Hollanti voitti Australian Challenge Cup:issa

Jos Lansinkin luotsaama, ja maailman parhaisiin kuuluva Hollannin joukkue joutui käyttämään koko kapasiteettinsa voittaakseen Australian tänä iltana Challenge Cup:issa, FEI Jumping Nations Cup™ finaalissa Real Club de Polo:ssa, Espanjan Barcelonassa.

Kun kumpikin otti mukaansa neljä virhepistettä, osapuolet pääsivät kaksintaisteluun toiselle kierrokselle, aikaratsastukseen. Siinä nopein aika ratkaisee sijoitukset, ja näin Willem Greve nappasi mestaruuden Alankomaille. Tästä puhtaalla ja nopeasta ja radasta vastasi Highway TN.

Isäntämaa Espanjan edustaja Alberto Marquez Galobardes ja Aldo du Manoi radalla Longines FEI Jumping Nations Challenge Cup:issa.
Kuva: FEI/Leanjo de Koster

Mallisuoritus

Hollannin joukkueesta tietä raivasi Jur Vrieling, joka teki radan suoraan oppikirjasta hevosellaan Long John Silver 3 NOP, mutta seuraavana joukkueesta tällä 14 esteen radalla Kim Emmen ja Inflame Go madalsivat yhtä okseria. Sitten vuorollaan Greve:n ori koski kaviollaan veteen. Joten paljon jäi roikkumaan ankkurina, hevosella Beauville Z NOP ratsastaneen Maikel van der Vleutenin harteille.

Vain kolmen ratsukon joukkueesta huolimatta, australialaiset painostivat, kun heidän ensimmäinen ratsastaja Chris Burton ja Chedington Hazy Toulana kirjasivat ainoat virhepisteet okserilla, esteeltä neljä. Hilary Scottilta ja 16-vuotiaalta kimolta tammalta Oak’s Milky Way, sekä Jamie Kermondilta ja Yandoo Oaks Constellationilla ei tullut tuohon mitään lisättävää.

Joten ainoastaan täydellinen suoritus jäljellä olevalta Van der Vleutenilta ja hänen kumppaninaan Tokion 2020 olympialaisissa henkilökohtaisen pronssin voittanut Beauville Z:lta, pitäisi hollantilaiset mukana pelissä. Kun se heiltä onnistui, ja Meksikon joukkue putosi joukosta kolmannelle sijalle kahdeksalla virhepisteellä, edessä oli toinen vaihe jotta saataisi ero kahden parhaan välille.

Burton, joka pitkän ja menestyksekkään uran jälkeen kenttäratsastuksen maailman huipulla, on viime vuodet keskittynyt täysin esteratsastukseen, ei aikaratsastuksessa pidätellyt yhtään. Ja vaikka hän osui toiseksi viimeiseen esteeseen, 42,82 sekuntia asetti muille todella tiukan aikatavoitteen.

Mutta Greve höyläsi tuosta ajasta yli sekuntin, kun kellotti taululle 41.43 ja ratkaisi voiton puhtaalla radalla. Kuitenkin jälkeenpäin hän sanoi ”Chris asetti kyllä paineet korkealle vaikka hän sai sen virheen. Minun piti valita, mennäänkö varmistellen puhtaasti, vai soitellen sotaan. Hevoseni on luonnostaan vähän nopeampi, ja vaikka se pudottaisi puomin, olisimme kuitenkin nopeampia. Joten luulen että valitsin oikean taktiikan radalle, ja sehän toimi hyvin!”

Christopher Burton Australiasta, ja Chedington Hazy Toulana illan Challenge Cup-radalla 30. syyskuuta 2023
Kuva: FEI/Leanjo de Koster

Odotettua menestystä

Hollannin joukkueenjohtaja Jos Lansink oletti joukkueen pääsevän huomisen finaaliin, mutta oli tyytyväinen tämänkertaisesta Challenge Cup voitosta. ”Tullessamme mielessä oli toinen tavoite. Paperilla meillä oli todella vahva joukkue, mutta ensimmäinen päivä ei mennyt ihan niin kun halusimme. Kaikilla oli pieniä virheitä, vaikkakin hevoset hyppäsivät erinomaisesti. Ratsastajat tiesivät tarkalleen miten voisivat toimia paremmin, ja sen he tekivät tänään.”

Vrieling myönsi että ”tein ison virheen torstaina, ja se oli typerää. Joten tänään keskityimme tekemään hyvän kisan, ja täytyy olla iloinen hevosesta joka hyppää noin. Long John oli mieletön!” hän sanoo.

Kim Emmen sanoi yllättyneensä virhepisteistä, jotka hän teki ensimmäisen kierroksen toiseksi viimeisellä esteellä. ”mutta se (Inflame Go) hyppäsi upeasti, ja olen onnellisen voitosta!”

