Päivityksiä Pariisin olympialaisten ja paralympialaisten edustuspaikkoihin

Karsintakilpailujakson päätyttyä 31.12.2023 FEI julkaisi päivitetyt ranking-listat. Näitä sijoituksia käytetään perusteena vuoden 2024 Pariisin kesäolympialaisten ja paralympialaisten henkilökohtaisten sekä joukkueiden karsintapaikkojen jakoon, ja tarvittaessa uudelleenjakoon. Näin tehdään jokaisessa lajissa erikseen, oman karsintajärjestelmän mukaisesti.

Olemme tähän koostaneet kaikkien neljän olympialaisissa mukana olevan ratsastuslajin, eli esteratsastuksen, kouluratsastuksen, kenttäratsastuksen ja pararatsastuksen tämän hetkisen tilanteen koskien joukkue- ja henkilökohtaisia paikkoja. Ja kuten nähdään, karsintaprosessi sisältää vielä vahvistuksia, kelpoisuusvaatimusten tarkastukset, sekä muita toimenpiteitä. Ja lisää tärkeitä päivämääriä.

Esteratsastus

Kokonaiskiintiö: 75 ratsukkoa, 20 joukkuetta (60 ratsukkoa) ja 15 yksittäistä ratsukkoa.

20 kansallista olympiakomiteaa, jotka ovat saaneet vahvistettavakseen esteratsastuksen joukkuepaikat ovat: Ranska (isäntämaa), Ruotsi, Alankomaat, Iso-Britannia, Irlanti, Saksa, Belgia, Itävalta, Espanja, Sveitsi, Israel, Puola, Yhdysvallat, Kanada, Meksiko, Saudi-Arabia, Yhdistyneet arabiemiirikunnat, Australia, Japani, Brasilia. Näiden maiden kansallisilla olympiakomiteoilla on 5. helmikuuta 2024 asti aikaa vahvistaa joukkueen kiintiöpaikka. Lukuun ottamatta isäntämaa Ranskaa, jonka on vahvistettava paikkansa 8. tammikuuta 2024 mennessä.
Jokaisen maan joukkueen on täytettävä vähimmäiskelpoisuusvaatimukset, ja jokaisen maan olympiakomitean on vahvistettava ne erillisellä todistuksella 8. tammikuuta 2024 mennessä.

Kun kaikki 20 joukkuetta on vahvistettu (mukaan lukien mahdolliset vaaditut uudelleenjakoprosessit helmi-maaliskuussa 2024), ne maat jotka eivät ole hyväksyneet joukkuepaikkaa ovat oikeutettuja saamaan yhden 15 yksilöpaikasta nyt vuoden lopussa julkaistun FEI:n esteratsastuksen olympiarankinglistan sijoituksen perusteella. Listalla on (ajalta 1.1.2023 – 31.12.2023) olympiakarsintakisojen tulosten perusteella 15 parasta ratsukkoa.

Tällä hetkellä, jos edellä mainitut 20 maata vahvistavat joukkuepaikkansa (ja täyttävät kaikki vaatimukset), seuraavat maat ovat karsineet henkilökohtaisen olympiapaikan. Ne on karsintaprosessin mukaisesti vahvistettava 18. maaliskuuta 2024. Jos jokin maa ei käytä joukkuepaikkaansa, käyttämättömien joukkuepaikkojen uudelleenjakoprosessi voi vielä vaikuttaa alla lueteltuihin maihin.

Yksilölliset olympiapaikat esteratsastuksessa perustuen karsintakilpailutuloksiin ajalla 1.1.2023–31.12.2023.

 • Olympiaranking-ryhmä A: Tanska ja Norja
 • Olympiaranking-ryhmä B: Italia ja Portugali
 • Olympiaranking-ryhmä C: Latvia ja Kreikka
 • Olympiaranking-ryhmät D ja E: Venezuela / Pan Am-kisojen perusteella: Kolumbia, Argentiina, Chile 
 • Olympiaranking-ryhmä F: Egypti ja Syyria
 • Olympiaranking-ryhmä G: Thaimaa ja Uusi-Seelanti 
 • Korkeimmalle sijoittunut maa jolla ei ole vielä karsintapaikkaa: Luxemburg 

Yhteensä 15 paikkaa. (Päivitetty 2.1.2024.)

