Saksa voittaa vuoden 2023 mestaruustittelin, Brasilia otti liput Pariisiin 2024

Saksan joukkue otti tänään vakuuttavan voiton esteratsastuksen Longines FEI Jumping Nations Cup™ 2023 -finaalissa Real Club de Polossa Barcelonassa, Espanjassa. Puhtaat radat toivat heille tänään kahden esteen etumatkan seuraaviin joukkueisiin Ranska, Belgia ja Brasilia, jotka sijoittuivat tässä järjestyksessä.

USA:n joukkueelle tämä oli vaikea päivä, sillä lopputuloksena oli yhdeksän finaalissa kilpailleen joukkueen joukosta viides sija, ja kovasti haviteltu karsintapaikka Pariisin olympialaisiin 2024, meni Brasiliaan.

Sveitsi ja Iso-Britannia päättivät kisan kuudentena ja seitsemäntenä 12 virhepisteellä, kun jälleen heidän sijoituksensa ratkaistiin joukkueen jäsenten yhteen lasketun ajan perusteella. Irlanti lopetti kahdeksantena, kun sai tulostaululle yhteensä 13 virhepistettä.

Tämä oli erittäin mieluinen voitto saksalaisille, jotka voittivat Barcelonassa viimeksi vuonna 2016. ”Olen onnekas kaveri tämän joukkueen johtajana. Olen erittäin iloinen ja erittäin ylpeä heistä, he ratsastivat erittäin hyvin”, sanoi joukkueenjohtaja tänään illalla.

Christian Kukuk ja Checker 47 Saksan voittajajoukkueen jäsen Longines FEI Jumping Nations Cup finaalissa 2023.
Kuva: FEI/Leanjo de Koster

Näyttävää menoa

Espanjalainen ratamestari Santiago Varela esitteli näyttävän neljäntoista esteen radan, johon kuului useita lyhyitä ja pitkiä etäisyyksiä, yhteensä 18 hyppyä. Rata päättyi loppusuoralle, missä nähtiin massiivinen kolmen pystyesteen sarja. Ja viimeisenä esteenä juuri sisääntuloportin viereen sijoitettu 1,63 metriä korkea pystyeste, minkä alla vesimatto.

Saksalaiset eivät saaneet parasta mahdollista alkua kisalle, kun joukkueesta ensimmäisenä ratsastanut Jana Wargers ja 14-vuotias tamma Dorette osuivat puomiin esteellä 11, sekä kolmoissarjalla. Mutta seuraavaksi Christian Kukuk ja 13-vuotias ruuna Checker 47 tekivät lujan suorituksen. Kun Hans-Dieter Dreher ja upea kimo Elysium jättivät muutamista vaikeista paikoista huolimatta radan pystyyn virheettömänä, lopuksi jäi Richard Vogel harteille sinetöidä joukkueelle huipputulos, aina hieman liioittelevalla United Touch S:llä. Eivätkä he pettäneet.

11-vuotias ori hyppäsi ensimmäisen esteen yli niin että ratsastaja meinasi lentää mukana, mutta Vogel piti hyvin kiinni ja teki upean radan, jättäen muut vastustajat selvästi taakseen koko loppupäiväksi.

Olivier Perreau ja GL Events Doral D’Aiguilly tekivät Ranskalle ainoan puhtaan radan, kun Simon Delestre (I Amelusina R 51), Francois Xavier Boudant (Brazyl du Mezel), ja äsken kruunattu Euroopan mestaruuskisojen pronssimitalisti Julien Epaillard (Dubai du Cedre) pudottivat kaikki yhden, saaden neljä virhepistettä. Jättäen heille lopputulokseksi kahdeksan, kun kolme parasta suoritusta laskettiin yhteen. Ja heidän nopeammat yhteenlasketut ajat 249,74, antoivat etulyöntiaseman kolmanneksi sijoittuneeisiin belgialaisiin, Koen Vereecken (Lector VD Bisschop), Niels Bruynseelsin (Delux van T&L), Wilm Vermeirin (IQ Van het Steentje) ja Gregory Watheletin (Bond Jamesbond de Hay).

