Muutamia yllätyksiä valjakkoajon ensimmäisenä päivänä Exloossa

Mestaruuskisat ovat täydessä vauhdissa Expoon hevosurheilukeskuksessa. Edellisvuosien mitalistit näyttivät tietä lähes täydellisissä olosuhteissa, ison hiekkakentän hyvästä pinnasta hyötyivät sekä hevoset että ajajat.

Tason I paravaljakkoajajat avasivat maailmanmestaruustaistelun kahdessa osiossa. Amerikan Ohiosta saapunut Chrissy Aitken ajoi hollantilaisella lainahevosella, jonka hän tapasi ensimmäistä kertaa vasta elokuun alussa pisteille 52.56. Se oli kuskia ilahduttaen tarpeeksi kolmannelle sijalle ennen lauantain kestävyyskoetta. Kovia odotuksia kannatteleva saksalainen monimitalisti Hiener Lehrter teki valitettavan ajovirheen ja kääntyi vasemman sijaan oikealla, joka pudotti hänet viimeisimmäksi. Kuitenkin Saksan joukkue on hyvässä asemassa, kiitos Patricia Großserichterin esityksen joka sijoittui luokassa toiseksi pistein 49.36 ja Alexandra Röderin joka pyörähti tason II sijalle 1 pistein 48.96, näin varmistaen että hallitseva mestaruusmaajoukkue puolustaa paikkaansa tulostaululla.

Hallitseva I-tason mestari Tracy Bowman (USA) teki viiteen tuomariin suurimman vaikutuksen ja sijoittui ensimmäiseksi pistein 46,80. Hänen valmentajanaan on Bram Chardon, joka myös istahti hetkeksi FEI TV:n kommentaattoriksi Tracyn lähes virheettömän koulukokeen ajaksi. Oli hieno kuulla kuinka perusteellisesti he valmistelivat Lars-ponia, jota oli aiemmin päivällä lämmitelty ratsastamalla. Vaikkakin sekä kuskin että ponin laaja kokemus lajin huipputasolla pitää heidät vahvasti kiinni kilpailuiden toisessa kultamitalissa, mitään ei pidetä itsestäänselvyytenä. Todennäköistä on kuitenkin että Tracy ja Bram ovat pari joka voittaa Hand-in-Hand erikoispalkinnon.

Yhdysvaltojen Tracy Bowman ja Racy Bowman Albrecht’s Hoeve’s Larsin kanssa koulukokeen voittosuorituksen jälkeen.
Kuva: FEI/Martin Dokoupil

Siinä missä veteraanikuski Bob Giles (USA) ei nauttinut tänään parhaasta päivästä lainatun welshponin kanssa, tason II aiemman mitalistin Diane Kastaman kokemus palkittiin ja hän suoritti kokeen tasaisen varmasti saaden 64,48, ja auttoi tällä nostamaan amerikan joukkueen toiseksi. Hollantilaiset ovat kolmantena, britit neljäntenä ja Italia kahden kuljettajan kanssa viidentenä.

Seuraavaksi nelivaljakoiden EM-kilpailut avattiin ensimmäisen ryhmän koulukokeella, jossa ajoi 12 kuskia 39:stä. Varhaisessa vaiheessa palkintopallille kipusivat saksalainen Michael Brauchle, joka saavutti 50,91 pistettä. Sekä kouluradan lopussa leveästi hymyillyt kestävyyskokeiden spesialisti Koos de Ronde (Hollanti), joka sijoittuu yön yli toiselle sijalle pisteillä 52,91. Kummatkin kuskit ajavat sekä yksilö- että joukkuekilpailussa. Ruunikon värisillä lusitanoilla ajava ranskalainen Benjamin Aillaud on tällä hetkellä kolmannella sijalla pisteillä 56,84.

Ajon jälkeen Michael kertoi: “Olin todella tyytyväinen hevosiini, jotka tekivät tänään hyvää työtä koulukokeessa. Ympäristö oli hyvä eikä liian jännittävä hevosille, ja oli hienoa, että Boyd auttoi minua joukkueen valmentajana.”

Ensimmäisen päivän koulukokeessa toiselle sijalle Koos de Ronde, hevosilla Alino, Cupido, Emir Morocco, ja Zerino.
Kuva: FEI/Martin Dokoupil

Nelivaljakoiden koulukokeen toinen päivä alkaa klo 10.00 paikallista aikaa, jolloin suosikit Ijsbrand ja Bram Chardon kohtaavat saksalaiset koulukokeiden kuningattaret Mareike Harmin ja Anna Sandmannin. Epäilemättä kärjen järjestys muuttuu päivän mittaan, joten viritä FEI TV auki ja tule mukaan katsomaan lähetystä Exloosta.

Perjantai 25. elokuuta
10.00 – Nelivaljakoiden koulukoe osa 2

Lauantai 26. elokuuta
10.00 – Maraton, kestävyyskoe

Sunnuntai 27. elokuuta
10.00 – Tarkkuusajo
16.30 – Palkintojenjakoseremonia

Valjakkoajon kilpailusääntöihin voit tarkemmin tutustua tästä linkistä. (.pdf)

Jaa artikkeli