Friisiläisten orinäyttely on maailman seuratuimpia hevostapahtumia

KFPS orinäyttely alkoi tänään WTC Expossa, Hollannin Leeuwardenissa. Näyttelyn kahtena ensimmäisenä päivänä, torstaina ja perjantaina nähtiin orien toinen tarkastuskierros, ja lauantaina ovat luvassa mestaruusluokat. Koko orinäyttelyn kulkua voi seurata suorana netissä paikalliskanava Omroep Fryslanin kautta. Näyttely on selostettu myös englanniksi.

145. jalostusnäyttely alkoi juhlanäytöksillä

Tapahtuma on friisiläishevosten ystävien vuoden ehdoton kohokohta, ja koko viikon ajan nähdään runsaasti “mustiin helmiin” liittyvää ohjelmaa. Tänä vuonna nähtiin tavallistakin suurempi spektaakkeli kun friisiläishevosen kantakirjan 145-vuotista juhlavuotta juhlittiin kolmella näytöksellä. Musiikin ja valotehosteiden kruunaamassa juhlanäytöksissä nähtiin rodun historiaa ja sen edustajia monipuolisesti sen kaikissa rooleissa, työhevosista GP-tason kouluratsujen tammakatrilliin, ja suosittu perinnekärrykatrilli.

Tämän juhlavuoden näytöksen traileri

Hollannissa friisiläisten mestaruusluokat ovat kansallisrodun Oscar-gaala, jossa suurimmat tähdet näyttäytyvät yleisölle. Aikuiset kantakirjaoriit kilpailevat suurimmasta saavutuksesta, “algemeen kampioenschap/overall championship”-palkinnosta. Viime vuonna nähtiin huippuhetki kun Jurre 495 (i. Maurits 437, ei. Jasper 366) valittiin voittajaksi viidennen kerran. Näiden karismaattisten kantakirjaoriiden näkeminen paikan päällä on sykähdyttävä kokemus, ja tapahtuma on aina hyvissä ajoin loppuunmyyty. Jokaisella oriilla on oma vannoutunut kannattajakuntansa ja se näkyy, jopa tv-lähetyksen aikana ruudulle virtaavissa tekstiviesteissä. Eikä yleisössä ole esiintymisten aikana hiljaista.

25-vuotiaan legendan, Jasper 366 kunniakierros näyttelyssä vuonna 2020.

Näyttelyn kulku

Näyttelyyn ennalta karsitut nuoret orit tarkastetaan torstaina ja perjantaina. Viime vuoden puolella kuusi päivää kestäneissä alkukarsinnoissa nähtiin yli 340 oria, joista 107 pääsi tänne Leeuwaardeniin toiselle kierrokselle. Näkemänsä perusteella tuomaristo kutsuu orit jatkamaan ratsupäiville ja näiden päivien aikana suoritetaan myös käyttökoe, mikä on kantakirjaorien valintaprosessin viimeinen osio. Parhaiden orien valinta jalostuskäyttöön, rodun tulevaisuutta varten, on kokonaisuudessaan tiukka prosessi. Ja mitä pidemmälle ori katselmuksissa pääsee, sitä arvokkaampi se on.

Tulevaisuus ei ole tässä rodussa ole ollut aina itsestäänselvyys. Aikoinaan rotu oli kadota sukupuuttoon, ja vuonna 1879 hevosten suojelemiseksi perustettiin friisiläishevosten kantakirja, KFPS. Se on Hollannin vanhin hevoskantakirja, ja vuosikymmenien varrella kestänyt useita kriisejä: liian vähän puhtaita jalostusoreja, liian vähän jäseniä, liian vähän kantakirjattuja tammoja, ja kantakirjan joutumisen lähelle konkurssia. Mutta friisiläiset ovat toipuneet hienosti, ja niiden kehitystyö urheilu- ja harrastehevosrotuna jatkuu edelleen. Kantakirjassa on nyt yli kymmenentuhatta jäsentä, yli 80:sta maasta, ja friisiläiset ovat tällä hetkellä erittäin suosittuja hevosia ympäri maailmaa.

Koko tapahtuman ajan friisin alueen paikalliskanava näyttää ohjelmaa tapahtumasta. Seurataan orien kasvatusta, arkea, ja valmistelua näyttelyyn, ja iltaisin hevosmaailman asiantuntijaraati arvioi oreja erillisessä Sportcast-ohjelmassa. Tapahtuma on kokonaisuudessaan erinomainen tilaisuus hevosystävän seurata ja kehittää omaa hevossilmää sillä tarjolla on runsaasti mm. hevosten koulutukseen ja arvosteluun, sekä hevoskasvatukseen liittyviä tapahtumia ja koulutuksia.

Lauantaina palkitaan nuoret alle 12-vuotiaat oriit, ja aikuiset 13-vuotiaat ja vanhemmat konkarit. Tarkastusta voi seurata suorana aamusta klo 10 (Suomen aikaa) alkaen. Ilta huipentuu lauantain huikeisiin esityksiin mestaruuskehissä joita seurataan ympäri maailmaa, ja ne on selostettu hollanniksi, saksaksi, englanniksi, ranskaksi sekä espanjaksi.

Viime vuoden kohokohtia tapahtumasta

Linkkejä

Livelähetys
Ohjelma
Näyttelyn käsiohjelma (pdf.)
KFPS kantakirjan kotisivut
Phryso.com friisiläishevosten uutissivusto
Suomen Friisiläishevosyhdistys

Jaa artikkeli