Kouluratsastus

Kokonaiskiintiö: 60 ratsukkoa,15 joukkuetta (45 ratsukkoa) ja 15 yksittäistä ratsukkoa.

14 kansallista olympiakomiteaa, jotka ovat saaneet vahvistettavakseen joukkuepaikan kouluratsastuksessa ovat: Ranska (isäntämaa), Tanska, Iso-Britannia, Saksa, Ruotsi, Alankomaat, Yhdysvallat, Itävalta, Belgia, Espanja, Puola, Brasilia, Kanada, Australia.
Näillä mailla on 5. helmikuuta 2024 asti aikaa vahvistaa joukkuepaikkansa, lukuun ottamatta Ranskaa (isäntämaa), jonka on vahvistettava 8. tammikuuta 2024 mennessä. Kouluratsastuksen 15. joukkuepaikka joka kuuluu ryhmälle F, ei ole vielä jaettu. Se vahvistetaan aikanaan kouluratsastuksen olympiakarsintajärjestelmässä määritellyn käyttämättömien joukkuepaikkojen uudelleenjakomenettelyn mukaisesti. Jokaisen maan joukkueen on täytettävä vähimmäiskelpoisuusvaatimukset, ja jokaisen maan olympiakomitean on vahvistettava ne erillisellä todistuksella 8. tammikuuta 2024 mennessä.

Kun kaikki joukkueet on vahvistettu (mukaan lukien mahdolliset vaaditut uudelleenjakoprosessit helmi-maaliskuussa 2024), ne maat jotka eivät ole hyväksyneet joukkuepaikkaa ovat oikeutettuja saamaan yhden kouluratsastuksen 15 yksilöpaikasta nyt vuoden lopussa julkaistun FEI:n olympiarankinglistan sijoituksen perusteella. Listalla on (ajalta 1.1.2023 – 31.12.2023) olympiakarsintakisojen tulosten perusteella 15 parasta ratsukkoa.

Tällä hetkellä seuraavat maat ovat saavuttaneet yksittäiset edustuspaikat. Mutta riippuen vielä siitä joudutaanko käyttämättömiä joukkuepaikkoja uudelleenjakamaan, tai joku maa kieltäytyy joukkuepaikastaan (määräaika 5.2.2024), tämä uudelleenjakoprosessi voi vielä vaikuttaa alla lueteltuihin maihin. Lisäksi jos 60 paikan kokonaiskiintiötä ei ole täytetty uudelleenjakoprosessin jälkeen, jäljelle jääneet paikat jaetaan FEI:n kouluratsastuksen olympiaranking-sijoitusten kautta. Ja näin ollen maa joka on jo ansainnut/hyväksynyt henkilökohtaisen kiintiöpaikan, on olla oikeutettu myös toiseen henkilökohtaiseen paikkaan.

 • Olympiaranking-ryhmä A: Norja ja Suomi
 • Olympiaranking-ryhmä B: Portugali ja Luxemburg
 • Olympiaranking-ryhmä C: Liettua ja Moldova 
 • Olympiaranking-ryhmät D ja E: Dominikaaninen tasavalta ja Venezuela / Pan Am-kisojen kautta: Ecuador ja Chile 
 • Olympiaranking-ryhmä F: Marokko ja Palestiina 
 • Olympiaranking-ryhmä G: Uusi-Seelanti ja Singapore 
 • Korkeimmalle sijoittunut maa jolla ei ole vielä karsintapaikkaa: Sveitsi 

Yhteensä 15 paikkaa. (Päivitetty 2.1.2024.)

Kenttäratsastus

Kokonaiskiintiö: 65 ratsukkoa, 16 joukkuetta (48 ratsukkoa) ja 17 yksittäistä ratsukkoa.

16 maan olympiakomiteaa, jotka ovat saaneet vahvistettavakseen esteratsastuksen joukkuepaikat ovat: Ranska (isäntämaa), Saksa, Yhdysvallat, Uusi-Seelanti, Iso-Britannia, Irlanti, Ruotsi, Sveitsi, Belgia, Alankomaat, Puola, Kanada, Brasilia, Australia, Japani, Italia. Näiden maiden kansallisilla olympiakomiteoilla on 5. helmikuuta 2024 asti aikaa vahvistaa joukkueen kiintiöpaikka. Lukuun ottamatta isäntämaa Ranskaa, jonka on vahvistettava paikkansa 8. tammikuuta 2024 mennessä.