Ja Greve oli tietysti riemuissaan kuinka Highway TN:n suoritus ratkaisi sen.

”Kauden alussa toinen huippuhevoseni Grandorado TN kärsi loukkaantumisesta, joten huhti-, touko-, tai kesäkuussa en ajatellutkaan istuvani täällä. Mutta EEF-sarjoissa tämä kehittyi niin hyvin että tähtäsimme Rotterdamiin ja se voitti Grand Prix-luokan. Askel askeleelta kaiken, mitä häneltä pyysin, se teki. Se vastasi odotuksiin uskomattomalla tavalla, ja Milanon Euroopan mestaruuskisojen kautta päädyimme nyt tänne. Sille annettiin mahdollisuus ja tarttui siihen! Olen ylpeä siitä, se ansaitsee tällaisia isoja voittoja!”, hän sanoi 11-vuotiaasta hevosestaan.

Voittajajoukkueen jäsenet Jur Vrieling ja Long John Silver 3 N.O.P. vesiesteellä.
Kuva: FEI/Leanjo de Koster

Paljon juhlittavaa

Vaikka Australian oli tänään tyytyminen toiseen sijaan, myös heillä oli paljon syytä juhlaan. Vastoin odotuksia, heidän hienoista urheilijoista koostunut pieni joukkue teki loistavat suoritukset.

”Tiedossa oli kova taistelu. Tämä on uskomatonta, meille kohdistui niin paljon paineita tälle illalle, ja olen niin ylpeä meistä kaikista!” sanoi Scott. Merkittävää on että hänen äiti, Alice Cameron, on kasvattanut kaksi Australian joukkueen hevosista, tyttärensä tamman, ja Kermondin 17-vuotiaan ruunan.

Kermond kertoi, kuinka australialaiset ponnistelivat menestyäkseen, ”painostimme liittoamme todella, halusimme tulla tänne, koska halusimme saada kokemusta. Toivoimme, että meitä olisi neljä (ratsastajaa) mukaan lukien Izzy Stone. Mutta edellisessä kilpailuissa ei mennyt aivan kuten hän toivoi, joten hän päätti olla tulematta. Ensimmäisenä kilpailupäivänä (torstaina) uskoimme että kokemattomuus näkyy hyppäämisessämme. Mutta löimme päämme yhtyeen, huomasimme hevosten hyppäävän hyvin ja että meillä on mahdollisuus jopa voittoon. Tarvittiin että meillä kolmella menee kaikki putkeen, ja melkein otimme sen voiton! Ainakin laitoimme hollantilaiset työskentelemään sen eteen!” hän lisäsi.

Van der Vleuten myönsi, että he todellakin tekivät.

Kunnianosoitus ystävälle

Aiemmin tänään illalla kilpailun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa espanjalainen ratamestari Santiago Varela, ilmaisi tunteellisen kunnianosoituksen ystävälleen ja entiselle FEI esteratsastuksen lajijohtajalle Marco Fustelle, joka valitettavasti menehtyi tämän vuoden tammikuussa. Varela kertoi myös, että tämän vuoden Challenge Cup oli hänestä erikoinen.

”Hollantilaisten joukkue teki hyvää työtä radalla, mutta heidän piti yrittää odotettua enemmän, koska australialaiset tekivät siellä poikkeuksellisen hyvää työtä! Tätä on hyvä ratsastusurheilu, eikä voittaminen täällä Barcelonassa ole koskaan helppoa, olit sitten mukana Challenge Cupissa tai finaalissa!”

Van der Vleuten oli samaa mieltä. ”Kuten Santi sanoi, voitto ei tänään tullut lahjapakettina. Australia teki siitä melko vaikeaa ja heillä oli vain kolme ratsastajaa, joten he tekivät fantastista työtä. Jo karsintakierroksella ajattelin, että hän (Chris Burton) teki hienon radan, ja hän todella prässäsi Willemiä. He eivät tehneet tästä helppoa!”

Longines FEI Jumping Nations Cup™ Final 2023, Challenge Cup – Barcelona. Hollannin voittajajoukkueessa L-R. Jur Vrieling hevosella Long John Silver 3 N.O.P., Maikel van der Vleuten hevosella Beauville Z N.O.P., Willem Greve hevosella Highway TN ja Kim Emmen hevosella Inflame Go.
Kuva: ©FEI/Leanjo de Koster

Nyt huomio kääntyy huomiseen päätöskilpailuun, jossa torstain ensimmäisen kierroksen kahdeksan parasta maata taistelevat Longines FEI Jumping Nations Cup™ 2023 -mestaruustittelistä. Se alkaa klo 15.00 paikallista aikaa. Tule mukaan seuraamaan kauden viimeistä, jännittävää päätöskamppailua!

Jaa artikkeli