Matkaratsastushevosen dopingkäry Etelä-Amerikassa

Kansainvälisen ratsastusliiton kurinpitolautakunta – FEI Tribunal on antanut päätöksen hevosen antidopingtapauksessa koskien kiellettyä ainetta.

Tässä tapauksessa hevosen Ashva Psyche (FEI ID 107YL76) testi oli positiivinen kielletylle aineelle, stanotsololi. Näyte otettiin matkaratsastuskilpailuiden yhteydessä CEI2*120 Costa Azulissa, Canelonesissa Uruguaissa 4.-5.11.2023.

Matkaratsastaja Teresa Sanchez (FEI ID 10094966/URU) myönsi sääntörikkomuksen ja hyväksyi määrätyt seuraukset. Lopullisessa päätöksessään FEI:n kurinpitolautakunta hylkäsi hevosen kilpailuista ja määräsi urheilijalle 18 kuukauden kilpailukiellon. Hän sai myös 5 000 Sveitsin frangin sakon ja kaikki kilpailun tulokset hylättiin.

Päätös on kokonaisuudessaan luettavissa englanniksi tästä linkistä.


Kielletyt aineet ratsastuslajeissa

Ratsastuslajien kattojärjestön FEI:n kiellettyjen aineiden luettelo on jaettu kahteen osaan, valvotut lääkkeet ja kielletyt aineet. Kontrolloidut lääkeaineet ovat lääkkeitä, joita käytetään hevosten hoitoon, mutta joiden on täytynyt poistua hevosen elimistöstä kilpailuun mennessä. Kiellettyjä (doping)aineita ei saa koskaan löytää hevosen kehosta ja ne ovat aina kiellettyjä.

Jos kielletystä aineesta löytyy analyyttinen löydös (AAF), hevosen vastuuhenkilö (PR) jäädytetään automaattisesti väliaikaisesti ilmoituspäivästä alkaen. Hevonen on väliaikaisesti kilpailukiellossa kaksi kuukautta.

Tietoja kaikista aineista on haettavissa avoimesta Equine Prohibited Substances -tietokannasta.

Jaa artikkeli