Pan American Games 2023 lupaa huippuratsastusta

Pan American Games -kisojen rakentaminen on tällä viikolla ollut huipussaan. Chilelle tämä on erityistä aikaa, kun upeasta luonnostaan, ainutlaatuisista kulttuuriperinteistään ja rikkaasta historiastaan tunnettu maa toivottaa tervetulleeksi urheilijat eri puolilta Amerikkaa, ensimmäistä kertaa.

20. lokakuuta ja 5. marraskuuta välisenä aikana maan pääkaupunki Santiago toimii tapahtuman päänäyttämönä, kun yli kuusi tuhatta maanosan parasta urheilijaa kilpailee 38:ssa eri urheilulajissa. Ja jännitystä lisäämässä on mahdollisuus päästä Pariisin 2024 kesäolympialaisiin.

Pan American Games-kisoja ovat aiemmin isännöineet Argentiina, Brasilia, Kanada, Kolumbia, Kuuba, Dominikaaninen tasavalta, Meksiko, Peru, Puerto Rico, Yhdysvallat ja Venezuela. Kilpailut järjestetään aina olympialaisia edeltävänä vuonna. Tänä vuonna ratsastusurheilulajeissa olympiakarsintapaikkoja on tarjolla esteratsastuksessa kolme, ja kouluratsastuksessa sekä kenttäratsastuksessa, kummassakin kaksi. Nämä ovat viimeisimmät paikat, joten tähän aikaan vuodesta niistä tullaan joka lajissa näkemään kiivasta kamppailua.

Tänä vuonna kilpailuihin osallistuvia maita ovat Argentiina, Barbados, Bolivia, Brasilia, Kanada, Chile, Kolumbia, Dominikaaninen tasavalta, Ecuador, El Salvador, Meksiko, Panama, Paraguay, Peru, Puerto Rico, Yhdysvallat, Uruguay ja Venezuela. Kaksi urheilijaa Guatemalasta kilpailee neutraalin PanAm Sports-lipun alla.

Tänä vuonna ratsastuslajien kilpailupaikkana nähdään Escuela de Equitación Regimiento Granaderos, Quillotassa. Se on perinteinen armeijan ratsastuskoulu Valparaison alueella, Chilen rannikolla, vuoriston juurella. Quillota sijaitsee 126 km päässä Santiagon kaupungista, ja siellä kilpailut alkavat kouluratsastuksella ensi sunnuntaina 22. lokakuuta.

Kouluratsastus

Kouluratsastukseen osallistuu yhteensä yksitoista maata. Kahdeksan joukkueiden kanssa, ja kolme yksittäisten urheilijoiden kanssa. Kilpailuissa nähdään yhteensä 36 kouluratsastajaa.

Kanadan joukkue nousi johtoon edellisissä Pan American Games-kilpailuissa Perussa vuonna 2019. Pudottaen USA:n hopeamitalille ja Brasilian pronssille. Tällöin kanadalaiset ja brasilialaiset saivat kaksi paikkaa Tokion 2020 olympialaisiin. Kanadalainen Moreira Laliberté voitti sekä Grand Prix:n että Grand Prix Specialin Sandro Hit:in pojalla, Stateman. Hänen kanssaan joukkuemestaruuden olivat voittamassa Jill Irving, Tina Irwin ja Lindsay Kellock.

Mutta henkilökohtaisen kullan voittivat USA:n Sarah Tubman ja First Apple, vain yhden prosenttiyksikön erolla hopealle jääneeseen Kanadan Irwiniin hevosellaan Laurencio. Kun taas Tubmanin joukkuetoveri Jennifer Baumert voitti pronssia hevosella Handsome. Amerikkalaisilla on hallussa ennätyksellinen kokoelma mestaruustitteleitä PanAms:in kouluratsastuksessa, ja se alkoi karttua jo heti ensimmäisistä kilpailuista vuonna 1951, Buenos Airesissa Argentiinassa. Se sisältää kahdeksan joukkuemestaruutta, ja kymmenen yksittäistä mestaruustitteliä. Näistä Tubman on voittanut peräkkäin kolme, ja häntä seurannut maanmies Steffen Peters on kartuttanut tiliä kahdella peräkkäisellä voitolla vuosina 2011 ja 2015.

Olympiakarsintapaikkoja ovat tällä kertaa jahtaamassa Argentiina, Brasilia, Kanada, Chile, Kolumbia, Ecuador ja Meksiko.

Kouluratsastuskilpailun aikataulu:

  1. lokakuuta – Hevosten tarkastus ja lähtöjärjestyksen arvonta
  2. lokakuuta – Prix St Georges / Grand Prix (joukkue- ja henkilökohtainen karsinta)
  3. lokakuuta – Intermediate I / Grand Prix Spesial (joukkuefinaali ja henkilökohtainen karsinta), joukkueiden palkintojenjako
  4. lokakuuta – Hevosten tarkastus II. ja henkilökohtaisen finaalin lähtöjärjestyksen arvonta
  5. lokakuuta – Intermediate I Freestyle / Grand Prix Freestyle (yksilökilpailun finaali), yksilökilpailun palkintojenjako

Katso kilpailuiden tarkempi ohjelma täältä.