Kun joukkueet on vahvistettu (mukaan lukien mahdollinen uudelleenjakoprosessi helmi/maaliskuussa 2024), vain ne maat jotka eivät ole hyväksyneet joukkuepaikkaa ovat ensisijaisesti oikeutettuja saamaan henkilökohtaisia paikkoja vuoden lopussa julkaistun FEI:n olympiarankingsijoitusten perusteella. Tärkeää huomata, että kenttäratsastuksessa jokainen maa voi saada kilpailuihin kaksi henkilökohtaista paikkaa (esteratsastuksessa ja kouluratsastuksessa vain yksi), joko FEI:n olympiaryhmän kautta tai FEI:n yleisen olympiaranking-sijalla, tai molempien kautta.

Kenttäratsastuksessa FEI:n olympiaranking on rajoitettu ratsukkokohtaisesti neljään parhaaseen tulokseen olympiakarsintakilpailuista ajalla 1. tammikuuta 2023 – 31. joulukuuta 2023 välisenä aikana.

Jokainen maa voi siis ansaita lajissa kaksi edustuspaikkaa. Tarjolla on 14 kiintiöpaikkaa olympiaryhmistä, ja näiden lisäksi kolme henkilökohtaista kiintiöpaikkaa jaetaan yleisen olympiaranking-sijoituksen perusteella. Tällä hetkellä seuraavat maat ovat jo saavuttaneet yhden tai useamman edustuspaikan, mutta riippuen vielä siitä joudutaanko käyttämättömiä joukkuepaikkoja uudelleenjakamaan, tai joku maa kieltäytyy joukkuepaikastaan (määräaika 5.2.2024), tämä uudelleenjakoprosessi voi vielä vaikuttaa alla lueteltuihin maihin. Näistä jokaisen maan joukkueen on myös täytettävä vähimmäiskelpoisuusvaatimukset, ja jokaisen maan olympiakomitean on lähetettävä niistä todistus 8. tammikuuta 2024 mennessä.

 • Olympiaranking-ryhmä A: Tanska (1) ja Suomi (1)
 • Olympiaranking-ryhmä B: Espanja (1) ja Itävalta (1)
 • Olympiaranking-ryhmä C: Liettua (1) ja Unkari (1)
 • Olympiaranking-ryhmät D ja E*: Chile (1), Argentiina (1), Ecuador (2)
 • Olympiaranking-ryhmä F: Etelä-Afrikka (1) ja Marokko (1)
 • Olympiaranking-ryhmä G: Kiina (2)
 • Kolme ranking-listalla korkeimmalle sijoittunutta maata vielä ilman karsintapaikkaa: Espanja (+1), Suomi (+1), Tsekki (+1)

Yhteensä 17 paikkaa (Päivitetty 5.1.2024.)

*FEI:n olympiaranking-ryhmille D ja E (Pohjois-Amerikka, Keski- ja Etelä-Amerikka) on tarjolla neljä paikkaa. Mutta koska ryhmän D urheilijoilla ei ole henkilökohtaisia paikkoja maiden saavutettua joukkuepaikat, ne annetaan E-ryhmän neljälle parhaalle yksilöratsastajalle.

