Valjakkoajon maailmancupkausi käynnistyy Ranskan Lyonissa tänä viikonloppuna

FEI:n valjakkoajon maailmancup on saanut käsiinsä perinnelajin ja antanut sille modernin ilmeen. Valjakkoajossa kyse on voimasta, taidosta ja tiimityöstä. Siinä neljä hevosta työskentelee yhdessä kuskin ohjatessa ne vauhdilla reitin läpi, kahden avustajan tasapainottamana. Antaen siinä samalla kisaa seuraavalle yleisölle unohtumattoman elämyksen.

Marraskuun ja tammikuun välissä nähdään Euroopan suurissa hallikilpailuissa kahdeksan osakilpailua, joissa maailman kymmenen parhaan maan nelivaljakkokuskit hevosineen kilpailevat kuudesta finaalipaikasta helmikuun finaaliin Ranskan Bordeaux’ssa. Tässä kilpailussa kruunataan FEI Driving World Cup -kauden 2023/2024 voittaja.

Mestaruutta puolustaa maailman menestynein nelivaljakkoajaja, australialainen Boyd Exell, jonka tavoitteena on ennenkuulumaton yhdestoista mestaruustitteli. Hollannin Valkenswaardissa asuva huippukuski isännöi kiireisenä harjoitus- ja tapahtumakeskusta. Boyd ei siis ainoastaan valmistele omia hevosiaan, vaan myös aktiivisesti valmentaa muita kilpailijoita.

”Tällä kaudella kärkikuskien väliset erot ovat pienempiä kuin koskaan, joten odotan lopputulosten olevan todella lähellä toisiaan. Kilpailen samoilla hevosilla joita käytin koko viime kauden. Olimme johdonmukaisia ja hyvin nopeita, siksi saavutimme mestaruuden Bordeaux’ssa. Mutta kun sinulla on parhaat hevoset sinulla on valtava vastuu tehdä parhaasi, eikä tuottaa läheisille ihmisille, kannattajille tai muille pettymystä. Mikä tuo lisää paineita.”

Boyd Exell

Toinen mestaruuden viittaa kantanut kuski joka on tottunut odotuksiin ja kantamaan vastuuta, on kaksinkertainen maailmancup-voittaja Hollannista, Bram Chardon. Hän kilpailee lajissa isänsä kanssa. Äskettäin nelivaljakkojen Euroopan mestaruuttaan kotimaassaan Exloossa puolustanut Bram voitti maailmancup-finaalin viimeksi Leipzigissä, Saksassa huhtikuussa 2022.

”Kokeneempien hevostemme rinnalla meillä on tällä kaudelle mukana uusia lipizzanhevosia, jotka tuovat laatua sisäkilpailuiden joukkueisiin. Kun me molemmat kilpailemme täytyy suunnitella strategisesti, enkä halua aloittaa kauttani niin myöhään kun viime vuonna. Joten sen sijaan että avaisin oman kauden Sveitsin Genevessä, tulen villillä kortilla mukaan toiseen osakilpailuun Hollannin Maastrichtissa. Tavoitteena on yhdistää nopeus ja tarkkuus, ja niiden rakentaminen uusien hevosten kanssa vie aikaa, mutta oma fiilis on tosi positiivinen.”

Bram Chardon (NED)

Aina mukana kuvioissa on myös toinen kokenut kuski, Chardonsin pitkäaikainen maajoukkuetoveri Koos de Ronde. Joka voitti FEI:n valjakkoajon maailmancupin mestaruuden kymmenen vuotta sitten. Hänen nykyinen kokoonpano lupaa hyvää tässä sarjassa, etenkin EM-kisoissa nähdyn loistavan kestävyyskokeen jälkeen, mikä nosti hänet henkilökohtaiselle hopealle Exloossa. Viime kausi jäi väliin tyttären syntymän vuoksi, ja nyt edessä on tervetullut paluu kärkihulinoihin. Saksalainen Mareike Harm on mukana lähtölistalla maailmancup-rankingin viidentenä. Hänen lisäksi mukana nähdään kaksi muuta saksalaista, vakituiset maailmancup-kilpailijat Michael Brauchle ja Georg von Stein, joka karsiutui mukaan pitkästä aikaa useaan kauden jälkeen.

