Dujardin ja Imhotep loistivat Lontoossa

Iso-Britannian Charlotte Dujardin sai taas Lontoon ExCel-areenan liekkeihin ratsastaessaan voittoon eilen illalla kouluratsastuksen maailmancupin viidennessä osakilpailussa Lontoossa. Eikä tämä ollut hänelle ensimmäinen kerta. Eilisen Grand Prix-ohjelman sijoitukset toistuivat kun Lottie Fry sijoittui toiseksi hevosellaan Everdale, ja Becky Moody sekä Jagerbomb saivat kotiyleisön edessä kolmannen sijan.

Dujardin kiinnostaa yleisöä aina kovasti. Hänen kilpailutuloksensa ovat tehneet hänestä maassa yleisesti tunnetun urheilijan ja hänen esiintymisensä keräävät katsomot jatkuvasti täyteen. Tänäkään iltana hän ei tuottanut pettymystä.

London International Horse Show 2023, Charlotte Dujardin ja Imhotep kouluratsastuksen vapaaohjelman voittajat. Kuva: Jon Stroud Media

Luokan neljäntenätoista ratsastajana hän erottui edukseen huipputuloksella 89.465%, hevosella jonka suhteen hänellä on suuria toiveita. Kun loistokkaat päivät upean Valegron kanssa olivat ohi, oli 38-vuotiaan ratsastajan vaikea innostua tulevaisuudesta. Ennen kun kumppanuus tämän 10-vuotiaan ruunan, joka tunnetaan kotona lempinimellä Pete, sai jatkoa.

Kun tämä pari oli viime syyskuussa Saksan Riesenbeckissä järjestetyissä EM-kisoissa mukana joukkueessa voittamassa joukkuekultamitalit ja saavutti itselleen pronssia Grand Prix Special- sekä Freestyle-luokassa, Dujardin oli jo erittäin iloinen tämän rautiaan ruunan edistymisestä. Eikä hän salannut että hän tähtää sen kanssa Pariisin 2024 olympialaisiin. Ja tämäniltainen kilpailu oli yksi tärkeä askel sinne suuntaan. Hevonen vastasi tähän haasteeseen erinomaisesti.

“Tämä on Peten ensimmäinen hallikilpailu, joten se oli hieman hermostunut kaikesta uudesta. Yleisössä oli hieno tunnelma, paljon kannustajia ja sorinaa. Ja olin niin ylpeä siitä. Eilen se oli hieman jännittynyt, mutta tänä iltana se tunsi olonsa hieman paremmaksi. Sillä vaan ei ole vielä juurikaan kokemusta tällaisissa kisoissa esiintymisestä, joten olin niin tyytyväinen siihen kuinka se hoiti täällä kaiken, se ei kyllä koskaan anna periksi. Se yrittää niin kovasti, ja on hevonen josta pidän aivan valtavasti. Ja paljon lisää on vielä tulossa!” hän sanoi.

Charlotte Dujardin ja Imhotepin ensimmäinen hallikilpailu, London International Horse Show 2023. Kuva: Jon Stroud Media

Loistava ilta briteille

Tänä Iso-Britannian kouluratsastukselle loistavana iltana, kilpailun toisen puoliskon alkaessa Lewis Carrier otti 15-vuotiaan Diego V:n upealla esityksellä johdon prosentein 76,195. Se oli tasainen, vakaa, ja kevyt ratsastajan kädelle.

Belgialainen Flore de Winne ohitti heidät hienolla mustalla orillaan Fliynn FRH. Se teki yhdeksänvuotiaaksi erittäin viimeistellyn ohjelman, joka palkittiin prosentein 77.020. Seuraavaksi ranskalainen ratsastaja Morgan Barbançon pääsi todella niukasti edelle, kun hän teki tuloksen 77.025% kisojen veteraanin Sir Donnerhall ll OLD:in kanssa. Joka nyt 17-vuotiaana on edeltäjää kokonaiset kahdeksan vuotta vanhempi.

Mutta sitten Dujardin ja Imhotep räjäyttivät pankin. He saivat radalla tasaisesti 8,5 ja 9 pistettä, sekä ansaitsivat kolme kertaa maksimipisteet 10. Kaikki viisi tuomaria – Henning Lehrmann (Saksa), Susanne Baarup (Tanska), Andrew Gardner (Iso-Britannia), Jacques van Daele (Belgia) ja Magnus Ringmark (Ruotsi) olivat täysin samaa mieltä, sijoittaessaan parin kilpailussa reilusti kärkeen.

