EM-Riesenbeck: Emma Kanervalle ja Ville Vauriolle tunteikas päivä – joukkue vasta 14.

Suomen koulujoukkueen ankkuri Emma Kanerva ja Greek Air tekivät joukkuekilpailussa Grand Prix´ssa Riesenbeckin EM-kilpailuissa tuloksen, joka jäi alle heidän normaalin tasonsa. Ratsukko aloitti raviohjelman erittäin vahvasti, mutta laukkaohjelmassa Greek Air oli jännittynyt, ja jännittyneisyys purkautui kalliina virheenä laukanvaihtosarjassa. Myös toisessa laukkapiruetissa oli takkuilua. Lopputulos oli 71,040 prosenttia ja ratsukko jäi 34. tilalle.

”Arvokilpailut eivät taida olla minun juttuni”, huokaisi Emma Kanerva suorituksen jälkeen.

Riesenbeckissä kisa-areena on tiivis, katsomot ovat ja tunnelma on 30 asteen helteessä sähköinen.

”Greek jännittyi radalle mennessä, kun yleisö antoi aplodeja edelliselle ratsukolle.”

”Tunsi radalla pysähdyksessä ja peruutuksessa, että se jännittää. Se ryntäsi eteenpäin, kuten se jännittyneenä tekee. Laukassa se käpertyi itseensä”, kertoo Emma Kanerva suorituksestaan.

Kanervan lähtiessä suoritukseensa oli Suomen mahdollisuus saada joukkuekilpailussa Pariisin olympialaisiin riittävä sijoitus jo mennyt. Kanerva lähti hakemaan paikkaa 30 parhaan joukkoon ja Grand Prix Specialiin. Nyt semifinaalipaikka jäi saavuttamatta kovatasoisessa kilpailussa, jossa virheisiin ei ollut varaa.

Greek Air pääsee EM-kilpailun jälkeen pienelle lomalle ja Saksassa asuva Kanerva jatkaa sen jälkeen kvaalitulosten tekemistä olympiarankingia varten vuoden loppuun asti. Hänellä on myös kaksi muuta gp-tason hevosta, Feldrose ja Mist of Titanium, jotka kilpailevat jo heti tulevina viikkoina.

Emma Kanerva – Greek Air, EM 2023. Kuva; SRL/Hanna Heinonen

Joukkueen toinen ratsukko oli Ville Vaurio G-Starilla. Hän pääsi tekemään EM-debyyttinsä 34-vuotissyntymäpäivänään. Myöskään G-Star ei ole vielä kilpaillut tällä tasolla, ja nousi gp-tasollekin vasta vuoden alussa.

Lahjakas ratsukko teki ohjelmassaan paljon erinomaisia osuuksia, mutta pisteitä laskivat alun 70 prosentin tasolta 67,981 prosenttiin ”Staran” pään heittelyn vuoksi käyntiosuuksilla ja ravissa passagessa ja piaffessa. Vaurio ei osannut sanoa tarkempaa syytä epätavalliselle rauhattomuudelle. Ratsukon sijoitus oli 50. lopputuloksissa.

”Hevonen oli ihan hyvin minun kanssani ne hetket, kun se ei heitellyt päätään. En tiedä, että häiritsikö joku kärpänen. Siinä meni valitettavan paljon pisteitä. Laukkaohjelma oli ehjä ja fiilis oli ihan hyvä. Mutta kalliiksi meni varmasti [pään heittely]”, kertoi hieman pettynyt Ville Vaurio heti suorituksen jälkeen.

”Star oli tänään paras, mitä sen on ollut kisaverkassa ja paras mitä sen on ollut radalla, jos ei laske sitä. En vielä tiedä, miltä se näytti ulospäin.”

”Pisteiden valossa ei kovin hyvä debyytti, mutta pystyin ratsastamaan ihan normaalisti siellä itse, ja tuntui, että se oli ihan samanlainen kisa, kuin kaikki muutkin. En tiedä mitä voisin tehdä toisin. Joskus minulla on sellainen olo, että voi kun voisin mennä uudestaan, mutta ei nyt.”

”Nyt varmaan alkaa helpottaa, hetken kun minä nollaan ja otan lapset syliin. Nyt kun tämä on ohi, niin loppuviikon nautin. Nyt tämä on ollut tähän asti sellaista perusahdistusta”, naurahtaa Vaurio.

