Tammat hallitsivat tulostauluja nuorten hevosten kenttäratsastuksen FEI/WBFSH-maailmanmestaruuskilpailuissa

Vuodesta 2000 lähtien Le Lion D’Angers on isännöinyt Ranskassa tätä arvostettua hevoskasvattajien nuorten hevosten maailmanmestaruuskilpailua – ”FEI WBFSH Eventing World Breeding Championships for Young Horses”. Pitkä litania tästä kilpailusta lajin menestykseen ponnistaneita voittohevosia on omiaan korostamaan jalostustyön ja suorituskyvyn välistä yhteyttä. Ja tässä tapahtumassa hevosten lisäksi voittajia ovat niiden kasvattajat, ympäri maailmaa.

Monet Le Lion d’Angersissa menestyksellä kilpailleet hevoset ovat menestyneet myös kansainvälisellä tasolla, ja jopa maailmanmestaruuskilpailuissa. Tänä vuonna kuusi- ja seitsenvuotiaiden mestaruuskilpailuissa nähtiin laajasti edustettuna eri kantakirjoja. Kilpailun pääpalkinnot saivat Iso-Britanniassa kasvatettu kuusivuotias tamma, ja ranskassa kasvatettu 7-vuotias tamma.

Satumainen voiton seitsemänvuotiaiden MM-luokassa saivat Golden de Beliardaal ja Thomas Carlisle. Tämän tasokkaan angloarabi-tamman isä on Upsilon, jonka Carlisle kvaalasi menestyksekkäästi mestaruustasolle, ja joka on ollut mukana useassa Ranskan maajoukkueessa. Golden de Beliardaanin emä on Vieusinge du Maury (i. Jalienny). Tämä pieni urheilullinen tamma jonka Carlisle on itse kouluttanut, hyppäsi esteradalla tuplanollat, ja päätti kouluratsastusosion tuloksella 28,3.

Voiton jälkeen suorituksestaan puhuessaan Carlisle oli herkällä tuulella. ”Se antaa kaiken, mitä sillä on. Tämä pieni tamma on oikea auringonsäde, joka häikäisee minut joka kerta. Olen vähän väsyksissä, mutta todella onnellinen. Sillä oli loistava kausi, kaikki mitä se on tehnyt, on mennyt todella hyvin. En ole vielä ajatellut, mitä teemme sen kanssa seuraavaksi, katsotaan mitä tapahtuu ensi kaudella. Se on poikkeuksellinen tamma, vaikka se on vähän vaatimaton, sillä on paljon menohalua. Tätä emme aio myydä, tai tarjota kasvatukseen.”

Ranskan Carlile Thomas ja Golden de Beliard 7-vuotiaden voittajat, FEI WBFSH Eventing World Breeding Championships for Young Horses 2023 Ranskassa. Kuva: FEI/PSV Photo

Seitsemänvuotiaiden luokka osoittautui kovaksi taisteluksi alusta loppuun, ja viisi parasta hevosta nousivat tulostaululle hyvin pienillä eroilla. Tämän mestaruusluokan toiseksi sijoittui Kiarado d’Arville, jota ratsasti Belgian Lara de Liedekerke. Hänen kerättyään estekokeesta 0,4 pisteen aikarangaistuksen, hän menetti voittomahdollisuuden Carlisle ja päätyi heidän taakseen vain 0,1 pisteen erolla, lopputuloksena 28,4. Tämän hämmästyttävän belgialaisen ruunan isä on huippu-esteori Diarado ja emä Nooney Blue (i. Jet Set Du Rezidal). Lara De Liedekerke suunnittelee tulevaisuudessa osallistuvansa olympialaisiin tämän hevosen kanssa. ”Se on upea hevonen, olen niin onnellinen! Se on hevonen, jota kaavailen vahvasti Los Angelesiin. Se oli erittäin vaikuttava kaikissa osakokeissa.”

Kolmanneksi sijoittui toinen ranskalaiskasvatettu tamma Gravure de la Mouline, Selle Francais-oriista Eldorado de Hus ja emästä Quandy de Hus Z (i. Que Guapo). Ranskalaisen Astier Nicolasin ratsastamana tamma sai kouluratsastuskokeesta tuloksen 28,7.

Belgialaiset Lara De Liedekerke ja Kiarado d’Arville seitsemänvuotiaiden koulukokeessa – Lion D’Angers, Ranska. Kuva: FEI/PSV Photo
Ranskan edustaja Stephane Landois ja Hermes du Gevaudan kuusivuotiaiden kouluohjelmassa. Kuva: FEI/PSV Photo

Kuusivuotiaiden hevosten maailmanmestaruuden voitti brittitamma Barrington Alice, jota ratsasti Izzy Taylor, ja sen omistaa tunnettu pitkäaikainen kenttäratsastushevosten omistaja Johnny Hornby. Näyttävä kimo tamma on oriista Cevin Z, emänään Allercombe Mayday, jonka isä on arvostettu täysveriori Kuwait Beach. Pari teki upean kouluradan, nostaen heidät kouluratsastusosion jälkeen toiseksi, ja hyppäsi aikarajan sisään puhtaan radan maasto-osuudella. Estekokeessa alkoi paineita nousta, kun toisen vaiheen jälkeen seitsemän parasta hevosta oli kärjessä vain yhden pudotuksen erolla. Taylor ja hänen jousilla varustettu tamma säilyttivät malttinsa hypätäkseen puhtaan radan vain 0,8 pisteen aikarangaistuksella ja päätyen lopputulokseen 26,9.