Menestyksekkään ulkokauden päätteeksi, saksalainen Anna Sandmann ansaitsi paikan kymmenen parhaan joukkoon sekä nelivaljakoissa että parivaljakoissa, mutta päätti tällä kertaa jättää paikkansa lunastamatta, keskittyen velvollisuuksiin yrityksensä kanssa. Tämä avasi oven belgialaiselle Dries Degrieckille, joka on nyt kolmatta kauttaan mukana maailmancup-sarjassa. Hänen seuraansa liittyy joukkuetoveri Glenn Geerts, joka voitti pronssia Leipzigin finaalissa vuonna 2022. Mukaan karsiutuneiden urheilijoiden kokoonpanoa täydentää toinen sisäkisojen ammattilainen, Jérôme Voutaz Sveitsistä. Hän kilpailee sveitsiläishevosillaan, jotka sopivat hyvin tähän kilpailumuotoon.

Kolme ensimmäistä kilpailua ovat peräkkäisinä viikonloppuina, alkaen Longines Equita Lyon Concours Hippique Internationalista, jossa Boydin, Glennin, Jérômen, Driesin ja Ijsbrandin lisäksi isäntämaan kaksi villiä korttia ovat Benjamin Aillaud ja Anthony Horde.

Sitten kilpailusarja siirtyy Hollannin Maastrichtiin, minne mukaan ovat kvalifioituneet Koos, Mareike, Michael, Glenn ja Georg, sekä Boyd ja Bram villinä korteina. Saksan Stuttgartin osakilpailu nähdään seuraavana viikonloppuna, ja sitten on tauko ennen Tukholmaa, minne Fredrik Persson on saanut villin kortin. Joulu tulee aikaisin Sveitsin Genevessä, ja Lontoossa juhlitaan aina kivassa tunnelmassa kimaltelevien areenan koristeiden kanssa. Pian joulun jälkeen keskitytään Belgian Mecheleniin, ennen kuin osakilpailut päättyvät Leipzigiin, missä kuusi finaalipaikkaa varmistuvat.

Jokaisessa kahdeksassa osakilpailussa ajetaan kaksi nopeuskilpailua, jotka kestävät kaksi päivää. Ja ensimmäisen päivän kilpailusijoitukset määräävät toisen päivän ajojärjestyksen. Pisteitä finaaliin ansaitaan toisen päivän sijoituksilla, ja ne annetaan viidelle parhaalle mukaan karsiutuneelle. Ei villin kortin saaneille. Ennen kauden alkua jokainen kuljettaja on ilmoittanut, mihin osuuteen haluaa osallistua. Ja bonuksena luokissa ovat järjestäjien kutsusta villin kortin saaneet.

Ensimmäinen maailmancupin voittaja oli saksalainen legenda Michael Freund, joka voitti mestaruuden viisi kertaa, jakaen sen vuonna 2005 Ijsbrand Chardonin kanssa, joka taasen on ollut mestari kolmesti. Valjakkoajo järjestetään muiden ratsastuslajien yhteydessä ja se on katsomoissa suosittu laji. Yleisö liittyy mukaan kannustamaan railakkaasti, kilpailevien joukkueiden kiitäessä kartioiden ja kahden erikoisesteen läpi. Lajia on helppo seurata, sillä tavoitteena on olla nopein ajanottokellon käydessä, ilman että palloja tai elementtejä pudotetaan, mistä seuraa kalliita rangaistuspisteitä.

FEI Driving World Cup-sarja on energinen kokemus joka nostaa tunnelman kattoon, ja esittelee hevosten ja ihmisten tiimityötä parhaimmillaan. Vain ohjat käsissään kuskien on paineen alla sovitettava salamannopeat reaktiot tarkkuudeksi. Vaunun takana avustaja toimii navigaattorina ja on vastuussa ohjeista, toinen takana alareunalla seisova avustaja ohjaa painolastia ja pitää vaunun suorassa tiukoissa käännöksissä. Kaikki mukana olevat tarvitsevat rohkeutta, erinomaisia kommunikointitaitoja, keskittymistä, nopeutta ja tarkkuutta. Ja vähän onnea pitääkseen ne pallot paikoillaan!

Päivämäärät, aikataulut, ja lisätiedot: FEI valjakkoajon World Cup, kausi 2023-2024

Tapahtuman kotisivut: Equita Lyon

Jaa artikkeli