Hevoskuvaajan vinkit parempiin joulukuviin

Viisi vinkkiä joulukuvia varten

Ensilumi, joululaulut, suklaakonvehdit ja kausivalot herättävät inspiraation uuteen hehkuun syksyn mutakuoren alta. Oman elämän tärkeimmistä hevosista (tai koirista, tai vaikka ihmisistäkin – voit soveltaa näitä vinkkejä kaikille eri malleille) on ihana saada kauteen sopivat jouluisat kuvat, joita jakaa somessa, roturyhmissä ja vaikka tilata ihan oikeita postikorttejakin sukulaisille lähetettäväksi.

Tässä pari ammattikuvaajan vinkkiä, joilla voit luoda joulun tunnelmaa helposti! Vinkit sopivat kaikentasoisille kuvaajille, eivätkä vaadi ammattikalustoa vaan voit hyödyntää näitä myös kännykällä kuvatessa.

Vinkki 1: Valitse tausta huolella

Jos kuvat halutaan ottaa nopeasti ja hetken mielijohteesta, on tausta usein vähän epäotollinen. Ensimmäisenä kannattaa aina tsekata, että taustalla ei ole esimerkiksi autoja, trailereita, lantakontteja, roskiksia tai aitalankakasoja. Nämä kaikki vievät huomiota itse kuvattavasta, eivätkä tuo rauhallista tai juhlavaa fiilistä.

Luminen metsä tai pelto on takuuvarma onnistuja jokaisen kuvan taustana. Voit myös hyödyntää punaista tallin seinää, jouluvaloilla koristeltua tallin oviaukkoa tai jos keli on kurja ja tallikin hilseilee, ottaa mustataustaiset kuvat maneesin ovella. Vaalean tai valkoisen hevosen kanssa on helpompi kuvata jos taustalla on vaikkapa sitä metsää tai punaista seinää, jolloin kohde erottuu helpommin. Vastaavasti tumman hepan kanssa kannattaa suosia värillisiä tai vaaleita taustoja, mustaan tai tummaan metsätaustaan hukkuu herkästi korvanpäät ja silkkiturvat.

Jos päädytte kuvaamaan mustataustaisia kuvia, saa näissäkin käyttää luovuutta! Taustalle ripustellut jouluvalot, kuvan reunasta tarjottu punavalkoinen piparminttukeppi tai verhoksi oviaukolle asennetut nauhat ja joulupallot tuovat kuviin persoonallisuutta. Mustan taustan saat helposti kuvaamalla päivän kirkkaimpaan aikaan ja asettamalla hevosen joko kokonaan tai vain etuosastaan valoisalle alueelle. Kun taustalla ei ole valoja ja kuva valotetaan hevosen mukaan, jää tausta pikimustaksi.

Vinkki 2: Hyödynnä koristeltua tallia

Useilla talleilla ripustetaan kauniita kausivaloja, hienoja koristenauhoja ja söpöjä joulukoristeita oviaukoille, räystäälle tai karsinoiden oviin. Hyödynnä sitä mitä on tarjolla! Nappaa kuva jouluvalojen alla, miksei myös tallin käytävällä jos sisällä on valoisaa ja siistiä.

Varsinkin kausivalojen kanssa kannattaa kokeilla, tykkäätkö enemmän siitä että kohde on valojen lähellä tai edessä, jolloin valot ovat tarkkoja, vai siitä että heppa on vähän kauempana valoista. Kun hevosen ja valojen välissä on enemmän tilaa, jäävät valot epäteräviksi, jolloin niistä tulee pehmeitä ja pyöreitä “bokeh”palloja.

Mikäli tallilla on käytössä olkipatjat, kurkista myös karsinaan tai karsinan ovelle olisiko koppi siistissä kunnossa kuvia varten. Vanhoissa postikorteissa ja joulukuvissa on maalattu hevoset usein tallissa olkipahnoilla kurkistamassa ulos karsinasta, näissä on aivan ihanan kotoisa ja seesteinen tunnelma.

