Ratsastajainliitto vastustaa venäläis- ja valkovenäläisurheilijoiden hyväksymistä kansainvälisiin ratsastuskilpailuihin

Pohjoismaiden ja Baltian maat sekä muutamat muut kansalliset ratsastajainliitot antoivat tänään yhteisen julkilausuman kansainvälisen ratsastajainliiton, FEI, yleiskokouksessa Mexico Cityssä.

Lausunto annettiin vastalauseena FEI:n hallituksen 18.11.2023 tekemään päätökseen venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden, hevosten ja toimihenkilöiden ns. suojatoimenpiteiden purkamisesta. Päätöksen perusteella venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat, hevoset ja toimihenkilöt voisivat osallistua tulevaisuudessa kansainvälisiin kilpailuihin ilman maatunnuksia.

Pohjoismaiden, Baltian ja Keski-Euroopan ratsastajainliitot antoivat FEI:n yleiskokouksessa seuraavan lausunnon:

”Kaikella kunnioituksella emme voi tukea FEI:n hallituksen päätöstä suojatoimenpiteiden poistamisesta, jotta venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat, hevoset ja toimihenkilöt voisivat osallistua jatkossa kansainvälisin kilpailuihin ilman maatunnuksia.

Ukrainan sodan tilanne ei ole muuttunut. Siksi pysymme lujasti kannassamme olla avaamatta venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden, hevosten ja virkailijoiden osallistumista kansainvälisiin ratsastuskilpailuihin. Nyt ei ole oikea aika harkita heidän paluutaan. Venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden, hevosten ja toimihenkilöiden puolueettomuutta ei voida määritellä, tarkastaa ja valvoa tehokkaasti.

Pohjoismaiden, Baltian ja Keski-Euroopan kansalliset ratsastajainliitot käyttävät myös tilaisuutta vahvistaakseen jälleen kerran tukensa Ukrainan kansalle ja rauhan vaatimukselle.

Allekirjoittaneet; Itävallan, Tšekin, Tanskan, Viron, Suomen, Latvian, Liettuan, Norjan, Puolan ja Ruotsin kansalliset ratsastajainliitot.”

Suomen Ratsastajainliiton hallituksen puheenjohtaja Marjukka Manninen osallistuu FEI:n yleiskokoukseen paikan päällä Meksikossa.

”Pidän erittäin tärkeänä, että reagoimme linjanmuutokseen aktiivisesti ja nopeasti. Tilanne ei ole todellakaan muuttunut Ukrainassa, kuten olemme viime päivinä varsin hyvin huomanneet. Aika venäläisten ja valkovenäläisten paluulle ei siis missään määrin ole oikea”, toteaa Marjukka Manninen.

Viron ratsastajainliiton puheenjohtaja Marti Hääl luki kannanoton juuri käynnissä olevassa kokouksessa.

Lähde: Suomen ratsastajainliitto

Lue myös:

Jaa artikkeli