Coyle vei Legacylla voiton Leipzigissä

Irlantilainen Daniel Coyle ja hänen loistava 14-vuotias tamma Legacy nousivat viikonloppuna kärkisijalle esteratsastuksen maailmancupissa Leipzigissä, Saksassa. Huikean tiukassa kolmentoista ratsukon uusinnassa pari teki sellaisen radan, mikä voidaan tässä lajissa saavuttaa ainoastaan kilpailukumppaneiden pitkään kestäneellä, turvallisella yhteistyöllä. Turhia varoituksia ei kuunneltu ja he nauttivat joka hetkestä, kun lopulta pudottivat kaikki maailman ykköskastin kilpailijat alemmille sijoille.

Lähtölistalla oli 40 ratsukkoa, 15 eri maasta ja kotimaa Saksan edustajia oli mukana yksitoista paria. Toiselle ja kolmannelle sijalle sijoittuivat Sveitsin Martin Fuchs hevosella Commissar Pezi ja Steve Guerdat Double Jeu d’Honvaultin kanssa. Ranskalaiset Kevin Staut (Beau de Laubry Z), ja Edward Levy (Eify du Pic) sijoittui neljänneksi ja viidenneksi, ennen kuudenneksi jäänyttä ruotsalaista Rolf-Goran Bengtssonia (Zuccero HV).

Coylelle tämänpäiväinen voitto oli hänelle erittäin mieluinen, sillä viime kuussa Lontoossa käydyssä kahdeksannessa osakilpailussa hän oli hyvin voitossa kiinni, mutta kisan loppuvaiheessa Scott Brash ja Ben Maher veivät sen hänen käsistään. Tänään irlantilainen ei kuitenkaan antanut sen toistua. Hänen uusinnassa kuudentena ratsastama rata oli puhdas ja nopea. Hänen aikansa 31,70 olisi voinut olla parempi, mutta vain pudotusten kustannuksella.

“Legacy on ihan toista kuin mikään muu hevonen jolla olen koskaan ratsastanut. Kun pyydät sitä tekemään jotain, ja jos se vain on mahdollista, se menee ja tekee sen!” sanoi Coyle iloisena, tiedostaen että hän on nyt karsiutunut mukaan huhtikuun maailmancup-finaaliin Riadissa.

Irlantilainen Daniel Coyle ja Legacy maailmancupin Saksan Leipzigin osakilpailun voittoon. Kuva: FEI/Leanjo de Koster

Kilpailussa ainoana Suomea edustaneelle Annina Nordströmille finaalirata osoittautui vaikeaksi. Hän selvitti ensimmäisen kierroksen hevosella Fuzhou ajassa 74,78 sekuntia, saaden kokonaiset 29 virhepistettä ja sijoituksen 35.

Haasteellinen kakkoseste

Frank Rothenbergerin suunnittelemalla radalla ensimmäisen kierroksen toinen este, yksi seitsemästä esteestä maksimikorkeudella, yhteensä 13 esteen radalla, osoittautui todelliseksi haasteeksi. Ja toisen kierroksen aluksi se hypättiin vastakkaiseen suuntaan.

Uusinnassa kelloa vastaan kilpailevien 13 ratsastajan joukossa oli moninkertaisia mestareita, ja ensimmäisenä radalle pääsi maailmancupin mestaruustittelin vuonna 2014 saavuttanut saksalaisratsastaja, Daniel Deusser, jonka matka Leipzigiin oli tällä viikolla ollut erittäin onnistunut.

Hänen uusi ratsunsa Gangster v/h Noddevelt, kuitenkin väisti okserin alla ollutta vesikaukaloa, mikä nähtiin nyt seitsemän esteen uusintaradalla, kolmanneksi viimeisenä. Seuraavaksi irlantilainen Michael Duffy ja Cantano 32 saivat tulostaululle neljä virhepistettä, ennen kun brittiratsastaja Robert Whitaker teki toistamiseen Vermenton kanssa puhtaan radan ajalla 41,76 sekuntia, asettaen loppujoukolle ensimmäisen kunnon tavoitteen.