Tärkeät päivämäärät

Esteratsastus, kouluratsastus ja kenttäratsastus

 • 08. tammikuuta: Viimeinen päivämäärä kansallisten olympiakomiteoiden toimittaa todistus vähimmäiskelpoisuusvaatimuksista, eli lähettää “Certificate of Capability” FEI:lle. Jos maa ei toimita voimassa olevaa todistusta 8. tammikuuta 2024 mennessä, FEI:n olympialaisten ratsastuskilpailuita koskevien sääntöjen mukaisesti joukkueen kiintiöpaikka peruutetaan.
 • 10. tammikuuta: FEI ilmoittaa maiden olympiakomiteoille ja kansallisille lajiliitoille maille osoitetuista joukkuepaikoista.
 • 15. tammikuuta: Viimeinen määräaika tehdä rekisteriin muutoksia hevosten omistajista/kansallisuudesta. Tähän viitataan tarkemmin FEI:n yleisissä säännöissä artiklassa 139, sekä FEI:n Pariisin olympialaisille asettamissa kilpailusäännöissä artiklassa 606.
 • 05. helmikuuta: Maiden olympiakomiteat ja kansalliset lajiliitot ilmoittavat FEI:lle vahvistavansa joukkuepaikat, tai kieltäytyvänsä niistä.
 • 19. helmikuuta: FEI ilmoittaa maiden olympiakomiteoille ja kansallisille lajiliittoille niille jaetuista yksittäisistä edustuspaikoista, ja mahdollisista yhdistettyjen joukkueiden paikoista.
 • 18. maaliskuuta: Olympiakomiteat ja lajiliitot vahvistavat FEI:lle maiden henkilökohtaiset edustuspaikat ja mahdolliset yhdistettyjen joukkueiden paikat.
 • 28. maaliskuuta: Maiden olympiakomiteat ja lajiliitot nimeävät listat mahdollisista edustusratsastajista Pariisiin 2024.
 • 24. kesäkuuta: Viimeinen päivämäärä mihin mennessä kaikkien olympiaratsastajien ja -hevosten tulee saavuttaa ratsukoilta vaaditut vähimmäiskelpolpoisuusvaatimukset.
 • 08. heinäkuuta: Paris 2024 Sport Entry deadline, maiden olympiakomiteat jättävät lopulliset osallistujalistat. Näistä koostetaan kilpailuiden lähtölistat.

Pararatsastus

Yhdeksän maata, jotka ovat tähän mennessä saaneet neljän ratsukon joukkuepaikat paralympialaisiin ovat: Ranska (isäntämaa), Hollanti, Tanska, Yhdysvallat, Iso-Britannia, Belgia, Saksa, Italia, Ruotsi. Lisäksi jaossa on vielä kuusi neljän ratsukon joukkuepaikkaa, sekä 18 yksilöllistä paikkaa. Lajin kokonaiskiintiö on yhteensä 78 urheilijaa ja hevosta.

Tärkeimmät tulevat päivämäärät ovat:

 • 19. helmikuuta: Hakuprosessi jakokomission kutsupaikoista (ns. villeistä korteista) alkaa. Komissio koostuu kansainvälisen paralympiakomitean ja FEI:n edustajista.
 • 04. maaliskuuta: FEI ilmoittaa kansallisille paralympiakomiteoille myönnettyjen edustuspaikkojen lukumäärän.
 • 18. maaliskuuta: Kansalliset paralympiakomiteat vahvistavat kuinka monta myönnettyä edustuspaikkaa käyttävät.
 • 18. maaliskuuta: Viimeinen päivämäärä hakea ns. jakokomission kutsupaikkaa.
 • 25. maaliskuuta: FEI vahvistaa käyttämättömien paikkojen uudelleenjaot, ja jakokomission myöntämät kutsupaikat.
 • 03. toukokuuta: Maiden paralympiakomiteat ja lajiliitot nimeävät listat mahdollisista edustusratsastajista Pariisiin 2024.
 • 19. kesäkuuta: Viimeinen määräaika kaikkien urheilijoiden ja hevosten saavuttaa paralympialaisissa ratsukoilta vaaditut vähimmäiskilpailuvaatimukset.
 • 05. elokuuta: Paris 2024 Sport Entry deadline, eri maiden paralympiakomiteat jättävät viimeiset osallistujalistat.

Vuoden 2024 kesäolympialaiset järjestetään Pariisissa 26.7.-11.8.2024. Paralympialaiset järjestetään 28.8.-8.9.2024.

Hyödyllisiä linkkejä

Esteratsastus – Olympiaranking

Kouluratsastus – Olympiaranking

Kenttäratsastus – Olympiaranking

Pararatsastus – Olympiaranking

Kaikkien ratsastuslajien olympiarankinglistat, yksilöt ja joukkueet

FEI Paris 2024 HUB

FEI ratsastuslajien olympiakarsintajärjestelmä

Pariisin olympialaisten ja paralympialaisten ratsastuskilpailuiden säännöt

Suomen Olympiakomitea – Pariisi 2024

Suomen Paralympiakomitea

Lue myös:

Jaa artikkeli