Tulosten saamisen jälkeen Taylor teki yhteenvedon tamman suorituksesta. ”Olemme erittäin tyytyväisiä siihen. Se on todella mielenkiintoinen hevonen tulevaisuutta ajatellen, arvostan sitä kovasti ja uskon, että se on jatkossa myös senioreiden MM-tason hevonen. Tällä viikolla se meni kaikki vaiheet tosi ammattimaisesti. Se hyppäsi tänään erinomaisesti, eikä missään vaiheessa meinannutkaan koskea esteeseen. Rata oli melko rankka, ja aikaraja tiukka näille pikkuisille.”

Taylor on voittanut täällä aikaisemminkin. Hän vei kuusivuotiaiden mestaruuden Monkeying Aroundilla vuonna 2018, hevosella, jolla hän on sittemmin kilpaillut senioreiden mestaruuskilpailuissa. ”Olen voittanut täällä kahdella hyvin erilaisella hevosella, vaikkakin ratsastanut molemmilla neljävuotiaasta asti. Tämän hevosen on kasvattanut Susie Holroyd, joka kasvatti myös hevoseni Allercombe Ellien, jonka oli tarkoitus mennä Rioon (olympialaisiin). Joten ehkä tämä hevonen pääsee sinne asti.”

Taylor on kilpaillut eri hevosilla useissa Iso-Britannian seniorijoukkueissa ja toivoo kovasti, että tämä hevonen nostaa hänet sille tasolle. ”Se pitää nyt lomaa nyt ja tulee ensi vuonna takaisin. Toivottavasti hän voittaa ensi vuonna seitsemänvuotiaiden mestaruuden. Sen omistaa Barrington Sports Horse, he omistavat useita ihania nuoria hevosia, ja jos joku todella haluaa ostaa niitä, niin se on mahdollista. Mutta toivottavasti niin ei tapahdu, ja se menee huipulle asti kanssani.

Toiseksi sijoittui ranskalaiskasvatti Hermes Du Gevauden, jonka ratsastaja Stephane Landois päätti kouluratsastusosion tuloksella 27,7. Tämä Selle Francais -ruuna on oriista Quintus D’09 ja sen emä on Amber Du Gevauden (i Quality Touch). ”Tämä hevonen on yleensä hyvä hyppääjä, rata oli vaativa ja aikaraja tänään tiukka, mutta se selviytyi. Tulevaisuudessa sillä on edessä seitsemänvuotiskausi, ja toivottavasti se palaa tänne ensi vuonna. Päätavoite on kauden lopussa palata tänne.

Kolmantena tuloksella 28.8, oli Cooley on Ice ja Amanda Goldsbury Uudesta-Seelannista, joka oli ensimmäistä kertaa mukana kilpailemassa täällä Le Lionissa. Hänen Zangersheide-tamma oli hyvin kokematon, mutta on jälleen yksi mielenkiintoinen maailmankuulun Cooley-etuliitteen omaava tulevaisuuden kenttähevonen. “Se on ollut meillä vasta kesäkuusta asti ja se ei ole vielä koskaan mennyt kenttää. Se on ollut vasta neljässa kilpailussa ennen tänne tuloa, mutta sillä on mieletön asenne, se on rohkea ja varovainen, tosi hauska ratsastaa.”

Amanda Goldsbury ja Cooley On Ice Uudesta-Seelannista kuusivuotiaiden estekokeessa. Kuva: FEI/PSV Photo

Suomen edustaja kuusivuotiaiden luokassa sijalle 23.

Suomesta mukana kilpailussa nähtiin Aki Karhapää, FWB-ruunalla Adamas. Kenttähevosten laatuarvostelussa vuonna 2021 toiseksi sijoittuneen hevosen isä on Kannan, ja emä Mrs. Emma Peel (i. Mighty Magic). Sen kasvattaja on Karin Latomäki, ja hevosen omistavat Linda Hendersson, Ratsuniitty Oy ja Tuija Rosenqvist.

Ratsastajat ja hevosten omistajat kehuvat kovasti tätä suosittua tapahtumaa. Se on aina ollut tunnettu kekseliäistä maastoesteradoista, joita pidetään sopivan haastavina ja opettavaisina. Radan oli jälleen suunnitellut arvostettu ranskalainen ratamestari Pierre Michelet.

Kaikki tulokset ja kilpailun kohokohdat voit katsoa täältä.

Kuvat: FEI / PSV

Jaa artikkeli