Rodrigo Pessoa ja Major Tom esteellä Longines FEI Jumping Nations Cup finaalissa 2023.
Kuva: FEI/Leanjo de Koster

Toinenkin tehtävä

Brasilialaisilla oli muutakin tekemistä, sillä olympiakarsintapaikka oli ratkaisematta melkein kilpailun loppuun asti. Tilanne oli vielä täysin auki Pedro Venissin (Nimrod de Muze Z) ja Stephan de Freitas Barchan (Chevaux Primavera Imperio Egipcio) kymmenen virhepisteen jälkeen, mutta joukkueen uusin jäsen, entinen portugalilainen, ratsastaja Luciana Diniz, upealla puhtaalla radalla hevosellaan Vertigo du Desertist käänsi suunnan. Joten kun Rodrigo Pessoa (Major Tom) palasi radalta vain neljällä virhepisteellä, he saivat päivän päätteeksi laskea yhteen vain kahdeksan virhepistettä. Ja se pitäisi riittää matkalippuihin.

Näytti että amerikkalaisilla on tilanne hallussa vain kahdella pudotuksella ensimmäisten ratsastajien McLain Ward (Callas) ja Karl Cook (Kalinka van’t Zorgvliet) jäljiltä, mutta seuraavalta radalta saatiinkin vielä lisäksi kahdeksan. Ja näin sen ratsastanut Devin Ryan (Eddie Blue) jätti joukkueen hankalaan tilanteeseen. Vaikka ankkuriosuuden ratsastanut Laura Kraut ja Dorado 212 pitivät kaikki puomit kannattimillaan, mutta ihanneajan ylittäminen maksoi heille virhepisteitä, jättäen heidät yhden virhepisteen verran brasilialaisten taakse. Ja näin kohtaamaan vielä yhden olympiakarsintakilpailut neljän viikon päästä Pan Amerikan kilpailuissa, Chilen Santiagossa.

Brasilian leirissä liikutus oli käsinkosketeltava ja Diniz oli innoissaan suorituksensa vaikutuksesta joukkueen menestykseen. ”On kulunut 18 vuotta siitä, kun viimeksi ratsastin Brasilian joukkueessa, ja tämä oli ensimmäinen kilpailuni lähes kahden vuoden tauon jälkeen. Pääsy Brasilian edustusjoukkueessa Nations Cup finaaliin, ja pääsy olympialaisiin toi valtavasti paineita. Mutta nyt olen vain niin kiitollinen että olen täällä, ja siitä että nyt meillä on nyt tämä uskomaton palkinto!”, hän sanoi.

Brasilian Luciana Diniz ratsastaa hevosella Vertigo du Desert Longines FEI Jumping Nations Cup Finaalissa 2023.
Brasilian joukkue sai paikan Pariisin olympialaisiin 2024. Kuva: FEI/Leanjo de Koster

Mietteitä kilpailusta

Samaan aikaan saksalainen Christian Kukuk pohdiskeli, kuinka hänen joukkueensa kilpailu sujui tänään.

”Tuli vähän paineita, kun Jana aloitti kahdeksalla virhepisteellä, mutta mielestäni tarvitsenkin vähän painostusta! Tulin tänne erittäin hyvällä fiiliksellä, tiesin, että meillä on todella vahva joukkue, kaikki viisi jäsentä ollaan oltu yhdessä koko kauden ajan. Olin pettynyt torstain pudotukseen, tänään halusin todellakin mennä paremmin, ja menikin tosi hyvin. Koko rata oli kamppailua, hevoseni hyppäsi jälleen hyvin, ja olen todella, todella iloinen saadessani istua täällä nyt voittajana!”, hän sanoi.

