Suomalaisratsastajat lähellä Pariisin olympialaisten ja paralympialaisten maapaikkoja

Pariisin olympialaiset ja paralympialaiset ovat ensi vuoden huippu-urheilun päätähtäin ratsastuksessa. Kolmesta ratsastuksen olympialajista Suomella on hyvät mahdollisuudet saada henkilökohtaiset maapaikat niistä kahdessa, kenttä- ja kouluratsastuksessa. Myös pararatsastuksessa henkilökohtainen maapaikka on todennäköinen. Parajoukkue kilpailee tänä viikonloppuna vielä joukkuetuloksesta Motesicessä, Slovakiassa, mutta joukkuepaikka vaatisi venymistä yli 70 prosentin tuloskeskiarvoon.

Maapaikoissa ovat tällä hetkellä kiinni kouluratsastaja Emma Kanerva, kenttäratsastajat Sanna Siltakorpi ja Veera Manninen ja pararatsastuksessa Katja Karjalainen. Henkilökohtaisia kilpailutuloksia voi kerätä aina 31.12.2023 asti. Suomi kuuluu ratsastuksen olympialajeissa ryhmään A.

Kouluratsastuksessa A-ryhmästä maapaikan saa kaksi parasta ratsastajaa niistä maista, joilla ei ole Pariisissa joukkuetta. Kanerva on tällä hetkellä rankingin toisena Greek Airilla ja kolmantena Mist of Titaniumilla. Koko maailman kattavalta rankinglistalta nousee kolme henkilökohtaista ratsastajaa, ja siinä ryhmässä paikkaa tavoittelevat myös muutamat muut suomalaiset.

Niin Kanerva kuin esimerkiksi Anna Tallberg ja Joanna Robinson kilpailevat vielä loppukaudesta kvaalikilpailuissa. Kouluratsastuksessa huomioidaan neljä parasta tulosta Grand Prix´ssä ja Grand Prix vapaaohjelmassa välillä 1.1.-31.12.2023.

”Tällä hetkellä tilanne näyttää hyvältä. Kyllä meidän ajatuksemme on se, että maapaikan hankkinut ratsastaja nimetään Pariisiin. Mutta koska hevosten ja ratsastajienkin loukkaantumiset ovat aina mahdollisia, panostamme myös muiden tulostason täyttävien ratsastajien valmistelemiseen”, kertoo Ratsastajainliiton urheilujohtaja Jutta Koivula.

Sanna Siltakorven paikka lähes varma

Kenttäratsastuksessa henkilökohtaisessa rankingissa on A-ryhmässä jaossa kaksi paikkaa. Saksassa asuva Sanna Siltakorpi on tällä hetkellä listalla toisena (116 pistettä) hevosellaan Bofey Click. Hänen asemaansa näyttää tällä hetkellä varmalta, ellei joku eurooppalaisista ratsastajista lähde hakemaan kvaalitulosta vielä eri mantereelta.

Koko maailmanlistalla korkeimmalla, kun eri ryhmien parhaat kaksi on laskettu pois, on pieksämäkeläinen Veera Manninen hevosella Sir Greg (113 p.). Tästä ryhmästä nousee olympialaisiin kolme ratsastajaa.

Viimeinen eurooppalainen kvaalikilpailu on tänä viikonloppuna Montelibretissä, Italiassa. Siellä on mukana muutama ratsastaja, jolla on mahdollisuus ohittaa Manninen rankingissa. Suomalainen, Barcelonassa asuva Hedwig Wikström kilpailee tänä viikonloppuna Montelibretissä neljän tähden tasolla hevosella Chiara´s Charm. Siltakorpi ja Manninen eivät kilpaile loppukaudesta kansainvälisesti.

Nimeämiset Pariisiin tekee Suomen Olympiakomitean huippu-urheiluryhmä, jolle Ratsastajainliitto tekee esityksen. Tämä tapahtuu keväällä erikseen sovittuna ajankohtana, kun ratsastajat ovat antaneet mahdolliset kvaalituloksensa.

