Lähetä hyvä tiedote

HIHSin aikaan oli ilo seurata kuinka moni ratsastaja ja ratsastusseura hyödynsi tunnettua tapahtumaa. Paikallislehtiin oli lähetetty julkaistavaksi hyviä tiedotteita paikallisten ratsastajien saavutuksista kilpailuissa, ja niitä julkaistiin runsaasti. Kirjoitukset oli myös kuvitettu erinomaisilla valokuvilla, joita oli ilo katsoa. Tämä oli erinomainen positiivisen tunnettavuuden aalto ratsastusurheilulle!

Toivottavasti hyvä tiedottaminen ei jää vain erityisten tapahtumien yhteyteen, vaan jatkuu tasaisesti ympäri vuoden. Mitä enemmän hevosia vilisee paikallislehdissä, sitä paremmin ne tulevat tutuksi osana yhteiskuntaa. Ja sitä enemmän ne noteerataan päätöksenteossa. Tiedotteita tai uutisvinkkejä ratsastuksesta voi lähettää kuka tahansa, sinun ei tarvitse olla seuran virallinen tiedottaja.

Vaikka ehkä vallitsee yleinen oletus siitä että raha valitsee urheilulajit urheilu-uutisiin, on monesti kyse siitä että toimittajat eivät saa tietoa kyseisistä lajeista ja niihin osallistujista. Poissa silmistä, poissa mielestä. Se että joka tuutista tulee jääkiekkoa ja jalkapalloa, on osalti seurausta hyvin koulutetusta ja motivoituneesta tiedottajien verkostosta, seuratasolta ja urheilijan taustajoukoista alkaen. Mediaviestintä on vuorovaikuttamista, jossa viestijän ensimmäisenä tavoitteena on herättää toimittajan mielenkiinto. Median murroksesta huolimatta perinteinen tiedote on edelleen elintärkeä työkalu uutistoimitukselle. Järjestöt ovat tärkeitä tietolähteitä medialle.

Hyvien tiedotteiden tekeminen on kustannustehokas tapa brändätä hevosalan yritystä, ratsastusurheilijaa, tapahtumaa, alan uutta innovaatiota tai ratsastusta harrastuksena. Säännöllinen tiedottaminen auttaa luomaan halutunlaista kuvaa pitkällä aikavälillä. Etenkin tulevista tapahtumista kannattaa kertoa medialle lehdistötiedotteella.

Muutama vinkki

Mitä, missä, ja milloin? Hyvä tiedote on lyhyt ja ytimekäs. Se on selkeää perustekstiä, josta toimittajan on helppo muokata omanlaisensa. Tiedotteen tulee sisältää tärkeimmät asiatiedot, mutta lisätietojen kertominen kannattaa jättää yhteyshenkilön tehtäväksi. Yksilöi yksi selvä uutisaihe, joka myös tuodaan selkeästi esille. Uutiskynnyksen ylittämistä varten kannattaa pohtia, mikä siitä tekee niin erinomaisen ja miten aihe koskettaa ihmisiä.

Kirjoita sujuvaa ja rikasta suomen kieltä. Ennen tekstin lähettämistä tarkista sen oikeinkirjoitus, ja anna kaverille luettavaksi.

Mediatiedote ei ole mainos. Tiedotteessa kerrotaan yrityksen ajankohtaisesta asiasta, mutta tiedotteessa ei saa suoranaisesti mainostaa mitään. Tiedotteen teksti on yleistä ja kertovaa.

Kun koko teksti on valmis, valitse sille otsikko. Otsikointiin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Sähköpostitse lähetettävässä tiedotteessa myös sähköpostiviestin otsikon on oltava niin tarkka ja mielenkiintoinen, että se houkuttaa avaamaan sähköpostiviestin.

Mitä helpommaksi tiedotteen julkaisu tehdään, sen parempi. Tiedotteen tai uutisen julkaisua edesauttaa sen liitteenä olevat hyvät kuvat.

Lisää tiedotteeseen yhteyshenkilön nimi, titteli, sähköpostiosoite ja puhelinnumero. Yhteyshenkilön on syytä olla tavoitettavissa, mielellään heti tiedotteen lähdettyä ja koko päivän.

Valmis tiedote kannattaa rohkeasti lähettää kaikille viestimille ja toimittajille, joita asia voisi kiinnostaa. 

Hevoskansa.com-sivustolle

Hevoskansa.com sivulla julkaisemme mielellämme eri hevosalan yritysten ja yhdistysten tiedotteita. Ja esimerkiksi tuoteuutuudet ja tutkimustulokset hevosalalla kiinnostavat lukijoitamme.

Paras kuvakoko julkaisua varten on vaakakuva, 800 x 533 pikseliä. Kuvia voi olla useampi.

Jokaisen kuvan tiedoissa pitäisi näkyä kuvauspäivä, kuvauspaikka/-tapahtuma, kuvassa esiintyvät henkilöt ja hevoset, sekä kuvaajan nimi. On kuvan lähettäjän vastuulla varmistaa että kuvan mahdollisesta uudelleenjulkaisusta on sovittu.

Kirjoituksen voi lähettää osoitteeseen toimitus@hevoskansa.com.

Lue lisää

Kokosin hyvää sisältöä tiedottamisesta, vinkkejä ja työkaluja tiedottamiseen. Nämä kannattaa lukea!

Tiedotteen tekeminen – Suomen Kennelliitto

Seurahyvinvoinnin työkalupakki – Urheiluseuran viestintä

Yrityksen perustaminen.net – Tällainen on hyvä lehdistötiedote

Fulmore – Millainen on hyvä tiedote?

STT viestintäpalvelut – Kuvan liittäminen tiedotteeseen kannattaa aina

Lataa opas: Mediasuhteiden ABC – Näin viestit toimittajan kanssa

Palloliitto – Seuraviestinnän opas

HyPs – Viestintäsuunnitelma

Tiedeviestintä, opas tutkijalle – tiedote

Hyvä tiedote, webinaaritallenne – Leader Ykkösakseli

Jaa artikkeli