Ville Vaurio – G-Star, EM 2023. Kuva: SRL/Hanna Heinonen

Iso-Britannialle kultaa

Joukkuekilpailun voitti Iso-Britannia, jolla oli kaksi ratsastajaa, Charlotte Dujardin ja Imhotep sekä Charlotte Fry ja Glamourdale, jotka tekivät yli 81 prosentin tulokset. Joukkueessa ratsastivat myös Carl Hester Famella ja Gareth Hughes Classic Briolincalla.

Iso-Britannian maajoukkue, Gareth Hughes, Charlotte Dujardin, Caroline Griffith, Charlotte Fry ja Carl Hester, EM 2023.
Kuva: SRL/Hanna Heinonen

”Lopussa olin erittäin tunteellinen. Ehkä se johtuu siitä, että olen äiti, hormonit tiedäthän. Imhotep antoi minulle niin upean tunteen radalla. Se on vasta 10 vuotta ja tehnyt vasta vähän gp-ratoja. Se tulee areenalle ja suorittaa kuin se olisi tehnyt sitä koko elämänsä. Aivan kuin se olisi kuten nämä vanhemmat 14-15-vuotiaat hevoset”, kertoo maaliskuun alussa äidiksi tullut Charlotte Dujardin nuoresta tähdestään.

”Se tuntui niin helpolta, vaikka ei vielä täydelliseltä. Tiedän kuitenkin, että hevosella on vielä niin paljon annettavaa, vaikka sen on kehityttävä voimapuolella. En pysty vielä tekemään kaikkea niin tasapainossa kuin haluaisin. Siksi teen asiat sille mukavammin ja helpommin. On upeaa ratsastaa tuollainen rata. Mielestäni se oli juuri sitä, mistä kouluratsastuksessa on kyse.”

Toiseksi sijoittui Saksan, jonka ankkuri, mestaruutta puolustava Jessica von Bredow-Werndl voitti TSF Daleralla luokan 84,612 prosentin tuloksella. Tanskalle jaettiin pronssimitalit. Kolme jaossa ollutta maapaikkaa Pariisiin lunastivat Itävalta, Belgia ja Espanja, jotka olivat sijoilla 7-9. Suomi jäi joukkuekilpailussa 14. tilalle.

Grand Prix -luokan 30 parasta ratsukkoa jatkaa siis henkilökohtaiseen mitalikilpailuun, Grand Prix Speciaaliin, josta vielä 18 parasta jatkaa vapaaohjelmaan musiikilla eli küriin. Kouluratsastuksessa ei kuitenkaan nähdä enää suomalaisratsukoita.

Pararatsastajat kilpailevat jälleen perjantaina, nyt joukkueohjelmassa. Molempien luokkien yhteen laskettujen tulosten perusteella kahdeksan parasta ratsukkoa kustakin ryhmästä jatkaa lauantain finaaliin, vapaaohjelmaan musiikilla. EM-kilpailuista ei ole mahdollista saada henkilökohtaisia rankingpisteitä paralympialaisia varten. Suomen joukkue hakee paikkaa Pariisin paralympialaisiin vielä vuoden loppuun asti auki olevan rankingin perusteella muissa kansainvälisissä kilpailuissa.

Suomen maajoukkue, EM 2023. Kuva: SRL/Hanna Heinonen

Tulokset

7.9. EM-Riesenbeck, Saksa

Kouluratsastus, Grand Prix, lopputulokset, lähti 69, sijoittui 16
1) Jessica von Bredow-Werndl / TSF Dalera BB, GER 84,612
2) Charlotte Dujardin / Imhotep, GBR 82,422
3) Charlotte Fry / Glamourdale, GBR 81,258
4) Nanna Skodborg Merrald / Blue Hors Zepter, DEN 78,556
5) Carl Hester / Fame, GBR 78,540 %
…34) Emma Kanerva / Greek Air, FIN 71,040
… 50) Ville Vaurio / G-Star, FIN 67,981
…53) Anna Tallberg / Grevens Zorro, FIN 67,222
…69) Yvonne Österholm / Ironman H, FIN 66,972
Täydet tulokset: LINKKI

Joukkuekilpailu, Grand Prix, lopputulokset, 16 maata
1) Iso-Britannia 242,220 % (Charlotte Dujardin / Imhotep, Charlotte Fry / Glamourdale, Carl Hester / Fame, Gareth Hughes / Classic Briolinca)
2) Saksa 239,674
3) Tanska 228,727
14) Suomi (Yvonne Österholm / Ironman H ja Anna Tallberg / Grevens Zorro, Ville Vaurio / G-Star, Emma Kanerva / Greek Air) 206,241
Täydet tulokset: LINKKI

Lähde: Suomen Ratsastajainliitto

Jaa artikkeli