Toinen GP-Special voitto EM-kisoissa von Bredow-Werndlille ja Daleralle

Euroopan mestaruutta puolustaneet mestarit, saksalainen Jessica von Bredow-Werndl ja 16-vuotias tamma TSF Dalera BB onnistuivat toistamiseen, ja saivat huipputuloksella jälleen korkeimman palkinnon Grand Prix Specialissa FEI kouluratsastuksen EM-kilpailuissa 2023 Saksan Riesenbeckissä.

Kaksi vuotta sitten Saksan Hagenissa pari teki pisteet 84,271 mutta tänään paransi entisestään kun ylitti henkilökohtaisen ennätyksen saaden voittotulokseksi 85,593. Näissä mestaruuskisoissa on useita pitkään yhteistyötä ja huipputuloksia tällä tasolla tehneitä, kokeneita ratsukoita. Hopeamitalin saivat tanskalainen Nanna Skodborg-Merrald ja 15-vuotias ruuna Blue Hors Zepter. Britannian Charlotte Dujardin ratsasti 10-vuotiaan tulokkaan, Imhotepin pronssille.

Tavoitepisteet tulostaululle

Von Bredow-Werndlin joukkuekaveri Isabell Werth ja DSP Qantaz asettivat luokan varhaisessa vaiheessa tavoitepisteiksi 78.252. “Se oli fantastinen, todella hyvässä kunnossa!”, hän sanoi. “Hienosäädöt osuivat kohdilleen, luottamus toimii ja se luottamus myös todella tuntui. Se oli todella notkea ja kuuliainen”, sanoi kouluratsastuskuningatar Werth, joka oli toisella palkintopallilla GP Specialissa vuonna 2021.

Mutta sitten Iso-Britannian Lottie Fry sekoitti pakkaa laittamalla tulostaululle 81.763 Glamourdale oriin kanssa. “Se tuntui todella hyvältä täällä tänään kun eilen, keskittyi paremmin, ja vaikka laukanvaihdoissa askeleella sattui pieni horjahdus, ei virheitä tullut, enkä löydä moitittavaa.

“Yleisesti ottaen rata meni paljon paremmin kun eilen, se oli paljon paremmin läsnä. Tänään todella kohokohtia olivat piruetit ja ravityöskentely. Käynti on parantunut mukavasti, hän kertoo. Myös piaffe sai yhdeksikköjä ja kymppejä läpi radan.

Nyt kun rima oli nostettu todella korkealle, von Bredow-Werndl ja tamma Dalera jolla hän voitti kultaa Tokion olympialaisissa 2020 ja uudestaan vain muutaman viikon päästä Hagenin Euroopan-mestaruuskisoissa 2021, olivat vuorossa seuraavaksi. Eivätkä totisesti jättäneet ketään kylmäksi. Huolimatta vähän huojuvasta alkutervehdyksestä, ohjelma jatkui tyylikkäästi loppuun asti, nostaen heidät johtoon pisteillä 85.593.

Sitten jäätiin odottamaan, pystyykö joku vielä kolmesta jäljellä olevasta ratsukosta ylittämään nämä pisteet.

“Dalera oli ihan liekeissä ja hyvin kuulolla, nyt kaikki on jo helppoa sille. Nyt sillä on voimaa. Totta kai se hikosi, mutta palautui hengästymisestä muutamassa minuutissa. Siitä näkee kuinka hyvässä kunnossa se on.”, von Bredow-Werndl sanoi.

Näyttävistä suorituksista huolimatta kukaan viimeisistä ratsukoista ei varsinaisesti uhannut kärkipisteitä. Brittien Charlotte Dujardin ja Imhotep ohittivat joukkuetoverinsa Fryn, laittaen taululle 82,583. Sitten Carl Hester ja 13-vuotias Fame kirjasivat sinne 80,106. “Se ei ole koskaan ollut kanssani näin rento, hyväksyi kaikki apuni kivasti, oli kaikin puolin todella miellyttävä ratsastus! Tuntui että kehittyi paremmaksi näissä kisoissa”, Hester sanoi.

Kasvutarinoita

Euroopan mestaruuskisoja valmistellessa suurin osa keskustelusta on keskittynyt “titaanien taistoon”, kun ensimmäistä kertaa kouluratsastusmaailman kilpailukentällä kohtaavat kaksi huippuhevosta. Von Bredow-Werndlin tamma, joka on ollut lyömätön jo pitkään, ja Fryn ori, joka voitti henkilökohtaisen mestaruustittelin viime kesän maailmanmestaruuskilpailuissa. Missä nähtiin myös Dujardin ja Hester uusien nousevien tähtien kanssa.

Valokeilassa on ollut myös kohtalaisen uusi parivaljakko Tanskasta, Nanna Skodborg Merrald ja Blue Hors Zepter. Jokainen joka on seurannut heidän kehitystä yhteistyön alusta alkaen, tietää että heitä ei tällä viikolla voi sivuuttaa mestaruuskamppailusta. Ja sinne päästiin. Näyttäen tasonsa ja kaiken osaamisensa he ravistelivat tulostaulua, ja hyppäsivät suoraan hopeasijalle erinomaisella tuloksella 82,796, pudottaen Dujardinin pronssille ja Hesterin pois palkintopallilta neljänneksi.

“Se oli unelmien täyttymys!”, Skodborg Merrald sanoi illalla. Tiesin, että tänä vuonna minulla on mahdollisuus taistella mitaleista, mutta tiesin myös, että minulla oli kolme uskomatonta, vahvaa naista, jotka pystyivät tekemään saman (von Bredow-Werndl, Dujardin ja Fry). Keskityin tänään tekemään ohjelmani mahdollisimman hyvin ja katsomaan millaiset prosentit saadaan. Ne olivat itse asiassa erittäin lähellä seuraavaa, joten kaikki pienet yksityiskohdat ovat tärkeitä.” Hopean ja pronssin erotti vain 0,213 pistettä.

