Joukkuekultaa USA:n joukkueelle, liput Pariisiin saivat USA, Kanada ja Meksiko

Robert Ridlandin johtama Amerikan esteratsastusjoukkue teki tänään mahtavan paluun palkintopallille voittaessaan kultaa Pan American Games -kisoissa Quillotassa, Chilessä. Kahden kilpailukierroksen jälkeen mestaruus palasi kotiin, mutta ei ilman tiukkaa taistelua. Kisan aikana onni vaihteli kaikilla joukkueen jäsenillä. Mukana joukkueessa olivat McLain Ward (Contagious), Kent Farrington (Landon), Laura Kraut (Dorado 212) ja Karl Cook (Caracole de la Roque).

Eilen joukkueelta nähtiin epävakaa esitys. Kraut oli ainoa joka hyppäsi puhtaan radan ja joukkue sijoittui viidenneksi, neljänneksi tulleen Argentiinan taakse. Kanada oli yön yli sijalla kolme, Kolumbia toisena, ja puolustava mestarijoukkue Brasilia tulostaulukon kärjessä. Suoritusten parantaminen kilpailussa on aina kova homma, mutta lopulta yhteensä seitsemän amerikkalaisten tekemää puhdasta rataa varmisti, vaikkakin aivan luokan loppuvaiheessa, että nousu kärkipaikalle tällä kertaa todellakin onnistui.

Kolumbian joukkueen Rene Lopez Lizarazo ja Kheros Van’T Hoogeinde ensimmäisellä kierroksella. Kuva: FEI/Shannon Brinkman

Myös Kanadan joukkue kiri tänään upeasti hopeasijalle. Samalla puolustava mestari menetti johtoasemansa ja putosi pronssille, ohittaen neljänneksi jääneen Meksikon joukkueen vain kahdella pisteellä.

Meksikolaiset eivät kuitenkaan tuloksesta musertuneet, sillä samoin kun hopeaa saanut Kanadan joukkue, ja kultaa voittanut USA:n joukkue, he ansaitsivat karsintapaikan Pariisin 2024 olympialaisiin.

Koko päivä oli melkoista vuoristorataa, ja voittaja ratkesi vasta luokan lopussa. Kuten kanadalainen ratsastuslegenda ja keittiömestari Ian Millar sanoi illalla: ”Jos katsot tuota ilman että kukaan tuttu on radalla, on helppo sanoa että olipa hieno kilpailu! Mutta kun siellä on tuttuja mukana, se onkin tosi huolestuttavaa, koska tietysti Pariisin karsinta on iso asia jokaiselle maalle. Eikä yksikään joukkueista halunnut mennä kotiin sanoen ”Arvatkaapa mitä, me emme päässeet mukaan!

Kanadan joukkueen Mario Deslauriers ja Emerson Pan Amerikan kisojen ensimmäisellä kierroksella. Kuva: FEI/Shannon Brinkman

Jännitystä loppuun asti

Jännitys oli käsinkosketeltavaa alusta alkaen ja amerikkalaiset uhkasivat ohittaa Brasilian jo kun Ward, Farrington ja Kraut jäivät vain 0,05 toiselle kierrokselle menneistä luokan nopeimmista.

Brasilia oli lisännyt kokonaistulokseen kahdeksan virhepistettä, ja yön yli parasta yksilösijoitusta pitänyt Marlon Zanotelli teki seuraavaksi huonoimman tuloksen, kun hänen tamma Deesse de Coquerie ei pitänyt radan toiseksi viimeisestä esteestä Emperor Penguins kolmoissarjalla, ja kielsi. Toisella yrittämällä se kielsi uudestaan, joten ratsastaja keskeytti. Koska tämä tulos jätetään pois yhteenlasketusta kokonaistuloksesta, muu joukkue joutui kovan paineen alle.

Ensimmäisenä lähtenyt Veniss ja kolmantena ratsastanut de Freitas Barcha saivat puhtaat radat. Joten lopputulos oli nyt veitsenterällä, kun viimeisenä lähtövuorossa ollut Rodrigo Pessoa lähti radalle. Jos hän ylittäisi maalilinjan ilman yllätyksiä, Brasilia säilyttäisi johtoasemansa ja saisi kultaa. Mutta kun Mayor Tom osui puomiin toisella esteellä, ja kolmoissarjan viimeisellä esteellä, tarkoitti se sitä että vielä kun uusinnassa nähtiin Wardin ja Farringtonin tuplanollat, sekä Cookin täydellinen rata, tällä kertaa amerikkalaiset pääsivät kotiin kultamitalit kaulassa.

Brasilian Pedro Veniss ja Nimrod de Muze Z ensimmäisellä kierroksella. Kuva: FEI/Shannon Brinkman

Se oli valtava helpotus voittajille, ja myös kanadalaisille. Jotka saivat ensimmäisellä kierroksella kahdeksan virhepistettä, ja toisella kolme upeaa puhdasta rataa, mikä lopulta nosti Brasilian takaisin pronssille.

