HIHS: Kouluratsastaja Anna Tallberg tuli ja voitti

Kouluratsastuksessa kilpailtiin tänään Grand Prix -luokka. Luokan voiton vei Suomen Anna Tallberg hevosella Grevens Zorro tuloksella 68,782 % ennen ruotsalaisia Mads Hendeliowitzia ja Autograf Q:ta, ja Sofia Mölleriä ja Flawlessia. Tanskasta Suomeen matkustanut MM- ja EM-ratsastaja kilpaili ensimmäistä kertaa Horse Show´ssa kotiyleisön edessä.

”Olen todella tyytyväinen tähän päivää. Tavoitteena oli ratsastaa rata rennolla hevosella, jossa mielestäni onnistuin hyvin”, totesi voittaja.

”Zorrolle kuuluu tosi hyvää. Tämä on ensimmäinen kerta meille molemmille täällä Horse Show´ssa. Kotiyleisön edessä tulee erityinen lataus. Tämä oli ensimmäinen kerta tämän hevosen kanssa näin suurella areenalla, enkä ollut varma, miten suhteellisen reaktiivinen Zorro reagoi. Joskus hän haluaa poistua paikalta ihan heti, mutta tänään hän oli yllättävän paljon mukana. Oli todella kiva ratsastaa sitä tänään.”

”Minulla ovat isovanhemmat, vanhemmat ja sisko kannustamassa paikan päällä, mikä luo oman jännityksensä. Toki haluan tehdä mahdollisimman hyvän tuloksen, kun kaikki ovat tulleet tsemppaamaan.”

Huomenna Tallberg ratsastaa kürin, joka on hänen pitkäaikaisen nuoruuden valmentajansa, alkuvuonna menehtyneen Mikaela ”Fia” Fabricius-Bjerre laatima.

”Siitä tulee varmasti tunteikasta”, Anna toteaa.

Horse Show´ssa ensimmäistä kertaa kilpailleet Siiri Kyrö ja Kyro Hot Flow olivat kuudes tuloksella 63,305 prosenttia. Stella Hagelstamin suoritus ensikertalaisella Gin Tonicilla hylättiin, kun hevonen puraisi kieltään.

Jone Illi kolmanneksi viikonlopun ensimmäisessä kansainvälisessä luokassaan

Suomalaiset aloittivat vahvasti viikonlopun ensimmäisessä kansainvälisessä luokassa, 140 cm luokassa. Jone Illi ja Celtas Quillan olivat omassa ”lämmittelyluokassaankin” kolmanneksi nopeimpia, vaikka aikaa vastaan ratsastaminen ei ollut suorituksen pääfokus.

”Jäi todella hyvät fiilikset, ihan todella hyvä rata oli tänään. Olen tyytyväinen omaankin ratsastukseen, pääsin tekemään kaiken mitä suunnittelin, ja hevonen tuntui hyvältä. Olen ihan iloinen, että pääsin palkintojenjakoon, mutta tämä oli tämmöinen hyvä valmisteleva luokka viikonloppua ajatellen”, kertoo Jone Illi.

Celtas Quillian, kuten myös seitsemänneksi sijoittuneen Maija Yli-Huhtalan Birchcape´s Wonderland ovat FWB-hevosia.

”Hienoa, kun saa tehtyä tämmöistä tulosta FWB-hevosella. Olen menestynyt hyvin sen kanssa. Toivon, että pääsen tekemään sen kanssa vielä enemmän, ja tuomaan FWB-hevosia maailman kartalle.”

Hugo Kogelnig, 14, ja Vermont sijoittui kahdeksanneksi, Eveliina Talvio ja Glamour kymmenenneksi ja Petra Heikkinen ja Oechie-K yhdenneksitoista.

Shane Breen laukkasi 145-luokan voittoon

Irlantilainen Shane Breen ja Scarteen tyylitteli maaliin nopeimmassa ajassa vauhdikkaassa 145 cm kansainvälisessä aikaratsastusluokassa. Brasilialaisen ratamestarin Guilherme Jorge oli rakentanut pehmeisiin kaarteisiin ja rytmikkääseen ratsastamiseen houkuttelevan radan, jonka aikana yleisö nautti huippuratsastajien taidokkaista suorituksista.

Maailmanlistan ykkönen Henrik von Eckermann oli toinen Calizilla ja Lorenzo de Luca ja Violino Il Palazetto kolmas. Noora Pentti onnistui Con Cayalla erinomaisesti ja sijoittui kuudenneksi.