Upeaa yhteisöllisyyttä

Pararatsastajat kilpailevat viikonloppuna 3* joukkuekilpailussa Motesicessä, Slovakiassa. Joukkueessa ovat mukana ryhmän I Katja Karjalainen Supremolla, ryhmän IV Laura Kangasniemi hevosilla Goldprins ja Kyrö Hot Sway, juvalainen Hanne Soininen ja La Belleza ja järvenpääläinen Jessica Kerttunen ja DuYou Mi, ja ryhmän V Jonna Aaltonen hevosilla Laxton For U ja Donna Lottchen.

Pararatsastusjoukkue vetää nyt vahvasti yhteen hiileen, ja saa upeasti tukea kouluratsastajiltamme. Karjalaisen ratsastama Supremo on Pia Reitin kisahevonen. Donna Lottchen on nuoren kouluratsastaja Mette Kauppilan 15-vuotias kilpahevonen, joka lähtee nyt ensimmäiseen kansainväliseen pararatsastuskilpailuun Aaltosen kanssa. Kyrö Hot Sway on kouluratsastaja Siiri Kyrön 8-vuotias ruuna, joka sekin lähtee ensimmäiseen kansainväliseen parakilpailuunsa.

Pariisin pararanking on ratsastajakohtainen, ja kvaalituloksia voi saada useammalla hevosella, myös samassa kilpailussa. Pararatsastuksessa huomioidaan kuusi parasta tulosta ohjelmista Grand Prix A ja B.

Joukkuerankingissa on jäljellä kaksi paikkaa, sekä yksi muusta ryhmästä vapautuva paikka. Sen saavuttamiseksi Suomen joukkuetuloksen pitäisi ylittää Motesicessä ja joulukuussa Alankomaissa 70 prosentin keskiarvon, mikä on mahdollista, mutta vaatii täydellistä onnistumista. Todennäköisempää on, että suomalaiset saavat hankittua ainakin yhden henkilökohtaisen maapaikan.

”Eurooppalaisille on kolme henkilökohtaista maapaikkaa, joista yksi maa voi saada maksimissaan kaksi paikkaa. Lisäksi pararatsastuksessa jaetaan kolme villiä korttia, jota meille hakee Suomen Olympiakomitean huippu-urheiluvastaava Kimmo Mustonen. Tokion paralympialaisissa henkilökohtainen villikortti myönnettiin Pia Reitille”, sanoo para- ja kouluratsastuksen maajoukkuekapteeni Tanja Takkula.

Korkeimmalla suomalaisista pararankingissä on tällä hetkellä kellokoskelainen Katja Karjalainen (1148 p.). Hänellä on käytössään useampia hevosia, mutta Motesicessä hän kilpailee vain Supremolla. Karjalainen sairasti syksyllä koronan, eikä halua rasittaa itseään kilpailussa liikaa. Karjalaisen alin tulos on tällä hetkellä 68,264 prosenttia.

Seuraavana on hyvinkääläinen Jonna Aaltonen (1033 p.), jonka alin tulos kuudesta on 65,833 prosenttia. Hän kilpailee viikonloppuna kahdella hevosella Laxton For U ja Donna Lottchen. Kolmantena on tuusulalainen Laura Kangasniemi (1013 p.), joka lähtee nostamaan huonointa tulostaan 65,770 prosenttia hevosilla Goldprins ja Kyrö Hot Sway.

”Para- ja kouluratsastuksessa rankinglista elää vuoden loppuun asti. Tammikuussa kun tiedämme tilanteen, alamme keskittyä valmistautumiseen. Pidämme vararatsastajat suunnitelmissa mukana, sillä lajissamme mitä tahansa voi käydä. Pariisi on meille urheilullisesti tärkein tapahtuma ensi vuonna ja pistämme sinne kaikki paukut.”

Pararatsastajat aloittavat kilpailunsa Motesicissä perjantaina ja kenttäratsastajat tänään torstaina. Motesicissä kilpailevat myös kouluratsastajat Joanna Robinson ja kansainvälisellä tasolla jälleen tauon jälkeen debytoiva, Itävallassa asuva Terhi Stegars.

2.-5.11. Para- ja kouluratsastus Motesice, Slovakia, www.furioso.sk
2.-5.11. Kenttäratsastus CCI4* Montelibretti, Italia, www.greventing.com

Kaikki FEI:n olympia- ja pararankingit löydät täältä.

Lähde: Suomen ratsastajainliitto

Jaa artikkeli