Ian Millar oli innoissaan joukkueensa suorituksesta, vaikka monien muiden tavoin hän piti jännitystä lähes sietämättömänä. Kysyttäessä, miltä hänestä tuntui kuullessaan että Kanada ei ainoastaan saanut hopeaa vaan on matkalla Pariisin 2024 olympialaisiin, hän vastasi nauraen: ”Meinasin tarvita defibrillaattoria, mutta muuten olen ihan kunnossa!”

”Mikä joukkue! Heillä oli hyvä tuntuma, pääsivät toiselle kierrokselle, ja viimeistelivät sen upeasti!”, hän sanoi Tiffany Fosterista (Figor), Mario Deslauriersista (Emerson), Amy Millarista (Truman) ja Beth Underhillistä (Nikka vd Bisschop).

Foster ja Figor tekivät tänään yhden kuudesta tuplanollasta ja todella nostivat Kanadan asemaa. Hänen iso hollantilaisruuna onnistui tänään kirjaimellisesti kaikessa. ”Tämä vain osoittaa, mitä hyvä kumppanuus tarkoittaa näiden eläinten kanssa. Olen ratsastanut sillä 7-vuotiaasta asti, ja se on nyt 13. Ajatuksemme ovat yhtä, ja teemme ratoja joissa voi todella tuntea olevamme yhtä, olemme oma pieni joukkue. Tällaisina päivinä olen erittäin kiitollinen siitä, on ihan sama mitä sinne on rakennettu, hypyt näyttävät vaivattomilta!” hän huomautti.

Brasilian Marlon Modolo Zanitelli ja Deesse de Coquerie ensimmäisellä kierroksella Chilessä. Kuva: FEI/Shannon Brinkman

Iloiset amerikkalaiset

Samalla amerikkalaiset olivat iloisia voitettuaan maansa kahdeksannen Pan American esteratsastuksen joukkuemestaruuden. Kuten Kraut kuitenkin sanoi, se ei varsinaisesti ollut kevyt ja mukava kävely puistossa.

”Koko päivä oli kunnolla hermoja raastava. Meillä oli erittäin hyvä ensimmäinen kierros, mutta kuten tiedät, että se kaikki voi hetkessä kadota. Kaksi keskinkertaista rataa olisi tarkoittanut meille häviötä. Olin niin helpottunut, kun kolme ennen minua tekivät puhtaat radat. Ja melkein nautin viimeisestä radasta – toisin kuin eilen!”. Sanoi ratsastaja, jonka joukkuetoverit varmistivat että kulta oli jo repussa ennen kun hän lähti finaaliradalle. Ja on nyt toisena Wardin jälkeen, joka pitää johtoa perjantain kilpailuun siirtyessä. Siellä ratkaistaan henkilökohtaiset mitalit. Tuloksissa alle yksi puomi erottaa kilpailun kymmenen parasta ratsastajaa, joten edessä tulee olemaan toinen mahtava kamppailu.

”Keskitymme siihen huomenna”, Ward sanoi. ”Kuten kaikki tietävät, meidän päätavoitteemme oli päästä tänne kisoihin ja voittaa mitali täällä joukkueena, edustaa maatamme hyvin. Minusta joukkue toimi hyvin ja hyppäsi tänään melko hyvällä tyylillä. Mutta se on tosiasia, että karsiutuminen kesti meiltä kauan. Tämä tarkoittaa sitä ettemme voi levätä loppuviikosta. Paljon työtä on tehtävä, ennen kun olemme valmiina Pariisiin, missä vastassamme ovat maailman parhaat.” hän huomautti vakuuttavasti.

Myös hänen joukkueenjohtaja Robert Ridland tuumi Pan American kisojen jatkuvasti parantunutta tasoa kilpailuissa. ”Edelliset kaksi tai kolme kilpailua olemme nähneet jatkuvasti paremman tasoista kilpailua, ja uskon että kaikki näkivät sen taas tänään. Nämä ovat todella hyviä joukkueita jotka taistelevat loppuun asti, ja se on hieno kunnianosoitus sille, mitä Pan American kisoista on kasvanut.” hän sanoi.

Pan American Games esteratsastuksen joukkukilpailun parhaat palkintopallilla. Kanada hopeaa, USA kultaa, ja pronssia Brasiliaan.
Kuva: FEI/Shannon Brinkman

Huomenna on estehevosten lepopäivä, ja iltapäivällä on toinen hevosten tarkastus. Henkilökohtaiset mitalit ratkaistaan ​​perjantaina ja taistelu alkaa klo 11.00 paikallista aikaa.

Lähtölistat ja tulokset täällä.

Jaa artikkeli