Tuplakultaa Unkarille 20. FEI:n parivaljakoiden maailmanmestaruuskilpailuissa Normandiassa
Alusta loppuun kilpailua hallinnut, mestaruutta puolustanut maailmanmestari Martin Hölle Unkarista ei jättänyt epäilyksille sijaa. Ranskassa parivaljakon mestaruustitteli kuului hänelle jo neljättä kertaa peräkkäin. Ja Unkarin joukkue, ei taasen jättänyt epäselväksi että tulevat juhlimaan peräti kuudetta perättäistä voittoaan. Näin joukkue sai ennätyksellisen, yhteensä kymmenennen mestaruusvoiton, joista ensimmäistä juhlittiin vuonna 1989.
Perjantain koulukokeen loppua kohden hiljaisuus laskeutui yleisöön Martinin saapuessa radalle. Hämmästyttävän hieno suoritus sai tuloksen 36.92. Osittain menestyksen takana on hänen upea KWPN-ruuna Eppie, joka on nyt 14-vuotias, parinaan musta 9-vuotias KWPN, Juventus.
Lähimmäksi pääsi kilpakumppani, isäntämaa Ranskan Franck Grimonprez, joka ajoi kokeessa toiseksi tuloksella 41.25. Ja kolmantena luokan tuloksissa oli Martinin joukkuetoveri Kristóf Osztertág Unkarista saaden 48.46. Saksan Anna Sandmann, taannoin mukana nelivaljakoiden Euroopan mestaruushopeaa nelivaljakoissa Hollannin Exloo:ssa voittaneessa joukkueessa, teki tasaisen ohjelman sijoittuen neljänneksi numeroin 48.82.
Kestävyyskokeessa nähtiin alkulämmittelynä uudenlainen A-osuus, jota seurasi kahdeksan estettä sisältänyt B-osuus. Radan suunnitteli unkarilainen Gabor Fintha, joka teki radan myös FEI valjakkoajon maailmancup -finaaliin aiemmin tänä vuonna Bordeaux’ssa. Vaihtoehtoja oli sekä tiukoille että pidemmille teille, mutta runsas rangaistuspallojen pudottelu osoittautui joillekin kuskeille kalliiksi.
Päivän aikana runsaasti valjakkoajon kannattajia ja katsojia kerääntyi esteitä ympäröivien aitojen läheisyyteen, etenkin kahdelle vesiesteelle numeroilla viisi ja kuusi, joiden taustalla näkyy kauniisti alueen maamerkki ”chateau”, eli paikallinen linna.
On tavallista että osa kuskeista ottaa kilpailuun mukaansa kolme hevosta, jotta saa eri kokeisiin parhaat yhdistelmät. Martin antoi Eppielle lauantaina vapaapäivän, ja näyttääkseen kestävyyskokeessa parastaan, käytti kesän alussa hollantilaiskuski Theo Timmermanilta hankkimaansa uutta hevosta.
Uuden hevosen käyttäminen maailmanmestaruusradalla on uhkapeliä, ja Martin oli ajanut King’s Gambit:illa kahdessa tapahtumassa ennen mestaruuskisoihin lähtöä. Kuitenkin, tämä 13-vuotias osoittautui Juventukselle hyväksi pariksi, ja ne suorastaan lensivät esteiden läpi, kellottaen yhden päivän nopeimmista ajoista, ja sijoittuen päivän päätteeksi kolmanneksi. Tulos 101.03, laskettiin mukaan siivittämään koko joukkueen menestystulosta.

