Miten pararatsastuksen joukkuekilpailu toimii?

Pararatsastuksessa joukkuekilpailu käydään kahden päivän aikana Grand Prix B -ohjelmalla. Mutta toisin kun kouluratsastuksen joukkuekilpailussa, pararatsastuksessa ei joka maasta ole välttämättä yhtä monta ratsastajaa joka päivälle.

Tämä johtuu siitä, että pararatsastuksen joukkuekilpailun säännöt määräävät, että joukkueissa on oltava vähintään yksi ratsastaja luokasta I, II tai III. Tämän vuoksi on vaikea sanoa sijoituksista vielä mitään ensimmäisen päivän jälkeen, sillä on isoja eroja siinä, kuinka monta ratsastajaa joukkueista on jo suorittanut ohjelman.

Se näkyi myös täällä pararatsastuksen Euroopan mestaruuskilpailuiden ensimmäisenä joukkuekilpailupäivänä, jossa Espanjan joukkueesta olivat jo kaikki ratsastajat ratsastaneet suorituksensa, mutta puolustavasta mestaruusjoukkueesta Alankomaista, vasta vain yksi ratsastaja.

Tämä ei tarkoita, etteikö olisi jo tarkastelun arvoisia tuloksia. Päivän paras pisteidentekijä oli italialainen ratsastustähti Sara Morganti ja Mariebelle uskomattomin prosentein 78,250. Mutta koska Italia on jo saanut paikan paralympialaisiin, enemmän on pelissä hyvillä ratsastusmailla kuten Espanja, Ruotsi, Itävalta ja Irlanti, joilla ei vielä ole joukkuepaikkaa vuoden 2024 Pariisiin.

Vladimir Vinchon (Ranska) ja Pegase Mayenne Luokan IV joukkuekilpailussa. Kuva: FEI/Leanjo de Koster

Saksalaisilta vahva aloitus

Järjestäjämaa Saksan joukkueesta kolme ratsastajaa neljästä, oli radalla jo tänään. Ja kaikki kolme ratsastajaa tekivät vahvoilla suorituksilla korkeat pisteet. Tuore Euroopan mestari Heidemarie Dresing ja Horse24 Dooloop saivat vaikuttavat 77,567 prosenttia, Melanie Wienand ja Lemony’s Loverboy 73,933 prosenttia, sekä Martina Benzinger ja Nautika 75,333 prosenttia. Maajoukkuevalmentaja Silke Fütterer-Sommer oli erittäin tyytyväinen. Nämä kotikisat ovat hänelle myös ensimmäiset mestaruuskisat: “Olen todella, todella onnellinen! Mielestäni kaikki tekivät huipputyötä tänään, joten tietysti olemme iloisia. Olemme koittaneet hitsata ratsukot yhtenäiseksi joukkueeksi, ja siinä on onnistuttu hyvin. On erityistä saada tällainen mestaruuskisa kotimaahan, sillä ympärillä on niin paljon ihmisiä jotka tulevat kannustamaan meitä. Se on hienoa.”

Grand Prix B on toinen karsinta vapaaohjelmaan

Vuonna 2020 sääntöjä muutettiin siten, että Grand Prix B-ohjelmasta tehtiin yksilöiden karsinta Grand Prix-vapaaohjelmaa varten. Se tarkoittaa että jokaisen luokan kahdeksan parasta ratsukkoa kahden päivän ajalta, pääsee ratsastamaan Grand Prix Freestyle ohjelman. Tällä haluttiin varmistaa että jokainen ratsukko pääsee kilpailemaan kummastakin mestaruudesta vähintään kahdesti. Ennen muutosta oli maita joilla ei ollut mukana kokonaista joukkuetta, ja ratsastaja saattoi päästä ratsastamaan vain yhden ohjelman.

Anita Johnsson ja Currant LA Ruotsista Luokka I joukkueradan jälkeen.
 FEI/Leanjo de Koster

Huomenna Riesenbeckissä nähdään pararatsastuksen luokat IV ja V.

Lisätietoa pararatsastuksesta Suomen Ratsastajainliiton sivuilla.

Jaa artikkeli