FEI:n hallitus päätti venäläisiä ja valkovenäläisiä urheilijoita, hevosia ja toimihenkilöitä koskevista toimenpiteistä

Vaikka Venäjällä ja Valko-Venäjällä järjestettäviä kansainvälisiä kilpailuja kieltävät sanktiot ovat edelleen voimassa, FEI:n hallitus on päättänyt poistaa suojatoimenpiteet, jotta venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat, hevoset ja toimitsijat voivat osallistua jatkossa neutraaleina edustajina, ilman valtiollisia tunnuksia. Toteutuksen ehdot ja aikataulu esitettiin FEI:n hallituksen hyväksyttäväksi puhelinkonferenssissa joulukuussa 2023.

FEI:n hallitus käsitteli pitkään eilen Mexico Cityssä 18.11.2023 pidetyssä yleiskokouksessa toimenpiteitä, jotka oli määrätty Venäjän ja Valko-Venäjän urheilijoille, hevosille ja toimitsijoille Venäjän 2.3.2022 Ukrainaan aloittaman laittoman hyökkäyssodan seurauksena.

Hallitus päivitti nyt kantansa Kansainvälisen olympiakomitean viimeisimmän suosituksen mukaiseksi, missä kehotetaan kansainvälisiä liittoja harkitsemaan venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden hyväksymistä uudestaan mukaan kansainvälisiin kilpailuihin tietyin edellytyksin. Todettiin että sen jälkeen kun suojatoimenpiteet otettiin käyttöön yli 18 kuukautta sitten, tilanne muissa lajeissa on muuttunut, ja venäläiset ja valkovenäläiset yksittäisurheilijat ovat vähitellen palanneet kansainväliseen urheiluun neutraaleina edustajina ukrainalaisten urheilijoiden rinnalle, ilman merkittäviä häiriötä kilpailuissa.

Hallitus totesi, että alkuperäiset toimenpiteet otettiin käyttöön Kansainvälisen olympiakomitean suosituksen mukaisesti, ja että tällä hetkellä voimassa olevat toimenpiteet eivät ehkä enää täytä alkuperäistä tarkoitustaan. Siksi niitä oli harkittava uudelleen.

Hallitus antoi FEI:n päämajan tehtäväksi määrittää ehdot ja aikataulun, jotta yksittäiset venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat, hevoset ja toimihenkilöt voivat jatkaa osallistumista FEI:n tapahtumiin neutraaleina edustajina. Sillä välin venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat, hevoset ja toimihenkilöt eivät ole oikeutettuja osallistumaan FEI-tapahtumiin.

Hallitus käytti tilaisuuden hyväkseen ja toisti tukevansa täysin Ukrainan kansaa, joka on kärsinyt ja kärsii edelleen valtavasti, ja lupasi jatkuvaa solidaarisuutta ja tukea Ukrainan hevosyhteisölle FEI Solidarity Relief Fund -rahaston kautta.

Lue myös:

Yle uutiset – Näissä lajeissa venäläisurheilijat pääsevät jo kilpailemaan – moni kyseenalaistaa kulisseissa Suomen kannan
Yle uutiset – Venäläisille ja valkovenäläisille avattiin ovea urheiluun – nämä ovat Kansainvälisen olympiakomitean reunaehdot
Yle uutiset – Venäläiset äänestettiin Pariisin kisoihin – suomalaispomo avautuu tuskaisista hetkistä kulisseissa

Jaa artikkeli