Mustataustainen studiokuva hevosesta

Mustataustaisten kuvien ottaminen luonnonvalossa

Taustattomat “studio”kuvat nousivat räjähdysmäiseen suosioon hiukan ennen 2020-luvulle kääntymistä. Sittemmin mustataustaiset potrettikuvat eivät ehkä enää ole ihan jokaisen kuvaajan ja hevosenomistajan must have -listan ykkösenä, mutta klassisen ajattomana vaihtoehtona näitä on edelleen ilo tehdä! Tyylikäs potretti on erinomainen vaihtoehto isoksi sisustustauluksi, ja taustattomuus mahdollistaa luovan työskentelyn erilaisten asetelmien, lähikuvien ja asentojen kanssa.

Mustalla taustalla kirjaimellisesti mikään ei vie huomiota hevosesta, vaan elämämme keskipiste on myös kuvan keskipiste. “Studio”kuvien ottaminen on kaiken muun hyvän lisäksi tavattoman helppoa – tarvitset vain riittävän suuren oviaukon tai riittävän varjoisan katoksen, ja kameran tai kännykän jolla voit säätää kuvausasetukset itse.

Tässä on pari juttua, mihin itse ammattikuvaajana kiinnitän huomiota mustataustaisia kuvia suunnitellessani.

Kuvauspaikan valinta

Musta tausta saadaan rakennettua kuvaustilanteessa valitsemalla kuvauspaikka huolellisesti. Ehdottomasti suosituin vaihtoehto on kuvata tallin tai maneesin oviaukolla, mutta oikeastaan kaikki erilaiset katokset soveltuvat tähän tarkoitukseen erinomaisesti. Hevosen taakse jäävillä tavaroilla tai rakenteilla ei ole merkitystä, sillä hyvissä olosuhteissa ja oikein kuvattuna tausta on mahdollista saada silmämääräisesti mustaksi jo ilman isompaa kuvankäsittelyäkin. Erityisesti vauhdikkaampaa kaveria kuvatessa kannattaa suosia maneesia tai avointa, tilavaa katosta; kapea oviaukko ja tallin käytävällä eestaas steppailu ilman mahdollisuutta reippaalle käyntivoltille saattaa saada menojalan vipattamaan.

Kuvauspaikkaa valitessa tärkeintä on, että hevonen saadaan vielä valoisalle alueelle, mutta hevosen takana on varjoisaa. Vallitsevasta kelistä ja kuvauspaikalle tulevan valon suunnasta riippuen voit asetella hevosen joko etukaviot kynnykselle, tai hiukan taaemmas jos aurinko paistaa kovin suoraan valitulle paikalle.

Mikäli aiotte ottaa kuvia koko hevosesta joko rakennekuvana tai etuviistosta, kiinnitä huomiota myös lattiaan. Upottava hiekka saa hevosen seisomaan epätasaisesti, rikki poljettu puukynnys ei ainakaan paranna kuvan tyylikkyyttä ja se siisti, tasainen betonilattiakin kannattaa lakaista huolellisesti.

Jälkikäsittelyssä taustan mustaamista helpottaa, kun huolehdit ettei taustalla ole kirkkaita valonlähteitä kuten ikkunoita tai avoimia ulko-ovia. Mikäli kuvaushetkellä tuntuu ettet saa taustaa jo valmiiksi riittävän tummaksi, on tärkeätä kiinnittää huomiota taustalla oleviin esineisiin ja rakenteisiin, ellet ole edistynyt kuvankäsittelijä. Varjoisa tallikäytävä on huomattavasti helpompi tummentaa osin tai täysin mustaksi, kuin heinäpaalien ja ravikärryjen täyttämä katos.

Täydellinen kuvauskeli on kirkas poutapäivä

Luonnonvalon “studio”kuvia voi ottaa käytännössä milloin vain, koska hevonen seisoo katetulla alueella ja valo ei suoraan vaikuta taustan laatuunkaan. Jos kuitenkin haluat pehmeän valon ilman rajuja varjoja tai hämärästä kuvasta yksityiskohtien kaivamista, tulee kaunein valo silloin kun aurinko ei paista suoraan hevosta päin. Esimerkiksi pilvet ovat erinomaisia valonpehmentimiä, mutta aurinkoisenakin päivänä voi kuvata kunhan kuvauspaikka on kokonaan varjossa eikä hevoseen osu kirkkaita aurinkoläikkiä.