Ranskalainen Staut osoitti kuitenkin, että tuo aika jää kauas voittajasta, ratsastaen Beau de Laubry Z:n maaliin 34,25 sekunnissa ja ottaen vahvan johdon. Seuraavaksi hallitseva Euroopan mestari, sveitsiläinen Guerdat, höyläsi tuosta ajasta vielä lähes puoli sekuntia Double Jeu d’Honvaultin kanssa. Mutta sitten Coyle ja Legacy lähtivät liikkeelle avaten tien palkintopallille kääntyessään toiseksi viimeiselle pystylle todella tiukasti ja laukaten pelottomasti viimeiselle okserille, pysäyttääkseen kellon lopulta aikaan 31,70.

Tuo aika vielä lyötiin, mutta ei saksalainen Christian Ahlmann (Mandato van de Neerheide) tai Kendra Claricia Brinkopin (In Time) toimesta, kun kumpikin keräsi neljä virhepistettä. Hans Dieter Dreher ja Vestmalle des Cotis olivat kyllä nopeampia kuin irlantilaispari, ylittäessään maalilinjan erittäin nopeasti 31,45 sekunnissa, mutta he jättivät toiseksi viimeisen pystyesteen puomin maahan. Ranskalainen Edward Levyn (Eufy du Pic), ja ruotsalainen Rolf Goran Bengtssonin (Zuccero) seurasivat puhtailla radoilla. Sitten nähty Bengtssonin maanmies Peder Frecricson ei kuitenkaan uusinnassa pidätellyt.

Vuoden 2017 Euroopan mestari ja Tokion olympiajoukkueen kultamitalisti lähti vuorostaan liikkeelle nuoren SV Vroom de la Pommen kanssa, kuitenkin harmillisesti keräten neljä virhepistettä, ajalla mikä olisi ollut kaikista nopein aika uusinnassa – 31,29 sekuntia. Jäljellä oli nyt vain vuoden 2022 maailmancup-mestari Martin Fuchs, joka lähti matkaan Commissar Pezin kanssa. Se jätti kaikki puomit vaakatasoon, mutta ei ihan saanut Legacya ja Coylea kiinni, laukaten ajanottolaitteiden läpi 32,13 sekunnissa ja nousten toiseksi.

Daniel Coyle ja Legacy sunnunnuntain uusinnan jälkeen. Kuva: FEI/Leanjo de Koster

Lännenhevosia

Kilpailun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa Fuchs kertoi ratsastaneensa ennen luokkaansa lännenratsuilla “ja ajattelin, että spinning saattaisi auttaa minua tiukoissa käännöksissä, mutta en sitten kuitenkaan mennyt tarpeeksi tiukkoja teitä voittaakseni Danielin!”

Hän ei nähnyt Coylen uusintakierrosta. “Mutta katsoin Steven radan, ja kun Daniel oli kaksi sekuntia nopeampi kuin Steve, tiesin, että sitä olisi erittäin vaikea voittaa. Joten yritin vain mennä mahdollisimman nopeasti. Ja haluaisin nyt katsoa koko uusinnan uudelleen, nähdä ja oppia, mitä olisin voinut tehdä paremmin. Tunsin että minulla oli todella hyvä rata, mutta Daniel oli tänään paljon parempi!” sanoi sveitsiläinen esteratsastustähti, joka aikoo tuoda tämänpäiväisen ratsunsa Commissar Pezin kolmen kuukauden kuluttua finaaliin Riadiin.

