Matkaratsastuksen EM-kisoissa kultamitaleilla palkittiin Saksa ja Ranska

Todella jännittävien viimeisten kilometrien päätteeksi Sabrina Arnold ja Easy El Boheira Saksasta voittitivat loppukirillä henkilökohtaisen kultamitalin FEI Matkaratsastuksen Euroopan mestaruuskilpailuissa 2023 eilen Hollannin Ermelossa.

Espanjalaisen María Álvarez Pontón hevosellaan Bolchoi El Akim olivat hopeasijalla, ja vain muutama sekunti voittajien perässä Ranskan Philippe ja Biwaka De Chalendrat nappasivat henkilökohtaisen pronssimitalin.

Kultaa Sabrina Arnold/Saksa, hopeaa Maria Alvarez Ponton/Espanja ja pronssia Philippe Tomas/Ranska.
Kuva: FEI/Martin Dokoupil

Ranska saavutti joukkuekultaa tuoden maaliin kaikki neljä ratsukkoa kymmenen parhaan joukkoon. Puolustava mestari Espanja voitti tänä vuonna hopeamitalit. Saksa sinetöi joukkuepronssia. Tämä tapahtuma on eurooppalaisten huippumatkaratsastajien kauden päätapahtuma, ja monet keskittyvät siihen koko kilpailukauden.

Sabrina ja Easy El Boheira, yhdeksänvuotias ruunikko tamma pysyttelivät koko päivän hiljakseen kärkiporukan perässä kulkien omaa tahtia. He lähtivät viimeiselle etapille neljänneltä sijalta ja sitten voittivat loppusuoralla Marían ja Bolchoi El Akimin, 12-vuotiaan kimon ruunan. Kumpikin nainen on matkaratsastuksen kovimpia nimiä, joilla on lukuisia voittoja ja mestaruuksia.

Taasen Ranska on järjestelmällisesti kerännyt mainetta ratsastaessaan strategisesti joukkueena. He voittivat näin joukkuehopeaa Euroopan mestaruuskisoissa vuonna 2021, myös Ermelossa. Ja kultaa aikaisemmin tänä vuonna Butheebissa (Yhdistyneet arabiemiirikunnat) FEI matkaratsastuksen maailmanmestaruuskisoissa. Kolme joukkueen ratsukkoa kilpaili sekä Butheebissa että nyt mukana Ermelossa.

“Oli vaikeaa, mutta meidän suunnitelma oli pysyä kaikki yhdessä, ratsastaa turvallisesti ja hyvällä nopeudella” sanoo Jean-Michel Grimal, Ranskan joukkueenjohtaja. “Olen todella iloinen joukkueestani, he tekivät tänään oikein hyvää työtä. Espanja on tosi vahva joukkue ja ovat johtaneet tässä lajissa nyt 15 vuotta. Arvostan heitä kovasti, mutta on hienoa olla sijoituksissa heidän edellä. Olemme vuoden alusta maailmanmestareita ja nyt euroopanmestareita.”

Matkaratsastus on hevosurheilun kestävyyslaji joka testataa hevosia sekä urheilijoita fyysisesti ja henkisesti. Siihen kuuluu suunnittelua ja taktikointia, mutta eläimen hyvinvointi menee edellä. Urheilijat ja heidän hevoset harjoittelevat isoihin kisoihin, kuten euroopanmestaruuksiin tarkasti joukkueenjohtajan, sekä joukkueen eläinlääkärin ja kengittäjän avustuksella.

Tässä tapahtumassa lähti 75 hevosta ja ratsastajaa. Etappien välimatkat olivat 38-km, 22-km, 29 km, 20-km, 31-km ja 20-km, ja jokaisen kohdalla on pakollinen tauko.

Kuusi reittiä kulki halki metsien, isojen niittyjen, puiden varjostamia teitä pitkin, sekä kauniisti kukkivilla kanervanummilla. Ratsastajat etenivät reittejä tasaista tahtia koko päivän, kunnes lopussa alkoi vauhti lisääntyä. Säännöllisesti reitin varrella ratsukoita tavanneet huoltojoukot huolehtivat ratsukoiden jäähdyttelystä, ja ohittaessaan matkan varrella kannustavia katsojia ratsastajat tervehtivät iloisesti.

Vuoden viimeinen FEI matkaratsastuksen päätapahtuma on Pan-Amerikan mestaruuskisat aikuisille, nuorille ratsastajille ja junioreille Chilen Llay Llayssa, tulevana marraskuussa. Matkaratsastajien kalenterit ovat kuitenkin vuoden loppuun asti täynnä suunniteltuja kilpailuja, sillä ratsastajat katsovat jo ensi kautta. Ja siellä tähtäin on jo säädetty FEI matkaratsastuksen maailmanmestaruuskisoihin syyskuussa 2024, Ranskan Monpazieriin.

Matkaratsastuksen Euroopan mestaruuskisojen palkintojenjakoseremoniassa joukkuekultaa Ranskalle, hopeaa Espanjaan ja pronssia Saksaan.
FEI/Martin Dokoupil

Kilpaluiden kaikki tulokset: www.enduranceonline.it

Kuvat: FEI/Marin Dokoupil

Jaa artikkeli