Kovin hämärässä tai sateisella kelillä voi olla vaikeampi valottaa kuva niin, että hevonen on kirkas ja tausta musta: valon vähyydestä johtuen joudut käyttämään hitaampaa suljinaikaa ja korkeampaa ISOa, jolloin myös taustalle jäävät asiat saattavat näkyä kuvassa. Pilvisellä tai sateisella kelillä korostuu kuvauspaikan valinnan tärkeys, jotta saat riittävästi tilaa hevosen ja taustan välille.

Millä asetuksilla mustataustaiset kuvat otetaan?

On mahdotonta tarjota täydellisiä kuvausasetuksia mihin tahansa tilanteeseen, sillä valon määrä, kuvauspaikka, hevosen väri ja käytetyn kameran tekniikka vaikuttaa yksityiskohtiin.

Mikäli käytät manuaaliasetuksia, kiinnitä huomiota näihin:

  • Suljinaika kannattaa pitää riittävän nopeana, jotta saat poissuljettua käsien tärinästä tai hevosen liikkeestä tulevan pienen epäterävyyden. Nyrkkisääntönä on pitää suljinaika vähintään samana kuin käytetty polttoväli, eli esimerkiksi 70mm polttoväliä käytettäessä suljinaika pitäisi olla 1/70 tai nopeampi, ja 200mm polttovälillä kuvatessa suljinaika pitäisi olla 1/200 tai nopeampi. Henkilökohtaisesti suosin vähintään 1/640 suljinaikaa myös potrettikuvissa.
  • Aukko, eli f-arvo, määräytyy optiikan mukaan. Jos käytössäsi on pykälää parempi objektiivi esimerkiksi f1.4 valovoimalla, kannattaa hevosta kuvata lähietäisyydeltä vähintään f2.8 aukolla. Liian suurella aukolla (pienellä f-luvulla) terävyysalue on kapea, jolloin esimerkiksi tarkan pääkuvan ottaminen edestä tai etuviistosta on vaikeaa. Jos käytössäsi on pimeämpi objektiivi kuin f2.8, käytä pienintä käytössä olevaa aukkoarvoa ja säädä muut asetukset tilanteeseen sopiviksi.
  • ISO-arvo, eli ISO-herkkyys, säädetään kuvaustilanteen valon määrän mukaan. Mitä korkeampi ISO-arvo on käytössä, sitä enemmän kameran kennolle tulee valoa hämärässä, mutta sitä enemmän kuvassa näkyy kohinaa. Jos et ole tottunut ISO:n säätämiseen, säädä ensin aukko yllä olevien vinkkien mukaan, valitse turvallinen suljinaika ja etsi sen jälkeen ISO-arvo, jonka kanssa kuvaan tulee riittävästi valoa.

Esimerkiksi kirkkaalla poutaisella säällä kuvausasetukset voisivat olla 1/1600 suljinaika, aukko f3.2 ja ISO 500. Näillä säädöillä kuvassa ei ole kohinaa, aukkoarvo tuo kennolle paljon valoa mutta pitää terävyysalueen kohtuullisena ja suljinaika poissulkee liike-epäterävyyttä. Tallikäytävällä tai maneesissa pitäisi taustan jäädä jo varsin tummaksi tai mustaksi, lähellä hevosta olevat rakenteet ja tavarat saattavat vaatia jälkikäsittelyä.

Mikäli et pysty tai et koe mukavaksi säätää kaikkia asetuksia täysmanuaalilla, aloita joko aukon tai suljinajan esivalinnalla. Näissä säädät itse pelkästään suljinaikaa tai aukkoa, ja kamera itse määrittelee loput asetukset, pyrkien valottamaan kuvan neutraalisti kohteen mukaan. Koska hevoseen ja taustaan osuvan valon määrä on hyvin erilainen, jää tausta alivalotetuksi (mustaksi) silloin kun hevonen on valotettu oikein.

