Isäntämaan sankarit mukana Herningissä World Cup-kauden avajaisissa

Kolme tanskalaisratsastajaa, jotka nähtiin taannoin mukana FEI kouluratsastuksen EM-kisoissa Saksan Riesenbeckissä palkintopallilla saamassa pronssimitalit, ovat mukana joukkueessa myös nyt tulevalla viikolla Tanskan Herningissä. Siellä nähdään FEI kouluratsastuksen maailmancup-kauden 2023-2024 ensimmäinen etappi Länsi-Euroopan liigassa mukana kilpaileville maille.

Ensi vuoden huhtikuussa Saudi-Arabian Rijadissa järjestettävää finaalia varten tarvittavista karsintapisteistä kamppailemassa on Nanna Skodborg Merrald, joka Risenbeckissä voitti GP Special-luokassa hopeaa. Mukana ovat myös joukkuetoverit Daniel Bachmann Andersen ja Andreas Helgstrand, sekä tanskalaiset “maamiehet” Anna Kasprzak, Nadja Aaboe Sloth, Anna Zibrandtsen ja Lone Bang Zindorff.

37. kausi

FEI Dressage World Cup™ aloittaa 37. kautensa, ja tähän mennessä vain yksi tankalaisratsastaja on voittanut mestaruustittelin. Tämän teki Anne-Grethe Jansen, joka nousi ykköseksi hevosensa Marzogin kanssa ‘s-Hertogenboschissa, Hollannissa 1986 järjestetyssä avaussarjan finaalissa. Tällöin Iso-Britannian Chris Bartle ja Wily Trout olivat toisella sijalla ja Sveitsin Christine Stückelberger ja Rubelit von Unkelruf kolmannella sijalla.

Jansen palasi kilpailemaan, sijoittuen toiseksi samalla hevosella vuonna 1987 Essenissä, Saksassa. Ja siitä lähtien tanskalaisratsastajia on nähty finaalissa satunnaisesti hopeasijalla.

Lars Petersen ratsasti Blue Hors Cavanin toiselle sijalle ‘s-Hertogenboschissa, Hollannissa vuonna 2002. Tanskan prinsessa Nathalie zu Sayn-Wittgenstein ja Digby jäivät toiseksi Alankomaiden Adelinde Cornelissenin ja Parzivalin jälkeen, Saksan Leipzigissä vuonna 2011. Cathrine Dufour ja Vamos Amigos olivat toisena Leipzigissä vuonna 2022, ja Skodborg Merrald oli toinen viime huhtikuussa, vuoden 2023 finaalissa Omahassa (USA), Blue Hors Zepterin kanssa.

Jo toisena vuonna peräkkäin saksalainen tähtiratsastaja Jessica von Bredow-Werndl ja tamma TSF Dalera BB hallitsivat yhdysvaltojen maaperällä, pyyhittyään palkintopöydän puhtaaksi ensin Tokion olympialaisissa ja EM-kisoissa 2021.

Mukana kahdeksan maata

Ensi viikolla kilpailemassa nähdään ratsukoita kahdeksasta maasta – Tanskasta, Suomesta, Ranskasta, Saksasta, Japanista, Liettuasta, Hollannista ja Ruotsista. Mukaan lukien ruotsalaiset veteraanit Tinne Vilhelmson Silfven Devantolla ja Patrik Kittel Touchdownilla.

Kittel on pitkään ollut suositun FEI Dressage World Cup™-hallisarjan uskollinen kannattaja, ja katsojat ympäri maailmaa rakastavat hänen loistokkaita freestyle-ohjelmia. Vilhelmson Silfven sijoittui toiseksi vuoden 2016 finaalissa kotikentällään Göteborgissa, hollantilaisen Hans Peter Minderhoudin taakse. Kisoissa Ruotsin joukkueen kokoonpanoa täydentämässä ovat Caroline Darcout (Lord Django) ja Marina Mattsson (Helix).

Suomea edustamassa nähdään Lontoon olympialaisissa 2012 kilpaillut Emma Kanerva, 12-vuotiaalla oriilla Greek Air. Pari voitti Grand Prix- ja Grand Prix Special -luokat viime elokuussa Saksassa, Neustadt Dossessa. Saksasta mukana nähdään 23-vuotias Felicitas Hendricks, joka otti hevosellaan Drombusch OLD tuplakultaa heinäkuussa nuorten ratsastajien (U25) EM-kisoissa Unkarissa. Sekä 24-vuotias Raphael Netz, joka hevosellaan Great Escape Camelot on tänä vuonna päässyt nauttimaan hyvän sarjan menestystä. 