Hän otti Checkerin ratsastettavaksi pomoltaan, Ludger Beerbaumilta vain kaksi kuukautta sitten. Ja kaksikko on ehtinyt solmia aivan loistavan kumppanuuden. ”Aloitin muutamalla toisella sijalla neljän tähden kilpailuissa, ja sitten se teki loistavan viiden tähden kilpailun, ja voitin luokan Roomassa. Ja tänne tulin erittäin hyvällä fiiliksellä. Olin hieman pettynyt yhden pudotukseen (torstaina), mutta paikkasimme sen tänään ja olin siitä tyytyväinen. Mutta en olisi mitään ilman näitä kolmea muuta täällä istuvaa. Unohtamatta Jörneä (Sprehe), meidän vara”miestämme”. Hän oli hyvä työkaveri täällä, osa tiimiä ja meillä oli hauskaa. Mikä on erittäin tärkeää joukkuehengen kannalta. Joten tänä iltana olemme erittäin iloisia!” hän lisäsi.

Tarjolla oli 100,000 euron bonuspalkinto ratsastajille jotka saavat puhtaat radat torstain ja tämän finaalin aikana, ja se summa jaettiin kolmen ratsastajan kesken. Nämä olivat Hans Dieter Dreher, Sveitsin Martin Fuchs ja Belgian Wilm Vermeir.

Dreher myönsi, että hän oli onnekas kun sarjan ensimmäisen osa jäi paikoilleen tänään iltapäivällä, mutta oli innoissaan siitä kuinka hänen kimo toimi koko viikon. ”Elysiumilla on ollut todella hyvä kausi!” hän sanoi.

Hans Dieter Dreher ja Elysium, osa Saksan voittojoukkuetta Longines FEI Jumping Nations Cup finaalissa 2023.
Kuva: FEI/Leanjo de Koster

Tiikerin kyydissä

Mitä tulee Vogeliin, vaikka hän koki istuvansa tiikerin selässä kun United Touch oli hetkittäin jopa vallaton, hän oli ylpeä tämän päivän suorituksesta, joka nosti joukkueen ihan omalle tasolle, ja palkintopallin ylimmälle tasolle.

”Toivoin, että voisin tehdä jotain joukon hyväksi, koska iltapäivään asti tunsin olevani katsoja, joka ei päässyt osallistumaan!” hän sanoi nauraen tänä iltana. Hänen ei tarvinnut hypätä ankkuriksi torstain ensimmäisellä kierroksella, koska joukkueensa oli karsiutunut tämän päivän toiselle ja ratkaisevalle kierrokselle, ilman häntä.

Hän sanoi, että kävellessään tämän päivän radalla, hän ei ollut sen suuri ystävä. ”Hevosellani on valtava laukka-askel ja sarjat ovat sille aina vaikeita. Radalla olikin kaksi tuplasarjaa ja yksi kolmoissarja. Ja jo sanoin Ottolle, että saan siitä päänsärkyä, mutta hän sanoi vain että: ”Ota aspiriini!”

Kertoessaan lähellä olleesta putoamisesta ensimmäisellä esteellä, hän selitti: ”Aina kun se aloittaa, varsinkin ensimmäisellä esteellä, se tykkää tehdä valtavan hypyn. Ja ehkä olin vähän ruosteessa, koska olin ollut muun viikon pelkästään turistina. Siinä on niin paljon virtaa, se on niin vahva, ja omaa kyllä on reilusti ulottuvuutta!”.

Joukkueenjohtaja Otto Becker kiitteli kaikkia Real Club de Polon jäseniä hienosta viikosta. ”Olimme täällä kymmenen vuotta sitten Longinesin finaalissa ja olen todella iloinen, että se palasi takaisin tänne. Tämä on tapahtumalle täydellinen paikka. Koko viikon on ollut hieno tunnelma, ja sellaisessa haluamme kokea tätä lajia”, hän sanoi.

Richard Vogel ratsastaa hevosella United Touch S osana Saksan voittojoukkuetta Longines FEI Jumping Nations Cup finaalissa 2023.
Kuva: FEI/Leanjo de Koster
Saksan joukkue juhlimassa voittoaan Longines FEI Jumping Nations Cup finaalissa 2023. Richard Vogel, Jana Wargers, Hans Dieter Dreher, Christian Kukuk.
Kuva: FEI/Leanjo de Koster

Tulokset tässä.

Jaa artikkeli