“Radan aikana vain keskityin, mutta lopussa tuli tunne että nyt on todella tehty kaikki mitä voidaan, ja se on aivan mieletön tunne. Oli aivan uskomatonta kuulla pisteet! Eilen Grand Prixissä oli alla liikaa energiaa, ja jännitin vähän liikaa. Tänään oltiin rennompia, mutta sitten aloin jo epäillä jos se onkin jo liian rento radalla”, hän lisäsi.

Tanskan Nanna Skodborg Merrald ratsasti Blue Hors Zepterin toiseksi Grand Prix Specialissa.
Kuva: FEI/Leanjo de Koster

Pronssisijoitus

Dujardin oli pronssisijaansa enemmän kuin tyytyväinen.

”Rakastan nuoria hevosia ja niiden kouluttamista Grand Prix-tasolle. Hyvä suhde hevosten kanssa merkitsee minulle paljon. Pete voi olla joskus hieman epävarma, silloin se esimerkiksi pärskii. Sitten taputan ja kerron sille että menee tosi hyvin. Sitä pitää joskus vähän pitää kädestä kuin lasta, mutta jokainen hevonen mikä minulla on ollut on erilainen. Valegrolta pyysin sata prosenttia ja se antoi sata prosenttia. Pete taasen, se on hämmästyttävä hevonen, ilmiömäinen ratsastaa, mutta en voi pyytää sataa prosenttia nyt. Mutta ensi vuonna voidaan mennä täysillä!” hän kertoi heittäen haasteen kahdelle muulle mitalistille kilpailun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa. 

Näiden hevoset ovat iältään 15 ja 16, ja he ovat tehneet tätä paljon pidempään kuin Pete. Se ei ole mennyt tällä tasolla kuin vasta kuudesti. On aika uskomatonta istua täällä mitali kaulassa hevosella joka on niin kokematon. Se joutui tuolla jo syvään päätyyn ja olen siitä niin ylpeä. Eilen areenalla ei ollut juurikaan meininkiä, mutta tänään se oli täynnä ihmisiä ja tunnelman saattoi todella aistia. Vaatii hevoselta paljon mennä tuollaiseen ympäristöön, pitkin keskihalkaisijaa pysähdykseen, ja sitten tehdä täydellinen ohjelma. Sillä on kultainen sydän ja kova halu työskennellä kanssani joka hetki”, hän osoitti.

Charlotte Dujardin ja Imhotep keskittyvät täyden yleisön edessä Grand Prix Special-luokassa.
FEI/Leanjo de Koster

Kovat ennakko-odotukset

Von Bredow-Werndlin viikko on ollut mitaleiden voittamisen lisäksi täynnä ennakko-odotuksista selviytymistä. Saavatko hän ja Dalera pidettyä Fryn ja Glamourdalen pidettyä poissa mestaruuspallilta, vai ohittavatko britit heidät kummatkin? Jos niin käy, uhkaako Skodborg Merrald ja Zepter pudottaa heidän palkinnoilta sunnuntain Freestyle finaalissa?

Uusi mestari puhui johtoasemastaan kilpailuissa ja odotuksista liittyen haastajien kanssa tuleviin kohtaamisiin.

“Oli ennakko-odotuksia jo ennen Aachenia ja World Cup -finaalia, joten olen työskennellyt tällaisten odotusten alla nyt jo useita kuukausia. Olin lopulta vain iloinen kohdatessani heidät. Mitä tein jo aikaisemmin, oli päätös olla ajattelematta asiaa. Ainoa mihin voin vaikuttaa on Dalera ja minä itse. Joten niin käsittelimme odotuksia ja tulemme käsittelemään niitä myös tulevaisuudessa.

Koska jos sieltä ei ole tulossa Glamourdalea, sieltä on aina tulossa joku muu. Ja se on hyväksi urheilulle ja kilpailulle, ja jos ei olisi ketään, en voisi kehittyä. Joten on hyvä olla haastettuna ja jatkaa omaa kehitystyötä. Ja se kehitystyö on meillä hyvin onnistunut, olemme parantaneet käyntiä, passagea, piaffia, laukkaa, laukanvaihtoja, ja niin montaa muuta osa-aluetta. Se on taiteilua saada kaikki kohdalleen mutta samalla myös ylläpitää tyytyväistä urheiluhevosta, joka haluaa esiintyä koska sillä on tarpeeksi henkistä ja fyysistä voimakkuutta.

“Ja se on mahdollista ainoastaan jos kotona treenaat järkevästi, ei kovaa”, hän sanoo.

Hän nauttii joka hetkestään Daleran kanssa, joka taas on aika hyvä pitämään huolta itsestään.

“Se todella osaa levätä ja sillä on kytkin mistä saa itsensä välittömästi käyntiin tai pois päältä. Se menee talliin, ja välittömästi on virrat pois! Se nukkuu pitkin pituuttaan joka yö, ja on erinomainen matkustamaan kun osaa laittaa oman energiansäästötilan päälle.”

Riesenbeckin kuumankosteassa helteessä hän tarvitsee vielä energiaa sunnuntain viimeiseen kilpailuun, Freestyle-ohjelmaan jossa nähdään 18 parasta ratsukkoa. Kilpailupaikalla kaikki on jo valmiina tätä mestaruuskisojen loppuhuipentumaa varten.

Tulokset tässä.

Jaa artikkeli