Vinkki 3: Koristele hevonen

Kaunis havu- tai joulupallokranssi kaulalla, joulupallot harjassa ja tonttulakki korvalla tuovat joulun juhlatunnelmaa loskakeliinkin. Se, kuinka paljon hevosta kannattaa koristella, on makukysymys. Toiset tykkäävät jos hevonen on koristeltu kuin kylän komein joulukuusi, toisten mielestä klassisen kauniin lopputuloksen saa valitsemalla vain yhden koristuksen kerrallaan. Poimi inspiraatiota myös esimerkiksi koira- ja lapsikuvista; harvemmin sitä näkee hevosen kaulahuivi kaulalla, lyhdyn kanssa tai pulkassa joulukuusta vetämässä.

Hevosen kaulalle ripustettava kranssi kannattaa askarrella hyvissä ajoin etukäteen, ettei arvokas valoisa aika kulu tämän kanssa pakertaessa. Mittaa hevosen kaulanympärys ja osta tekohavunauhoja, niin paljon että saat tehtyä hiukan löyhän ja riittävän tuuhean kranssin lepäämään hevosen kaulalle lapojen eteen. Varsinkin aremmalla hevosella kannattaa jättää kranssi sulkematta ja solmia se kiinni vasta kaulaan asettelun jälkeen, jotta pään läpi pujottaminen ei aiheuta tilanteita. Voit koristella kaulakranssin jouluvaloilla, pipareilla, joulupalloilla tai vaikka isolla rusetilla.

Hevonen poseeraamassa joulukranssin kanssa

Kuvassa poseeraa suomenhevosori Patonki. Kuvan on ottanut Mirella Ruotsalainen / Hertjekker.

Vinkki 4: Kuvaa liikekuvia tai video puuterilumessa

Parhaat talviset rallikuvat saa kirpakkana pakkaspäivänä, edellisenä iltana tai yöllä sataneen kuivan pakkaslumen keskellä. Kevyt puuterilumi pöllyää komeasti vanhan lumen päältä! Ole vain tarkkana, ettei alla ole kovaa jääkuorta, joka aiheuttaa helposti haavereita ja on inhottava alusta liikkua.

Liikekuvia voi ottaa liinassa, laitumella, tarhassa, kentällä tai ratsain. Varsinkin isoa laidunta kannattaa vähän rajata, että saat kuvatkin otettua kun irti laskettu hevonen ei karauta suorinta tietä kaukaisimpaan nurkkaan. Vauhdikkaimmat laukat saa yleensä tallia kohti, mukaan kannattaa ottaa pari avustajaa sekä rajaamaan juoksualuetta, vahtimaan porttia että tarjoilemaan hevoselle herkkuja.

Ratsastuskuviin voi nakittaa vaikkapa joulupukin – kukapa ei rakastaisi joulukranssi kaulalla, joulupallot harjassa ja joulupukki selässä kiitävää jouluponia! Koristelemalla ratsastajan ja ratsun teemaan sopivasti, tulee hankirallista hauskempaa ja kuvista persoonallisempia.

Jos kuvaat kännykällä, voi olla helpompi ottaa vauhdikas videotervehdys kuvien sijaan. Kuvia halutessasi muista kuvata riittävän läheltä ja kunnon sarjatulella!

Vinkki 5: Pidä hauskaa!

Hyviä kuvia tulee silloin, kun kaikilla on hauskaa! Muista palkata hevosta paljon sen suosikkiherkuilla, pitäkää taukoja poseerausten välissä ja lopettakaa kuvaus ennen kuin huippumallin hermot on menetetty lopullisesti. Rakentakaa kuvaukset omaksi tapahtumakseen, jossa soi menevä joulumusiikki, kaikilla osallistujilla on jotain kivaa tehtävää ja lopuksi tarjotaan lämpimät glögit joulutorttujen kanssa.

Hauska ja mieleenpainuva joulukuva ei välttämättä ole se viimeistellyin, panostetuin ja kliinein potretti korvat hörössä pönöttävästä ponista tonttulakki päässä. Paras joulukuva pitää sisällään lämpimän fiiliksen, hauskoja muistoja ja siitä välittyy ilo myös ulkopuolisille. Älä siis poista hassuja ilmeitä, toru hevosta kaulakranssin piparien hamuilusta tai hermostu kun joulupallot lentävät viidettä kertaa.

Voit jakaa jouluisia kuvia Hevoskansan foorumilla joulukuvaketjuun. Jäämme innolla odottamaan, mitä hauskaa saatte aikaan!

Jaa artikkeli