Seuraavaksi radalle ratsastanut 43-vuotias Becky Moody ei tästä kuitenkaan hätkähtänyt, vaan teki mahtavan ohjelman itse kasvattamallaan yhdeksänvuotiaalla ruunallaan Jagerbomb. Joka osoitti huomattavaa kypsyyttä liikkuessaan itsevarmasti piaffessa ja passagessa, ja onnistui hienolla lisätyllä ravillaan lennättämään tulostaululle kokonaistuloksen 83.675.

Ja sitten viimeiseksi radalla nähtiin Lottie Fry ja Everdale, jotka olivat mukana olympiajoukkueessa tuomassa Tokiosta pronssia ja myöhemmin vuonna 2021 EM-joukkuehopeaa. He pudottivat Moodyn ja hänen nuoren tähtiratsunsa kolmanneksi, saadessaan finaalin päättyessä kokonaistulokseksi 85.040%. Everdale on Imhotepin isä, joten kilpailun jälkeisessä palkintojenjakoseremoniassa nähtiin hauska hevosten perhetapaaminen.

London International Horse Show 2023, Charlotte Fry ja Everdale vapaaohjelman jälkeen. Kuva: Jon Stroud Media

Aivan uskomaton kilpailu

Toiseksi sijoittunut Fry kuvaili illan ilmapiiriä ExCel-areenalla “uskomattomaksi ja vertaansa vailla!” Ja hän oli tyytyväinen tulokseensa. “Luulen, että tämä oli yksi parhaita kilpailuita, joita olen ratsastanut. Tämän uuden musiikin kanssa oli mahtavaa ratsastaa, ja Everdale oli aivan loistava tänä iltana!” olympiavoittaja, maailman- ja Euroopan mestaruusmitalisti kertoi.

Moody kertoi illan kokemuksestaan: “Tähän kilpailuun mukaan pääsystä aina haaveillaan. Tämä se on paikka, jossa me kaikki haluamme kilpailla. Olin uskomattoman hermostunut tästä osallistujajoukosta ja hevoseni on lajin parissa jo legenda. On mahtavaa olla palkintokorokkeella Lottie Fryn ja Charlotte Dujardinin kanssa! Molemmat inspiroivat minua päivittäin. He ovat uskomattomia roolimalleja, ja on uskomatonta istua heidän vieressään. Mutta aikomukseni on tulevaisuudessa vielä voittaa heidät!”

Becky Moody ja Jagerbomb kouluratsastuksen maailmancupissa Lontoon osakilpailun vapaaohjelmassa kolmanneksi. Kuva: Jon Stroud Media

Dujardin kuvaili Moodya “mahtavaksi, ja kuinka tämä kilpailu oli häneltä uskomaton esitys. On hienoa saada hänet nyt joukkueen varajäseneksi ensi vuonna”. Mikä oli hyvä vahvistus sille kuinka tiukasti Pariisi 2024 on nyt kilpailijoiden horisontissa.

Kertoessaan omasta illan ohjelmastaan, Dujardin sanoi: “Ensimmäiset siirtymät piaffeen, ne olisivat voineet olla hieman parempia. Mutta alussa se ei oikein vielä ollut niin mukana kun olisin tarvinnut. Sitten se tasoittui ja ottikin todella hyviä askeleita. Mutta tässä se on vielä vähän raaka, ja olen tehnyt tämän ohjelman sen kanssa vain kerran aiemmin.

“Piruetit tuntuivat erinomaisilta ja vaikeusastetta tässä ohjelmassa riittää. Se sai reilusti yli 10! Vaikka se on vasta 10-vuotias, sille piaffe ja piruetit ovat helppoja, ja kun pyydän siltä jotain se vastaa siihen hienosti. Sen kanssa on niin paljon mistä olla ylpeä!” hän päättää.

Tuomariston puheenjohtaja Andrew Gardner FEI:n kouluratsastuksen ja pararatsastuksen lajijohtaja Ronan Murphy onnittelemassa voittajia, Charlotte Dujardinia ja Imhotepia London International Horse Showssa. Kuva: Jon Stroud Media

Länsi-Euroopan liiga jatkaa nyt Belgian Mecheleniin, missä kahden viikon kuluttua nähdään kouluratsastuksen maailmancupin kuudes osakilpailu. Kilpailusarjan kulku kohti ensi huhtikuussa Riadissa, Saudi-Arabiassa järjestettävää FEI Dressage World Cup 2024 -finaalia alkaa olla jo puolivälissä.

Kilpailun tulokset

Länsi-Euroopan liigan sijoitukset

Jaa artikkeli