Kolminkertainen maailmancupin mestari Guerdat kertoi 11-vuotiaasta ruunasta Double Jeu, joka hänellä on ollut siitä lähtien kun hevonen oli kahdeksanvuotias. “Siinä on paljon lahjakkuutta, se on erittäin varovainen ja voimakas, mutta kisaradalle mennessä siitä tulee hyvin varovainen. Se on aina ollut erittäin hyvä, mutta kun nouset 5* tasolle ja joudut vaikeampiin tilanteisiin, silloin se voi joskus pudottaa puomin, ja kuitenkin sitten haluaa olla vielä varovaisempi, eikä sitten voi enää hengittää radalla, joten sillä on vaikea ratsastaa. Mutta sanon aina, että sinä päivänä kun kaikki palaset osuvat kohdalleen, siitä tulee vielä loistava hevonen ja uskon että sillä on vielä edessä valoisa tulevaisuus.”

Hän ei vie huippuhevosiaan Venard de Cerisy tai Dynamix de Belhemeä, Riadiin. “Ne odottavat ulkokautta ja työskentelevät kohti olympialaisia” hän selitti. “Teen vielä muutaman kilpailun toisten hevosteni kanssa, ja tämän päivän perusteella ehkä Double Jeu on se, joka lähtee. Saa nähdä, mutta olen erittäin iloinen karsintapaikastani. Viime vuonna finaali jäi väliin, ensimmäistä kertaa moneen vuoteen, joten olen iloinen voidessani palata!” sanoi mies, joka kilpaili tässä sarjassa finaalipaikastaan viidennettätoista kertaa.

Harjoituksia

Samaan aikaan Coyle, joka on tällä hetkellä maailmanlistalla 14. ja joka kilpailee tavallisesti Pohjois-Amerikassa, sanoi ratsastavansa Euroopan ratoja tänä talvena “harjoitteluratoina”. Kun hän on Euroopassa, hän asuu hollantilaisen olympiakultamitalistin Jeroen Dubbeldamin luona. Hänestä tuli Coylen valmentaja vuotta ennen kuin Legacy löytyi hänen elämäänsä, seitsemän vuotta sitten.

”Ariel osti tamman, kun se oli juuri täyttänyt kahdeksan, ja se oli ollut aiemmin Jeroenilla, joten hän pystyi heti kertomaan minulle se pitää, ja mistä se ei pitänyt, ja mikä oli paras tapa edetä sen kanssa. Se vei minut ensimmäisiin mestaruuskisoihini, ja olen sille niin paljon velkaa, kaikin tavoin” irlantilainen sanoi upeasta hevosestaan.

Hän kuvailee Legacya “ei niin yksinkertaiseksi, kuin jotkut näköjään luulevan sen olevan!” mutta tuntee olevansa erittäin etuoikeutettu saadessaan olla sen kisakumppani. Ja kuinka hänen, tämän hevosen, ja koko heitä ympäröivän tiimin välillä on tunneside. “Olen iloinen Jeroen Dubbeldamista, joka löysi hänet. Iloinen siitä, että Ariel (Grange) osti sen minulle. Olisi kyllä harmi jos en olisi tarpeeksi hyvä ratsastamaan sillä, koska se on vaan niin hyvä!” Coyle sanoi illalla.

Hän on nyt myös karsiutunut mukaan finaaliin. ”Pisteiden kerääminen on aina iso tekijä kun pysytään täällä Euroopassa suorittamassa karsintakilpailuja. Voitin Pohjois-Amerikan liigan viime vuonna, mutta en todellakaan ole ratsastanut niin montaa karsintakisaa tänä vuonna, joten on hienoa saada nämä lisäpisteet. Se oli minulla suunnitelmana, ja se näyttää nyt etenevän hyvin.” hän sanoi.

Osakilpailun voittajat Daniel Coyle ja Legacy illan palkintojenjaossa. Kuva: FEI/Leanjo de Koster

Kun Länsi-Euroopan liigasta on jäljellä enää kolme osakilpailua, seuraava pysähdys on Amsterdamissa, Hollannissa ensi viikonloppuna.

Tulokset
Liigasijoitukset

Jaa artikkeli