Mustataustainen studiokuva ruunikosta hevosesta
Tämä kuva on otettu pilvisenä talvipäivänä katoksessa, kuvausasetuksilla ISO 800, f3.2 ja suljinaika 1/2500.
Kuvan on ottanut Mirella Ruotsalainen / Hertjekker

Hyviä poseerauksia potrettikuviin

Kaiketi suosituin mustataustainen kuva on sivusta tai viistosta otettu pääkuva, jossa hevosen kaula kaartuu kauniisti. Saman voi toistaa myös edestä päin, joko suoraan tai hiukan vinosti, mikäli hevosen kaulaa ei haluta korostaa samalla tavalla. Edestä kuvatessa on hyvä huolehtia, että samalla ei vahingossa korosteta mahaa, vaan hevonen seisoo tasapainoisesti eikä kumpikaan kylki pullota reunimmaisena.

Muita hyviä ideoita on ottaa kuva kun hevonen nuuskii lattiaa, kuvata edustava rakennekuva mustalla taustalla, houkutella hevonen kurkistamaan taaksepäin peppu oviaukkoa kohti tai haastetta haluava voi koittaa saada hevosen ravistelemaan päätään, jotta harjaan tulee liikettä.

Omistajankin voi asetella kuvaan mukaan! Tällöin kannattaa pyrkiä poseerauksiin, joissa ihminen ja hevosen pää ovat kutakuinkin linjassa, jotta näihin tulee yhtä paljon valoa: luonnollinen vaikutelma saadaan silloin, kun kuvassa näkyy hevosen takaosaa kohti muodostuva varjo. Jos hevonen seisoo oviaukolla ja omistaja seisoo puoli metriä taaempana lavan kohdalla, on tasainen valotus vaikeaa.

Heppaa on helppo houkutella kaartamaan kaulaa tai kurkistamaan johonkin suuntaan näyttämällä sille peiliä, rapistelemalla muovipussilla, heittelemällä koiran vinkulelua tai ihan rehdisti tekemällä porkkanavenytyksiä. Jos joku tietty visio ei meinaa onnistua, kannattaa kokeilla samaa toiseen suuntaan – esimerkiksi toispuoleisuus voi aiheuttaa sen, että hevonen ei pysty kurkistamaan taaksepäin vasemmalta, mutta pystyy kurkistamaan oikealta ihan hyvin.

Erilaisia poseerauksia ja aivan erityisesti houkutusherkusta huolimatta aloillaan seisomista on hyvä harjoitella jo ennen kuvauksia, jotta heppa tietää mitä siltä toivotaan. Epämääräinen porkkanan heiluttelu, narusta nykiminen ja tallin ovella seisoskelu kaikkien tuijottaessa voi saada reippaimmankin ystävän turhautumaan.

Etevä kuvankäsittelijä rakentaa yhteiskuvia

Musta tausta on helppo apu erilaisten yhteiskuvien rakentamiseen! Monen sukupolven perhepotretteja, koko tallin joukkuekuvaa tai kasvattajan ikäluokkakuvaa ei välttämättä ole mahdollista kuvata ns rehdisti ja aidosti, mutta kun hevoset kuvataan yksitellen ilman taustaa, on ne helppo asetella yhteen riviin jälkikäsittelyssä.

Yhteiskuvia rakentaessa kaikista tärkeintä on huolehtia mittasuhteista, jotta shetlanninponi ei yhtäkkiä ole suokkiystävänsä kyljen korkeudella. Jos haluat pelata varman päälle, jätä kuviin jokin esine, jonka avulla voit tarkistaa oikean koon. Esimerkiksi oviaukon reunaan nojaava talikko tai lattialla oleva ämpäri on helppo poistaa, sen jälkeen kun olet varmistanut että tämä esine on kaikissa yhdistettävissä kuvissa saman kokoinen.

Jaa onnistumiset ja omat vinkit muillekin!

Toivottavasti blogin vinkeistä on apua! Jos lähdet kuvaamaan mustataustakuvia, laita kuviasi ja huomioitasi jakoon esimerkiksi Hevoskansan foorumille tai someen.

Jaa artikkeli