Kenttäratsastus

Kenttäratsastukseen osallistuu yhteensä yhdeksän maata, kahdeksan joukkuetta, ja yksi yksilöurheilija. Yhteensä lähtölistalla on 34 ratsukkoa.

Amerikkalaiset ovat täällä puolustamassa mestaruutta. Vuonna 2019 voittojoukkueessa kisoja ylivoimaisena hallitsemassa nähtiin Lynn Symanskyn (RF Cool Play), Tamie Smithin (Mai Baum), Doug Paynen (Star Witness) ja Boyd Martinin (Tsetserleg). Tällöin hopealla jäi Brasilia, ja Kanada sai pronssia.

USA on hallinnut kenttäratsastusta näissä kisoissa, se on saavuttanut yhteensä kymmenen joukkuemestaruutta, ja yksitoista henkilökohtaista kultaa.

Martin, ja Symansky voittivat henkilökohtaista kultaa sekä hopeaa vuonna 2019. Ja pronssia brasilialainen Carlos Parro (Quaikin Qurious). USA ja Brasilia saivat kaksi paikkaa Tokion 2020 olympialaisiin.

Maastokoe on aina kenttäratsastuksen jännittävin osuus, ja Quillotan radan suunnittelijaksi on nimitetty ranskalainen Pierre Le Goupil. Kyseessä on sama mies, joka on suunnitellut maastokokeen Pariisin 2024 olympialaisiin Versailles’ssa ensi kesänä, joten hänen työnjälki on herättänyt valtavaa kiinnostusta.

USA on jo karsiutunut Pariisiin 2024. Joukkueet, jotka tavoittelevat jompaakumpaa kahdesta olympiapaikasta näissä kisoissa ovat Argentiina, Brasilia, Kanada, Chile, Kolumbia, Meksiko ja Uruguay.

Kenttäratsastuksen aikataulu:

25. lokakuuta – Lähtöjärjestyksen arvonta, maastoesterataan tutustuminen
26. lokakuuta – Ensimmäinen hevostarkastus
27. lokakuuta – Koulukoe
28. lokakuuta – Maastokoe
29. lokakuuta – Hevosten tarkastus II. ja estekoe (yksiöiden finaali). Palkintojenjako

Katso koko lista kilpailuun osallistujista täällä.

Esteratsastus

Esteratsastuskilpailussa on mukana yhteensä 18 maata. Yhdeksän joukkuetta, ja yhdeksän yksilöurheilijaa. Lähtölistalla valmiina radalle on yhteensä 47 ratsukkoa.

Neljä vuotta sitten Limassa, joukkuekilpailun jälkeen palkintopallilla nähtiin, Brasilia, Meksiko ja USA. Brasilian joukkueessa maalleen kunniaa toivat Marlon Zanotelli (Sirene de la Motte), Eduardo Menezes (HS Chaganus), Rodrigo Lambre (Chacciama) ja Pedro Veniss (Quabri de l’). Isle). Kisa hopeasta ja pronssista oli todella tiukka.

Zanotelli voitti Brasilian henkilökohtaisen mestaruuden, ennen hopealla argentiinalaista Jose Maria Laroccaa (Finn Lente), ja pronssia saanutta amerikkalaista Beezie Maddenia (Breitling LS). Esteratsastuksessa Brasilia, Meksiko ja Argentiina saavuttivat kolme karsintapaikkaa Tokion 2020 olympialaisiin.

Yhdysvallat on voittanut Pan American mestaruuden esteratsastuksessa seitsemän kertaa ja Brasilia kuusi kertaa, kun taas amerikkalaiset ovat keränneet myös kuusi yksilövoittoa. Isäntämaa Chile on jättänyt jälkensä esteratsastuksen kirjoihin näiden kisojen avajaisvuonna 1951, kun Alberto Larraguibel, César Mendoza, Ricardo Echeverria ja Joaquin Larrain ottivat joukkuemestaruuden. Tuolloin myös joukkueen kapteeni Larraguibel ratsasti Julepe:lla henkilökohtaisen mestaruuskullan.

Esteratsastuksessa olympiapaikkoja Pariisiin 2024 näissä kisoissa jahtaavat Argentiina, Kanada, Chile, Kolumbia, Ecuador, Meksiko, Uruguay ja Yhdysvallat.

Esteratsastuksen aikataulu:

29. lokakuuta – Hevosten tarkastus
30. lokakuuta – Harjoittelu
31. lokakuuta – Ensimmäinen yksilökilpailu, ja joukkuekilpailu
1. marraskuuta – Toinen yksilökilpailu, osat 1 ja 2
2. marraskuuta – Hevosten tarkastus II
3. marraskuuta – Kolmas yksilökilpailu, henkilökohtainen finaali. Yksilöiden palkintojenjako.

Osallistujalista esteratsastuksessa kokonaisuudessaan täällä.

Kaikki kolme lajia ovat koko tapahtuman ajan seurattavissa FEI.tv:stä. Sekä joitakin luokkia suorana ilmaiseksi FEI:n youtubekanavalla osoitteessa https://www.youtube.com/@feichannel/streams.

Lisätietoja ratsastuslajeista Pan American Games 2023-tapahtumassa Santiagossa voit katsoa järjestäjän kotisivuilta.

Jaa artikkeli