USA vei PanAm-kisojen joukkuekultaa; Brasilia ja Kanada saivat liput Pariisiin

Tämä kilpailupäivä oli täynnä kuplivaa jännitystä. USA:n joukkue oli tiukasti kiinni joukkuekullassa, Brasilia teki historiaa kivutessaan hopeasijalle, ja puolustava mestari, Kanadan joukkue otti pronssia parhaillaan käynnissä olevissa Pan American Games 2023-kilpailuissa Quillotassa, Chilessä.

Tämä oli USA:lle yhdeksäs PanAm-joukkuemestaruus kouluratsastuksessa. Tänä vuonna joukkueen kokoonpano oli Christian Simonson – Son of a Lady, Anna Marek – Fire Fly, Codi Harrison – Katholt’s Bossco, ja Sarah Tubman – First Apple, ja heidän kokonaispistemäärä kisan päätteeksi oli 450.670. Brasilia päätti tuloksella 443.343, ja Kanadan joukkue kirjasi tuloksen 431.937.

Koska USA on jo kvalifioitunut Pariisi 2024 olympialaisiin, Brasilia ja Kanada saivat kaksi tarjolla ollutta karsintapaikkaa. Isäntämaa Chile tuli kisassa neljänneksi prosentein 423.672.

Kanadalainen Camile Carier Bergeron ja Sound of Silence kouluradalla Pan Am kisoissa 2023. Kuva: FEI/MacMillan Photography
Carolin Mallmann Uruguaysta, ja Grison ensimmäisellä kierroksella Grand Prix-ohjelmassa. Kuva: FEI/MacMillan Photography

Paras tulos

Tämän päiväisen ohjelmat olivat Intermediate l, Small Tour-ryhmälle ja Grand Prix Special Big Tour-ratsukoille. Päivän parhaan tuloksen teki Ecuadorin edustaja Julio Mendoza Loor hevosellaan Jewel’s Goldstrike, joka nousi GP Special-luokan kärkeen tuloksella 78.617. Eilinen Grand Prix voittoratsukko Brasiliasta, João Victor Marcari Oliva ja Feel Good VO nousivat hienoisella erolla toiseksi, saaden taululle 78.612. Ja näin ollen pudottaen puolustavan mestarin USA:n Sarah Tubmanin ja Little Applen kolmanneksi, heidän tuloksen ollessa tässä kisassa 76.872.

Neljä vuotta sitten amerikkalaisratsukot kilpailivat Small Tour-tasolla, ja tällä kertaa he osoittivat kuinka paljon ovat kehittyneet ottaessaan menestyksekkäästi osaa Big Tour-yhdistelmähaasteeseen.

Amerikkalaiset tulivat tänään radalle tarjoten parastaan. 21-vuotias Christian Simonson teki joukkueelle erinomaisen avauksen, kun hän siirtyi johtoon Intermediate l:ssä saadessaan tuloksen 74,971, mikä jätti hänet päivän päätteeksi Small Tour -kilpailun parhaaksi, ja henkilökohtaisen kilpailun neljänneksi. Kokonaistulosta vahvisti 74.489 Marekilta ja Fire Flyltä, sekä 71.957 Harrisonilta Katholt’s Bosscolla, ennen kuin Tubman laittoi kirsikaksi kakun päälle prosentit 76.872.

Christian Simonson (USA) ja Son of a Lady radalla ensimmäisen kierroksen päätteeksi. Kuva: FEI/MacMillan Photography

Huikea viikko

”Tämä on huikea viikko!” sanoi Floridassa asuva Tubman. ”Meillä on nuorin yhdysvaltoja edustanut joukkue pitkään aikaan. Olen todella ylpeä miten kaikki ovat onnistuneet tekemään oman parhaansa, ja meillä on ollut hervottoman hyvä joukkuehenki! On huippua seistä tuolla kuulemassa kansallislaulu suorituksesi kunniaksi, mutta se on jotain vielä parempaa kun vierellä on kolme ystävää!”

35-vuotiaalle urheilijalle menestys nosti täällä tunteet pintaan, kun hän muisti entisen sponsorinsa Gerry Ibanezin, joka menehtyi pian sen jälkeen, kun hän voitti henkilökohtaisen mitalin edellisissä Pan Amerikan kisoissa Perussa Limassa neljä vuotta sitten.

Sarah Tubman (USA) ja First Apple, Pan Am Games 2023 – Santiago, Chile. Kuva: FEI/Shannon Brinkman

Harrison, joka on kotoisin Kansasista, mutta asuu nyt myös Floridassa, sanoi: ”Haaveilet voittavasi tällaiseen mestaruuteen, ja kun se toteutuu, on se paras tunne ikinä!