Annina Nordström ja Fuzhou ja Aura Vasama ja Canto Bruno valmistelivat hevosiaan lauantaita varten ja tekivät hieman rauhallisemmat nollaradat. Susanna Granroth ja KG Corazon hyppäsivät nopean radan, mutta saivat pudotuksen.

Shane Breen ja Scarteen Kuva: Satu Pirinen

Pohjola Diamond Open käynnistyi perjantaina

Pohjoismaiden ja Baltian ratsastajille avoin CN2*-luokituksella kilpailtava Pohjola Diamond Open käynnistyi ensimmäisellä osakilpailulla 135 cm luokalla. Luokan voitti latvialainen Aleksandrs Sakurovs ratsunaan Fillmore DB. Luokan paras suomalainen oli Sakurovsille alle kymmenen sekunnin sadasosaa hävinnyt Eveliina Talvio New Yorker T:llä.

”Superkivaa olla taas täällä! Täytyy taas tottua halliolosuhteisiin, mutta eiköhän viikonlopun aikana päästä hyvään rytmiin. Tänään on suunnitteilla pitää rento ja kiva päivä, haetaan hevosten kanssa vain kivaa fiilistä”, Talvio kertoo. 

Talvio ehtii kilpailujen lomassa näkemään myös Suomessa asuvaa perhettään.

”Ihanaa viettää aikaa yhdessä koko perheen kesken. Meillä on lauantaisin perinteenä Horse Show’ssa käydä koko perheen voimin yhdessä lounaalla.”

Pohjola Diamond Open jatkuu lauantaina toisella osakilpailulla, ja huipentuu sunnuntai-iltana finaaliin.

Aleksandrs Sakurovs ja Fillmore DB Kuva: Iita-Maria Ahtiainen

Linda Numminen on Amateur Champion 2023


Jo alkukaudesta alkanut, koko Suomen laajuinen Amateur Tour huipentui perjantaina Jäähallissa Amateur Tour Finaaliin. Kaksitoista parasta ratsukkoa kahdesta karsintakilpailusta kilpaili voitosta omalla tasollaan 85, 95 ja 105 cm korkeuksilla. Finaalin voittajaksi ratsasti 16-vuotias Linda Numminen Jorvaksesta. Ratsunaan hänellä oli Gavin, ja ratsastaja edustaa Fox Riders -seuraa.

”Ihan superhyvät fiilikset, ihan uskomaton olo. En ihan uskaltanut odottaa voittoa, vaikka ensimmäinen ja toinen päivä menivät todella hyvin. Ihan mielettömältä tuntuu”, toteaa onnellinen voittaja.

”Tavoitteet tulevaisuuteen ovat aivan auki. Ihan alkuun hevonen pitää saada hyppylomalle, ja ottaa ihan rennosti pari kuukautta. Sitten keväästä lähdetään rakentamaan tulevaa kautta.”

Linda Numminen ja Gavin torstain palkintojenjaossa. Kuva: Aino Tervonen

Amateur Tour Pony Champion on lapinkyläläinen Maija Lempinen, 14 ja Ohana Dominall Dash 32 C.

”Oikein hyvä fiilis, poni tuntui radalla hyvältä. Amateur Tourilla voitto oli tavoitteena, mutten silti olisi uskonut, että voitan! Ponini on rehellinen ja hyppää aina, se on sellainen herkkis. Iso yleisö ei vaikuttanut suoritukseen, aika rennosti saimme silti mennä”, kertoo ponivoittaja.

”Ensi kauden suunnitelmissa on hakea rentoja ja hyviä ratoja sekä hakea hyvää fiilistä. Ponicup-sarjaa kilpaillaan ja koitetaan taas saada paikka Horse Show’hun.” 

Amateur Tour Style Champion on espoolainen Aino Kähkönen, 19 ja King Imp. Ratsukko valittiin siis tyyliarvostelun parhaaksi hienolla tuloksella 8.9 pistettä.

”Uskomattomat ja tosi hyvät fiilikset. Hevonen on ollut koko kauden todella hyvä ratsastaa. Huippu kokemus! Me luotetaan toisiimme tosi hyvin, meidän yhteistyömme on parasta mahdollista”, hymyilee Aino Kähkönen.

Päivän viimeiset luokat, kansainvälinen aikaratsastusluokka ja kansallisten sarjojen finaalit, päivittyvät tapahtuman nettisivuille: www.helsinkihorseshow.fi

Lähde: Helsinki International Horse Show

Jaa artikkeli