Malesian Ambak saavutti 25 vuotta säilyneen unelman voittamalla kultaa Aasian kisoissa

Malesian edustaja Qabil Ambak on voittanut uransa ensimmäisen Aasian kisojen kultamitalinsa, saatuaan kouluratsastuksen yksilökilpailussa tuloksen 75.780. Tämä teki vihdoin todeksi hänen 25:n vuoden ajan kyteneen unelman. Hopeaa voitti hongkongilainen Jacqueline Wing Ying Siu, ja pronssia intialainen Anush Agarwalla.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun Ambak nousi Aasian kisojen palkintokorokkeelle. Hän on voittanut Aasian kisoissa mitaleita joukkue- ja yksilökilpailuissa vuosina 1998 (Bangkok), 2002 (Busan), 2006 (Doha), 2010 (Guangzhou) ja 2018 (Indonesia), sekä este- että kouluratsastuksessa. Tämä on kuitenkin ensimmäinen Ambakin voittama kultamitali ja ensimmäinen Malesian kultamitali henkilökohtaisessa kouluratsastuksessa. Viimeisissä Aasian kisoissa vuonna 2018 Ambak ja 17-vuotias ruuna Rosenstolz voittivat hopeaa Jakarta-Palembangissa.

Mohd Qabil Ambak of Malaysia ja Rosenstolz radan jälkeen Aasian kisoissa Hangzhoussa, Kiinassa.
Kuva: FEI/Yong Teck Lim

25:n vuoden odotus

“Tämä on ollut minulle pitkä odotus, Olen ollut 25 vuotta yrittänyt saada kultaa ja lopulta, tänään, saavutin sen.” Ambak sanoi. ”Se merkitsee minulle paljon, varsinkin kun tällä kertaa täällä on mukana koko perheeni ja lapseni. Nämä ovat heidän ensimmäiset Aasian kisat. Tämä tapahtuma tulee kyllä säilymään muistoissani.”

”Alunperin en odottanut mitalia koska minulla oli uusi hevonen, joka minulla oli suunnitelmissa tuoda mukaan. Joten aioin vain tehdä parhaani. Mutta sitten lopulta koin, että pitkäaikainen kilpakumppanini olisi parempi valinta, ja sitten minusta alkoi tuntua, että selvä, siihen on mahdollisuus.”

Kilpailu oli tiukka, kun Hongkongin Jacqueline Wing Ying Siu hevosellaan Jockey Club Huittharien sai hopeaa pisteillä 73 450 ja intialainen Anush Agarwalla Etrolla 73 030. Tiistain joukkuekilpailussa Siu kirjasi korkeimman henkilökohtaisen pistemäärän. Agarwalla oli toisena ja Ambak neljäntenä. Vaikka Malesia ei lähettänyt joukkuetta kouluratsastuskilpailuun.

Kisoihin palannut mestari sai hopeaa

Siun rata osoitti hänen kokemuksensa tällä tasolla. Ja kun hän ilmoittautui mukaan kisoihin puolustamaan mestaruutta, tämä varmasti lisäsi muiden osallistujien paineita. Hänen pisteensä 73,450 nostivat hänet luokassa johtoon, ennen kun Ambak tuli ja päätti ohjelmansa.

“Mikä päivä! Kaikki ratsastajat ovat yhtä mieltä siitä, että tänään oli kilpailu korkealla tasolla”, Siu sanoi. “Kaikki ylittivät omat kykynsä ja kannustivat hevoset omaan parhaaseensa. Tällaiset tulokset ovat omiaan esittelemään taitoa mitä Aasiasta löytyy. Kouluratsastus lajina kasvaa ja teemme poikkeuksellisia tuloksia, joten tämä on loistava päivä ratsastusurheilulle.”

Hongkongin edustaja Jacqueline Siu hevosellaan Jockey Club Huittharien kouluradalla henkilökohtaisessa kilpailussa Aasian kisoissa. 
Kuva: FEI/Yong Teck Lim

Joukkuekultaa voittaneelle oma pronssimitali

Kaksi ratsastajaa Intian voittojoukkueesta pääsi henkilökohtaiseen kilpailuun. Agarwalla voitti pronssia, mutta valitettavasti Hriday Vipul Chhedan ja Chemxpro Emeraldin suoritus hylättiin.

Joukkuekilpailun jälkeen, 28. syyskuuta järjestetystä karsintakilpailusta, tähän joukkoon valikoitui kaikkiaan viisitoista parasta ratsukkoa. Tonglun ratsastuskeskuksen areenalla nähty kouluratsastusohjelma oli näissä kisoissa Intermediate I, kun joukkuekilpailussa käytettiin St. Georges-ohjelmaa. Koska kyseessä oli vapaaohjelma, kaikki radat esitettiin urheilijan valitsemaan musiikkiin kanssa, sisältäen FEI:n 1-tason mukaiset pakolliset liikkeet. Teknisten liikkeiden maksimipistemäärä kokeessa on 200, ja taiteellisista elementeistä annettiin 200 lisäpistettä. Taiteellisissa elementeissä huomioidaan mm. tahti, eteenpäinpyrkimys ja joustavuus, ratsastajan ja hevosen välinen sopusointu sekä yhteistoiminta, luovuus, vaikeusaste, musiikki ja sen tulkinta. Teknisten ja taiteellisten pisteiden keskiarvo on ratsukon lopullinen pistemäärä.

Intialainen Anush Agarwalla ja Etro kilpailemassa kouluratsastuksen henkilökohtaisessa kisassa.
 Kuva: FEI/Yong Teck Lim

Kiinan urheilijoilta vahvat suoritukset

Ensimmäinen maan edustaja radalla oli Yeh Hsiu-Hua Kiinan Taipeista hevosella Ewoud, tuloksella 69.030. Tämä oli hyvä pistemäärä parille, sillä heidän keskimääräinen pistemäärä Intermediate I:ssä oli 65,4 %. Pari sijoittui kilpailun päätyttyä kahdeksanneksi. Kiinan pronssia voittaneesta kouluratsastusjoukkueesta kaksi ratsukkoa kilpaili myös yksilöissä. Jiayi Rao ja Geniaal saavuttivat kuudennen sijan tuloksella 71.410, ja Chao Lan hevosella Sergio Leone olivat seitsemäntenä pistein 71.160.

Tähän päättyivät Aasian kisojen kouluratsastuskisat. Esteratsastuksen ja kenttäratsastuksen kilpailut alkavat toisen hevostarkastuksen jälkeen 2. lokakuuta alkaen kello 8.00, paikallista aikaa.

Vasemmalta oikealle, hopeamitalisti Jacqueline Siu Hongkongista, Kiinasta. Kultamitalisti Mohd Qabil Ambak Malesiasta, ja pronssimitalisti Anush Agarwalla Intiasta juhlivat menestystä kouluratsastuksen henkiökohtaisessa kilpailussa Aasian kisoissa. Kuva: FEI/Yong Teck Lim
Jaa artikkeli