Kesäkuussa tämä pari auttoi maansa toiselle sijalle Nations Cupissa Rotterdamissa, missä sijoittuivat myös freestyle-ohjelmalla kolmanneksi. Ja elokuussa he voittivat Grand Prixin ja sijoittuivat toiseksi Freestyle-luokassa CDI-W-kisoissa Wierzbna Bialy Lasissa, Puolassa.

Herningin ensi viikon lähtölistalta löytyvät myös Corentin Pottier (Gotilas du Feuillard) Ranskasta, Yuko Kital (Amandori) Japanista, Justina Vanagaite (Nabab) Liettuasta, sekä hollantilaisratsukot Devenda Dijkstra (Hero), ja sisarukset Denise ja Jeanie Nekeman (Boston STH ja Ferrari).

Ennakko-odotuksia

Tanskalaiset näyttävät kuitenkin vahvoilta voittajaehdokkailta. Skodborg Merrald, joka on tällä hetkellä maailmanranking-listalla kolmantena, tuo Blue Hors Don Olymbrion, 15-vuotiaan punarautiaan KWPN-oriin, jolla hän sijoittui Freestylessa kolmanneksi Freestylessä Saksan Hagenissa huhtikuussa. Ja toiseksi CDI4* Freestylessä Saksan Aachenissa, tämän vuoden heinäkuussa. Hän ja Bachmann Andersenin olivat mukana historiallisessa tanskalaiseen joukkueessa, joka voitti joukkueiden MM-kultaa Herningissä vuonna 2022.

Bachmann Andersen osallistuu hevosellaan Zippo MI, joka on 11-vuotias tanskanpuoliveriruuna. Jonka hän ratsasti voittoon Nations Cupissa Falsterbossa Ruotsissa tänä kesänä. Missä pari sijoittui myös toiseksi Grand Prix Specialissa.

Ja kaksoisolympialainen Helgstrandin kumppanina mielenkiintoinen yhdeksänvuotias KWPN-ori Jovian. Se on voittanut sekä 5- että 7-vuotiaana FEI:n kouluratsastuksen kasvattajien MM-kisat. Ja oli mukana viime kuussa Riesenbeckissä pronssia voittaneessa joukkueessa.

Ensimmäinen etappi

Länsi-Euroopan liigaan kuuluu yksitoista osakilpailua. Ja Herning on näistä ensimmäinen pysähdys ennen Ranskan Lyonia, ja Saksan Stuttgarttia. Espanjan pääkaupunki Madrid isännöi kisat marraskuussa. Sitten kamppailut siirtyvät joulukuussa Lontooseen ja sieltä Belgian Mecheleniin. Vuoden vaihduttua aloitetaan Sveitsissä, St Jakobshallissa, Baselissa. Tammikuussa 2024 jatketaan Amsterdamissa, sieltä helmikuussa Saksan Neumunster ja Ruotsin Göteborg. Ja lopulta marraskuussa nähdään täällä Hollannissa meidän kotikaupungissamme ’s-Hertogenboschissa.

Vain Lontoossa nähdään karsintakilpailuna lyhyt Grand Prix-ohjelma, kaikki muut kilpailujärjestäjät ovat valinneet perinteisen Grand Prix’n.

Liigan yhdeksän parasta pääsee vuoden 2024 finaaliin yhdessä puolustavan mestarin von Bredow-Werndlin kanssa. Joka sääntöjen mukaan pääsee suoraan finaaliin jos kauden aikana osallistuu kahteen osakilpailuun.

Kausi 2023/2024 alkaa Herningissä lauantaina 21. lokakuuta klo 13.15 paikallista aikaa. Sen jälkeen sunnuntaina 22. lokakuuta klo 14.15 nähdään Grand Prix Freestyle -kilpailu. Tästä on tulossa mielenkiintoinen kausi, joten nyt kannattaa olla mukana seuraamassa alusta asti.

Lisätietoja FEI Dressage World Cup™ 2023/2024 -sarjasta täältä.

Lähtölistat Equipessa.

Tapahtuman kotisivut: World Cup Herning

Jaa artikkeli