Vetoomustuomioistuin jätti voimaan Andrew Kocherin kilpailukiellon

Useiden valituskäsittelyiden jälkeen Urheilun kansainvälinen vetoomustuomioistuin (CAS) on vahvistanut ja jättänyt voimaan FEI:n tuomioistuimen kesäkuussa 2021 tehdyn päätöksen koskien amerikkalaista esteratsastajaa Andrew Kocheria. Urheilija sai kymmenen vuoden kilpailukiellon käytettyään sähkökannuksia useilla hevosilla, pitkän ajanjakson aikana.

Muut FEI:n tuomioistuimen kaksi vuotta sitten langettamat päätökset jäivät voimaan. Tähän kuuluvat kahdeksan hylättyä kilpailutulosta FEI:n kilpailuista aikaväliltä kesäkuu 2018 ja marraskuu 2019, milloin urheilijan sähkökannusten käytöstä hevosilla on todisteet. Sekä maksamaan sakkomaksun arvoltaan 10 000 Sveitsin frangia, ja 7 500 Sveitsin frangin edestä oikeudenkäyntikuluja. Kocher valitti tästä FEI:n päätöksestä 1.7.2021 ja pyrki poistamaan rangaistuksen, tai lieventämään määrättyjä seuraamuksia.

FEI tuomioistuimen päätös oli seuraus FEI:n tutkimuksesta, joka alkoi kesäkuussa 2020 kun sen Independent Equestrian Community Integrity Unit (ECIU) sai ilmoituksen eläinten pahoinpitelystä. Väitettiin, että Kocher oli käyttänyt sähköisiä kannuksia useissa FEI:n kansallisissa ja kansainvälisissä ratsastuskilpailuissa, sekä harjoituksissa.

Tutkinnan päätyttyä FEI aloitti virallisesti kurinpitomenettelyn Kocheria vastaan lokakuussa 2020. FEI tuomioistuimessa käydyn menettelyn aikana saatiin myös todistettua, että Kocher käski työntekijöitään käyttämään sähköisiä kannuksia tietyillä hevosilla. Tätä tarkoitusta varten Kocher toimitti työntekijöilleen useita itse valmistamiaan kannuksia, joihin oli lisätty sähkölaite.

Päätöksessään CAS-oikeuspaneeli tuli samaan johtopäätökseen kuin FEI tuomioistuin, jonka mukaan kymmenen vuoden kilpailukielto on aiheellinen. Tämän aikana Kocheria on kielletty osallistumasta, missään roolissa, edes katsojana, mihinkään FEI:n tai sen minkään kansallisen liiton alaiseen ratsastuskilpailuun, tai muuhun tapahtumaan. Kocherille 28. lokakuuta 2020 langetettu väliaikainen kilpailukielto hyvitetään tästä kieltoajasta, joka päättyy 27. lokakuuta 2030. Myös määräys 10 000 Sveitsin frangin sakosta jätettiin voimaan ja lisäksi Kocher velvoitettiin maksamaan 7 500 Sveitsin frangin oikeudenkäyntikulut.

”Olemme erittäin tyytyväisiä tähän päätökseen ja siihen, että CAS on hyväksynyt FEI tuomioistuimen määräämät sanktiot. Ne ovat oikeassa suhteessa Kocherin tekemiin rikkomuksiin”, sanoi FEI:n lakijohtaja Mikael Rentsch.

”Tämän prosessin saattaminen päätökseen vei kaksi vuotta, mutta se vahvistaa, että teimme oikean päätöksen aloittaaksemme oikeusprosessin, ja että hevosten hyväksikäyttötapauksissa ei ole mahdollisuutta lieventää rangaistusta.

Meillä on säännöt ja määräykset suojellaksemme rehellistä kilpailua ja hevostemme hyvinvointia, ja kun näitä sääntöjä rikotaan ja niiden hyvinvointi vaarantuu, pyrimme aina jatkossakin määräämään enimmäisrangaistuksen.”

CAS:in päätös on kokonaisuudessaan luettavissa englanniksi täältä. (.pdf)

FEI:n tuomioistuimen päätös on kokonaisuudessaan luettavissa englanniksi täältä. (.pdf)

Jaa artikkeli