Kuka voittaa vikellyksen maailmancup-finaalin?

Vikellyksen suurimmat nimet aloittavat kilpailuvuoden tänä viikonloppuna tyylikkäästi maailmancupsarjan 2023-2024 finaalilla Sveitsin Baselissa.

Mitä on vikellys?

Yksinkertaisesti, se on voimistelua hevosen selässä. Vikellyksessä on kyse tasapainosta, hyvästä yhteydestä tarkkuutta ja taitoa vaativia akrobaattisia liikkeitä esittävän urheilijan ja hevosen välillä. Urheilija esiintyy laukkaavan hevosen selässä, jota ohjaa juoksuttaja.

Tässä finaalissa esiintyvät yksittäiset mies- ja naiskilpailijat, sekä parit omassa Pas De Deux-ohjelmassa.

Vikellyksen liikkeisiin kuuluvat mm. selkään hyppy ja alastulo, erilaiset seisonnat, toisen vikeltäjän nosto ja kannattelu, sekä erilaiset käännökset, pyörähdykset ja hypyt hevosen selässä. Hevosta ohjaa pitkällä liinalla maassa seisova juoksuttaja joka varmistaa, että laukka pysyy vakaana ympyrällä, jonka halkaisija on vähintään 15 metriä.

Maailmancup-finaalin tekninen ohjelma nähdään perjantaina, ja vapaaohjelma lauantaina. Teknisen ohjelman yhteispisteet koostuvat arvosanoista: hevospisteet, teknisten liikkeiden pisteet, ja taiteelliset pisteet. Vapaaohjelman yhteispisteet koostuvat arvosanoista; hevospisteet, tekniset pisteet, ja taiteelliset pisteet.

Muistatko tämän ranskalaisen Manon Moutinhon upean voittoesityksen naisten kilpailussa vuoden 2022 finaalissa Leipzigissä?

Mikä vikellyksessä viehättää?

“Hevoset, voimistelu, tanssi, teatteri, ilmaisu – vikellyksessä on kaikki. Mutta laji on vielä näiden lisäksi paljon enemmän, se perustuu tiimityöhön ja luottamukseen”, sanoo entinen Iso-Britannian kansallinen mestari Hannah Eccles. Jopa henkilökohtaisissa kisoissa, vikellyksessä on vahva suhde urheilijan, juoksuttajan ja hevosen välillä.

Yksi Baselin voittajasuosikeista on itävaltalainen Eva Nagiller, joka on hallitseva Euroopan mestari Pas De Deuxissa.

Tällä 27-vuotiaalla urheilijalla ei nuorempana ollut minkäänlaista yhteyttä hevosurheiluun, ja hänen tutustumisensa vikellykseen alkoi vaatimattomasti ystävän kiinnostuksen kautta.

“Kokeilin sitä hänen kanssaan, enkä siitä päivästä alkaen ole päässyt tästä eroon!” Eva muistelee. “Aluksi pidin vikellyksen voimistelupuolesta, painopiste ei alussa ollut ollenkaan hevosessa. Mutta vähän ajan päästä tajusin kuinka jännittävää oli hallita voimistelun elementit hevosen selässä, tasapainossa hevosen kanssa.”

Sveistiläinen Andrin Müller ja Max miesten finaalin kolmannelle sijalle vikellyksen maailmancup-finaalissa Omahassa 2023.
Kuva: FEI/Richard Juilliart

Ketkä nähdään Baselissa?

Miesten ja naisten kilpailussa on molemmissa kahdeksan esiintyjää. Viisi paria osallistuu Pas De Deux -kilpailuun. Viime kauden finaali järjestettiin huhtikuussa Omahassa ja sen jälkeen nämä urheilijat ovat varmistaneet paikkansa Baselin finaalissa osallistumalla vuoden aikana järjestettyihin karsintakilpailuihin.

Puolustava mestari Jannik Heiland johtaa Saksan joukkoa miesten kilpailussa, Thomas Brüsewitzin ja Viktor Brüsewitzin rinnalla. Andrin Muller ja Lukas Heppler edustavat kotimaata Sveitsiä, ja Theo Gardies pukeutuu Ranskan väreihin. Basel toivottaa tervetulleeksi urheilijat myös kauempaakin, kuten kolumbialaisen Juan Martin Clavijo Vegan ja kanadalaisen Daniel Klotz-Dedoran.

Kathrin Meyer on puolustava mestari naisten kilpailussa, ja hakee lisää menestystä Baselissa. Hänen mukanaan lähtölistalla ovat saksasta myös Alina Ross ja Sema Hornberg. Mukana ovat myös itävaltalainen Eva Nagiller ja sveitsiläiset Nadja Buttiker ja Ilona Hannich, samoin kuin yhdysvaltalainen Kimberly Palmer ja kanadalainen Averill Saunders.

Pas De Deuxissa juhlitaan uusia mestareita, sillä vuoden 2023 voittajat Chiara Congia ja Justin Van Gerven eivät osallistu tähän kilpailuun. Euroopan mestarit Eva Nagiller ja Romana Hintner Itävallasta ovat johdossa, kun taas Diana Harwardt ja Peter Kuhne toivovat saavansa voittokorokkeelle uuden saksalaisparin. Näemme myös sveitsiläisparit Li Laffer ja Ilona Hannich, sekä Zoe Maruccio ja Syra Schmid, ja italialaisparin Rebecca Greggio ja Davide Zanella.

Itävallan Romana Hintner, Eva Nagiller ja Dr Grunow vikellyksen maailmancup-finaalin Pas de deux hopeamitalistit Leipzigissä 2022.
Kuva: FEI/Richard Juilliart

Kilpailun avajaiset

Vikellyksen maailmancup-finaalin avajaiset juhlittiin torstaina. Katso kuvagalleria tämän illan juhlallisuuksista.

Luvassa on pari upeaa kilpailupäivää. Mikäli huipputason vikellys ei ole tuttua, ehdit vielä virittäytyä katsomaan huikeat finaaliesitykset osoitteessa Clipmyhorse.tv, tämä suoratoistokanava näyttää kilpailun kaikki hetket suorana lähetyksenä.

Katso myös:
Longines CHI Classics Basel – tapahtuman kotisivut
Suomen ratsastajainliitto – vikellyksen kilpailusäännöt
FEI – englanninkielinen vikellysopas 2024

Jaa artikkeli