Simonsonin tanskalaisruuna kilpaili aiemmin Espanjan olympiaedustajan ja nuoria kouluratsastushevosia ratsuttavan Severo Jurado Lopezin, sekä tanskalaisen olympia- ja MM-joukkueen kultamitalistin Carina Cassøe Krüthin kanssa. ”Olen todella onnekas saadessani ratsastaa sillä” sanoi nuori amerikkalainen. ”Se on yksi ainoista hevosista mitä olen tavannut, jonka kanssa radalla saa aina yhtä mahtavan tunteen siitä kun se antaa itsestään, se on parasta!”

Juhlan paikka

Brasilialaisilla oli tänään paljon juhlittavaa. Sen lisäksi että tämä nelikko ansaitsi joukkuehopealla maan parhaan sijoituksen Pan Amerikan kisoissa ja olympiapaikan, suhteellisen kokemattomat Paulo Cesar Dos Santos (Fidel Da Sasa JE) ja Renderson Silva De Oliveira (Fogoso Campline) osoittivat mahdollisuutensa, kilpailtuaan vasta ensimmäistä vuotta Grand Prixta-tasolla. Tämä sijoitus oli osoitus heidän lahjakkuudestaan, ja toivottavasti vasta ensimmäinen askel tällä uudella taipaleella.

”Tämä on elämässäni erityinen päivä, todella tärkeä hetki urallani!” Dos Santos sanoi. ”Tämä on ollut todella vaikea vuosi minulle, mutta olin varma että tulen tänne erittäin vahvan joukkueen kanssa ja pystymme saavuttamaan tavoitteemme, hopeamitali ja pääsy olympialaisiin. Haluan kiittää tätä mahtavaa joukkuetta, olemme kaikki täällä yhdessä sotureita. Sekä kaikkia ihmisiä Brasiliassa, perhettäni ja ystäviäni, jotka kannustavat minua. He puskivat meidät tänne, ja haluan jakaa tämän suuren hetken myös heidän kanssaan!”

João Victor Marcari Oliva kertoi joukkuetovereistaan: ”He eivät ole vain kilpailukumppaneita, vaan elinikäisiä ystäviä!” Hänen hevosensa Feel Good on hänelle erityinen, koska se on ollut hänellä 18-kuukauden ikäisestä lähtien, ja he ovat kasvaneet yhdessä. Se on ollut kanssani hyvin pitkään, ja tänään se antoi minulle kaiken mitä olemme harjoitelleet viimeisten yhdeksän ja puolen vuoden aikana. Olen niin onnellinen siitä ja nyt se ansaitsee säkillisen porkkananoita!” sanoi 27-vuotias ratsastaja.

Brasilian joukkueen Renderson Silva de Oliveira ja Fogoso Campline radalla Pan Am-kisoissa Santiagossa.
Kuva: FEI/Shannon Brinkman

Unelmavuosi

Vain muutama viikko sitten naimisiin mennyt Manuel Rodrigues Tavares de Almeida Neto sanoi, että hän kilpaili viimeksi Rion 2016 olympialaisissa ja palattuaan lajin pariin kuuden vuoden jälkeen, tämä on ollut unelmavuosi.

”Sain tämän tamman huhtikuussa, ensimmäisen saksalaisen hevonen, millä olen ratsastanut” kertoi 30-vuotias urheilija, joka tuntee lusitanot paremmin. Ne liittyvät läheisesti hänen menestyksekkääseen hevosperheeseen. ”Se oli melkoinen haaste, enkä kyllä voisi olla tyytyväisempi tulokseen. Teimme täällä historiaa tänään, ja toivon todella että João ja Renderson tekevät ylihuomenna vielä lisää.

”Tämä tulos asettaa meidät Brasiliassa tilanteeseen, missä emme ole koskaan olleet ennen. Ja uskon, että tulevina vuosina edessä on vielä paljon lisää. Voimme alkaa haaveilla, ja suunnitella tekevämme historiaa myös olympialaisissa. Ei vielä näissä (Pariisi 2024), mutta seuraavissa!” hän lisäsi.

Meksikon joukkueen jäsen Carolina Cordoba Wolf ja Johnny Cash kilpailevat Chilessa kouluratsastuksen joukkue- ja yksilökilpailussa.
Kuva: FEI/MacMillan Photography
Brasilian João Victor Marcari hevosellaan Feel Good VO, Pan Am Games 2023, Santiago Chile. Kuva: FEI/Shannon Brinkman

Samaan aikaan 23 parasta ratsukkoa kvalifioitui keskiviikon yksilökisaan, jossa vapaaohjelmalla valitaan henkilökohtaiset mitalistit.

Tulokset täällä.

Jaa artikkeli