Kuva: FEI/Mélanie Guillamot
Kestävyyskokeella hänen ajasta paransivat joukkuetoveri György Fekete Jr. Unkarista 100.90, ja Marcel Luder, Sveitsistä, joka voitti osion ainoalla alle sadan tuloksen tänään, tarkalleen 99.14. Sveitsiläisillä freiburgerinhevosillaan ajava Marcel teki vaikutuksen pitäen päänsä kylmänä voittaakseen myös tarkkuuskokeen sunnuntaina, mikä sinetöi hänen ensimmäisen henkilökohtaisen hopeamitalinsa.
Vaikka Unkarin kultamitalikokoelmalle odotettiin jatkoa, Sveitsin joukkueen saapuessa Le Piniin, kiersi sana että he tulevat olemaan erittäin vahvoja kestävyyskokeessa. Heidän tiiminsä veteraanijäsen Werner Ulrich, joka ajaa myös nelivaljakkoa, on ollut moninkertainen mitalisti lähes 30 vuoden ajan. Ja tänä vuonna myös hänen poikansa Stefan liittyi joukkueeseen.
Marcelin jalanjäljissä, sekä isä että poika ajoivat tasaisen hyvin kaikki kolme koetta, ja sijoittuen kaikissa kymmenen parhaan joukkoon, ottaen näin joukkueelle hopeamitalit. Tämä oli ensimmäinen kerta kun Sveitsi saa mestaruushopeaa, voitettuaan joukkueelle pronssia Puolassa vuonna 1995.

Kuva: FEI/Mélanie Guillamot
Hollantilaisilla oli Le Pin:issä katseet suunnattuna palkintopallille, ja vaikka se ei koko joukkueen kohdalla onnistunutkaan heidän sijoittuessa neljänneksi, Erik Evers sinetöi kilpailuissa henkilökohtaisen pronssin sijoittumalla tarkkuuskokeessa toiselle sijalle, vain 0,37 sekuntia osakokeen voittaneen Marcelin jälkeen.
Kokeessa kahden ensimmäisen vaiheen jälkeen sijalla kahdeksan, Erik ajoi loistavan kierroksen vain 2,39 sekunnin aikarangaistuksella ja sai istua alas katsellen kuinka hänen jälkeensä ajaneet keräsivät virheitä, hänen nimensä noustessa tulostaululla.
Viimeiseen vaiheeseen mennessä Ranskan joukkue oli hopeasijalla, ja tiimin Frank Dutilloy myös yksilöhopealla, elättäen toiveita mestaruudesta Franck Grimonprezin heikon kestävyyskoesuorituksen jälkeen. Kuitenkin tarkkuusajossa paineet nousivat pintaan ja palloja putoili. Samoin kävi australialaiselle Tor Van Den Bergelle, joka vielä kestävyyskokeen jälkeen piti hallussaan pronssisijaa.
Saksalaiset onnistuivat ohittamaan hollantilaiset ja ranskalaiset ottaen joukkuepronssin, siitä huolimatta että mahdollisuuden henkilökohtaisiin mitaleihin sulivat tarkkuuskokeessa kun joukkueen jäsenet eivät saaneet suoritettua kaivattuja virhepisteettömiä kierroksia.
Seuraavilla kierroksilla ei tullut enää puhtaita ratoja, mikä tarkoitti että sijoitukset ratkaistaan nopeimmalla ajalla. Vauhdin kasvaessa, nousee myös riski pudottaa esteen osia, mistä seuraa virhepisteitä. Sveitsiläisten hyvästä vastuksesta huolimatta, he jäivät kestävyyskokeessa tällä kertaa Martinin ja muiden tähän osakokeeseen pitkällä kokemuksella erikoistuneiden unkarilaisten loisteen varjoon.
Tämä oli menestyksekäs kilpailu uudistetussa Haras du Pin:ssä. Paikan fasiliteetit, erityisesti tallialue jossa 300 karsinapaikkaa, ja nyt tapahtuman aikana niistä käytössä 270, oli vaikuttava. Koulukokeen ja tarkkuuskokeen hiekkapohjat pääareenalla olivat ihanteelliset, kuten myös kauempana sijainneilla lämmittelyalueilla. Kaunis ”Parc du Hautbois” tarjosi kauniin puistoympäristön ja ruoho kesti kestävyyskokeen aikana erinomaisesti 91 kuskia, 25 eri maasta, jotka kaikki kokoontuivat kilpailemaan tänne maailmanluokan valjakkoajotapahtumaan, Ranskan Normandiaan.

Kuva: FEI/Mélanie Guillamot
Katso kaikki tulokset tästä.