Irlantilaiset napsivat maailmancupvoittoja, Swail paras Las Vegasissa

Irlantilainen Conor Swail on ollut esteratsastuksen Pohjois-Amerikan liigan kärjessä jo kaksi maailmancupkautta. Mutta nyt kaudella 2023-24 neljän ensimmäisen osakilpailun aikana hänellä ei vielä ollut asiaa palkintokorokkeelle.

Ennen liigan viidettä osakilpailua Las Vegasissa, Swailista tuntui että Count Me In, hänen parinsa myös vuoden 2022 maailmancupfinaalissa, olisi valmis koitokseen. Nämä tuntemukset olivatkin oikeita, sillä tämän pitkäaikaisen kumppaninsa kanssa hän viime viikonloppuna voitti kuuden hevosen uusinnan ainutlaatuisessa kilpailupaikassa, South Point Hotel & Casinossa.

Conor Swail ja Count me in, Longines FEI Jumping World Cup NAL 2023/24, Las Vegas USA. Kuva: FEI/Andrew Ryback Photography

Kaksikko ylitti saksalaisen ratamestarin Olaf Petersen juniorin suunnitteleman esteradan 38,28 sekunnissa. Swailin valmennettava, kanadalainen Vanessa Mannix teki hevosellaan Lehar uusinnan toisen puhtaan radan aikaan 39,49 sekuntia, ja pääsi näin toiseksi. Jill Humphrey sijoittui kolmanneksi Chromatic BF:llä tuloksella 4/39,18.

Olen siitä onnekas, että “Crosby” on erittäin nopea. Ja siitä huolimatta se on erittäin varovainen. Ajattelin vain pysyä suunnitelmassa ja tehdä mukavan, siistin radan. Ja se toimi erittäin hyvin.

Conor Swail, Irlanti

Petersen juniorin ensimmäisen kierroksen rata osoittautui 28:n taitavan ratsukon joukolle kunnioitusta herättäväksi. Tarjolla oli paljon eri vaihtoehtoja väleihin, sokeita käännöksiä, sekä teknisesti todella haastava loppusuora, jolla piti ratkaista etäisyys 1,60 metrin kapealta pystyesteeltä radan leveimmälle okserille. Ensimmäinen puhdas rata saatiin vasta 18. ratsukon kohdalla, kun australialainen Katie Laurie ja hänen kotikasvattinsa Django II saivat laukka-askeleet sopimaan oikein. Lopulta myös viisi muuta ratsukkoa liittyi uusintakierrokselle puhtaalla radalla. Nämä kaikki puhtaat radat nähtiin luokan kahdeksalta viimeiseltä ratsukolta.

USA:n Jill Humphrey ja Chromatic BF, osakilpailussa kolmanneksi. Kuva: FEI/Andrew Ryback Photography

“Radalla oli koko ajan vaihtoehtoja kaikkialla”, Swail sanoi, “joten periaatteessa sinun piti pitää kiinni suunnitelmasta joka sopii sinun hevosellesi parhaiten, ja koittaa toteuttaa se.”

Kaikki uusinnan kolme ensimmäistä ratsukkoa tekivät pudotuksia, mukaan lukien sarjan puolustava mestari USA:n Lillie Keenan hevosellaan Agana van het Gerendal Z. Järjestyksessä seuraavana Swail erottui joukosta “Crosbylla”, tehden neuvokkaimman tien sarjalle ja edeten loppusuoralle todella nopeassa laukassa.

Swail jakoi suunnitelmansa oman oppilaansa, Mannixin kanssa. Mannix ratsasti loistavasti, ja tyytyi toiseen sijaan. Hän sijoittui viikko sitten Torontossa, Kanadassa neljänneksi hevosellaan Carmela Z:n. Mannix on harjoitellut irlantilaisten James Chawken ja Swailin kanssa jo vuodesta 2007.

“Olemme erittäin hyviä ystäviä. Vanessa on ratsastanut loistavasti (Pohjois-Amerikan liigassa) useiden vuosien ajan”, Swail sanoi. “Hänellä on tällä hetkellä hieno rivi hevosia, ja on mahtavaa nähdä hänet myös palkintokorokkeella.”

Kanadan Vanessa Mannix ja Lehar, toinen sija esteratsastuksen Pohjois-Amerikan liigan maailmancupsarjassa Las Vegasissa.
Kuva: FEI/Andrew Ryback Photography

Mutta eniten Swail riemuitsi hevosystävästään, jonka kanssa on kokenut useita uransa ikimuistoisimpia virstanpylväitä, mukaan lukien sijoittautumisen kahdeksan parhaan joukkoon Leipzigissä. Aiemmin vuonna 2023 Swail koki, että hänen ratsunsa itseluottamus ei ollut aivan vahvimmillaan, mutta nyt 16-vuotias ruuna on tekemässä jännittävän paluun.

“Sen kanssa on tänä vuonna ollut vähän ylä- ja alamäkiä. Sitten meillä oli lyhyt ajanjakso, milloin siitä ei ollut mukava hypätä isompia esteitä ollenkaan, joten otimme askeleen taaksepäin”, Swail sanoi. “(Tänä iltana) se selvästi tunsi olonsa paremmaksi kun koskaan ennen, joten olen todella ilahtunut.”

Hevonen ei ole koskaan minulle mitään velkaa. Mielestäni tämä on paras hevonen, jolla olen koskaan ratsastanut. Se vei minut maailmancupin finaaliin. Voitin Dublinissa. Sen kanssa olen saanut kokea uskomattomia päiviä, ja periaatteessa se toi minut maailman kymmenen parhaan joukkoon. Jos se ei enää haluaisi hypätä, se olisi minulle täysin ok. Mutta onneksi se voi taas oikein hyvin.

Conor Swail, Irlanti
Irlantilainen Conor Swail ja Count me in, voittoratsukko Las Vegasissa. Kuvassa Hillary ja Robert Ridland (Blenheim Equisports), Cathy Harper (FEI-tuomari), ja Phil Rozon (FEI-tuomari). Kuva: FEI/Andrew Ryback Photography

Swailin voitto nosti hänet Pohjois-Amerikan liigan sarjataulukossa 30:llä pisteellä toiseksi. Israelia edustava Daniel Bluman johtaa sarjaa 43:lla pisteellä, kun taas Mannix on kolmas (30 pistettä).

Pohjois-Amerikan liiga jatkuu Yhdysvalloissa, Fort Worthissa 16.12.2023.

Kaikki tulokset

Sarjataulukko

Jaa artikkeli