetta, antelias ja aina halukas työskentelemään kanssani. Se antoi minulle kaikkensa ja tiesin, mitä minun piti tehdä saadakseni siitä parhaansa esiin kilpailun aikana” de Rham sanoi.

”Ihmiset yllättyivät kun laitoin senkin nimen seinälle. Mutta minulle se on tavallista, että laitan. Olimmehan kuitenkin yhdessä oma joukkue.”

Jaa artikkeli