Sweetnamille kauan odotettu ensimmäinen maailmancupvoitto Lexingtonissa

Shane Sweetnam on syntynyt Irlannin Corkissa, mutta hänellä on yli vuosikymmenen ajan ollut kesäasunto Lexingtonissa Yhdysvalloissa, aivan Kentucky Horse Parkin vieressä. Tämä teki tästä esteratsastuksen maailmancupin osakilpailuvoitosta Lexingtonissa, Alltech Areenalla, hänelle erityisen merkityksellisen.

Sweetnam voitti yhdentoista hevosen uusinnan ja näin myös kauan odottamansa luokkavoiton, joka oli myös hänen ensimmäinen maailmancup-voittonsa, perheensä läsnä ollessa. Hänen voittoratsunaan oli uskomaton 10-vuotias James Kann Cruz, joka ylitti toisen irlantilaisen, Alan Waden suunnitteleman lyhyen esteradan toisten saavuttamattomalla ajalla 33,41 sekuntia.

Puolustava mestari, Israelia edustava Daniel Bluman sijoittui toiseksi hevosellaan Gemma W, mikä tarkoitti Blumanille kolmatta peräkkäistä vuotta National Horse Shown pääluokan palkintokorokkeella. USA:n Devin Ryan sijoittui kolmanneksi Eddie Bluen kanssa, ja pari oli samalla sijalla viikko sitten Washingtonissa.

Israelin edustaja Daniel Bluman ja Gemma W, Kentuckyn osakilpailussa toiseksi. Kuva: FEI/Shawn McMillen Photography
 USA:n Devin Ryan ja Eddie Blue, Kentuckyn osakilpailussa kolmanneksi. Kuva: FEI/Shawn McMillen Photography

”Tämän luokan voittaminen on iso juttu. Minulle tämä on aina ollut yksi niistä, jonka halusin voittaa.”

Shane Sweetnam, Irlanti

Sweetnam sai hyppyihin paljon ilmaa ensimmäisellä kierroksella kun James Kann Cruz näytti loistavaa voimaa ja ulottuvuutta. Uusinnassa se olisi voinut maksaa arvokasta aikaa, mutta antoi Sweetnamille myös mahdollisuuden ottaa radalla enemmän riskejä. Pari palasi yhdentoista hevosen uusintaan neljänneltä sijalta. Siellä se erottui joukosta jättämällä pois pari laukka-askelta, ja tekemällä rohkean käännöksen loppusuoralle. Kun James Kann Cruz liukastui, sille ei jäänyt askeltakaan arvioida estettä. Silti se selvitti sen helposti.

”Tiesin, että perässäni oli paljon nopeita ratsastajia, hyviä ratsastajia. Rehellisesti sanottuna, kun tulin radalta, ajattelin, etten ehkä kuitenkaan tehnyt tarpeeksi”, Sweetnam sanoi. En todellakaan ollut varma voitostani, mutta radalla tein kyllä aivan kaikkeni.

Longines FEI Jumping World Cup™ NAL 2023/24 – Kentucky (USA), Shane Sweetnam ja James Kann Cruz. Kuva: FEI/Shawn McMillen Photography

Vähän liukastuimme lähestyessämme sarjaa ja sen [James Kann Cruzin] täytyi näyttää kuinka ihmeellinen se osaa olla. Se ei tietenkään ollut suunniteltua, mutta vain osoittaa kuinka lahjakas se on.”

Shane Sweetnam, Irlanti

James Kann Cruzilla on aina ollut kykyä mestaruussarjaan, ja tänä vuonna se oli mukana EM-kisoissa Italiassa mukana Irlannin joukkueessa voittamassa hopeaa. Viimeksi ruuna on kehittynyt suunnistamaan vauhdikkaissa uusinnoissa

”Harjoittelu tekee mestariksi. Jos verrataan nykyisiä ratojani vuoden takaisiin, nyt uusinnat ovat paljon nopeampia.” Sweetnam sanoi. ”Tosiaan, se käyttää paljon aikaa ilmassa, mutta se selvästi auttaa. Se on tosi viisas hevonen. Mitä enemmän se tekee, sen viisaammaksi se tulee. Se etsii seuraavaa hyppyä, mitä se ei oikeastaan tehnyt vielä viime vuonna. Ja työ on vielä kesken.”

”Uskon että meillä on vieläkin enemmän kapasiteettia uudelle tasolle”, hän lisäsi.

Sweetnam käveli radan poikansa Collinin kanssa, ja hänen vaimonsa Ali sekä tyttärensä Olivia ja Lucy olivat mukana katsomassa. Kaikki ovat mukana lajissa, urheilijana tai valmentajana.

”Me kaikki olemme hyvin innokkaita”, Sweetnam sanoi. ”On hienoa saada voitto, koska meille on se yhteinen. Kun on menestystä tai kun on ylä- ja alamäkiä, ne käydään yhdessä läpi, opimme toisiltamme ja yhdessä jatkamme eteenpäin.”

Irlantilainen Shane Sweetnam ja James Kann Cruz, Kentuckyn osakilpailun voittajat. Kuva: FEI/Shawn McMillen Photography

Ryanin järjestelmällisyys nosti hänet Pohjois-Amerikan liigan kärkeen 30 pisteellä, ja nyt Sweetnam nousi toiseksi 28 pisteellä. USA:n Alise Oken pitää kolmatta sijaa 25 pisteellä.

Pohjois-Amerikan liiga jatkuu Torontossa, Kanadassa 11. marraskuuta 2023.

Tulokset

Sijoitukset

Jaa artikkeli