Britit parhaita avajaispäivänä Barcelonassa

Iso-Britannian joukkue sai lentävän alun voittaessaan tämän päivän Longines FEI Jumping Nations Cup™ 2023-finaalissa Real Club de Polo:ssa Espanjassa, iltapäivän ainoalla nollatuloksella.

Mallisuorituksen näyttivät puhtaan radan tehneet Tim Gredley (Medoc de Toxandria), Robert Whitaker (Vermento) ja Harry Charlesilta (Aralyn Blue), mikä tarkoittaa, että sääntöjen mukaisesti Lily Attwoodin (Cor-Leon VD Vlierbeek Z) saamat 12 virhepistettä nollattiin. He päättivät kisan yhden puomin mitalla Brasilian, Saksan ja Sveitsin joukkueiden edelle, jotka saivat järjestyksessä toisen, kolmannen ja neljännen sijan. Näistä joukkueista kaikki saivat neljä virhepistettä, joten sijoitukset ratkaistiin yhteenlasketun ajan perusteella.

Sunnuntain mestaruuskamppailuun päässeet kahdeksan parasta maata aloittavat pisteidenlaskun uudestaan nollasta. Tässä kilpailussa nähdään mukana myös puolustava mestari Belgia, ja USA:n joukkue, jotka kumpikin saivat tänään kahdeksan virhepistettä, sekä Irlanti ja Ranska, jotka saivat tänään 12 virhepistettä.

Meksikon joukkue jäi niukasti kilpailun ulkopuolelle. Hekin saivat tulostaululle 12 virhepistettä, mutta olivat kokonaisajassa hitaampia. Lauantai-iltana he puolustavat Challenge Cup-voittoa, jonka he voittivat elämyksekkäässä kilpailussa 12 kuukautta sitten.

Samaan aikaan taistelu viimeisestä paikasta Pariisin 2024 olympialaisiin karsiutui Brasilian ja Yhdysvaltojen joukkueiden väliseksi kahdenkeskeiseksi kamppailuksi. Muut paikasta kilpailleet maat, Meksiko, Argentiina, Italia, ja Australia eivät enää päässeet jatkoon sunnuntain kilpailuun. Joten silloin tullaan näkemään huima ottelu näiden kahden maan välillä.

Longines FEI Jumping Nations Cup™ finaali Barcelonassa, esteellä voittajajoukkueen Harry Charles ja Aralyn Blue.
Kuva: FEI/Liz Gregg.

Aivojumppaa

Espanjalainen ratamestari Santiago Varela antoi kilpailijoille tänään ajattelemisen aihetta, kun neljäntoista esteen rataan kuului reilusti korkeutta ja kaarevia teitä, millä testattiin tarkkuutta ja voimaa. Haasteellisimmiksi osoittautuivat keltainen pystyeste numero yhdeksän ja sen jälkeinen sarja.

Kärkipaikan nappasi Iso-Britannian Harry Charles hypättyään loistavan, puhtaan radan 12-vuotiaalla tammalla Aralyn Blue. Radan haasteina hän mainitsi esteen numero yhdeksän, mitä seurasi massiivinen Longines-kolmoissarja. “Siinä oli erikoinen linja ja kulma, tulit sinne suoraan kulmasta. Näin että luokan alussa hevoset eivät hypänneet sitä kovin hyvin, joten varmistin että itselläni on siellä vähän enemmän tilaa.

Tullessa okserille, esteelle numero 13, piti valita joko viisi tai kuusi laukka-askelta. Kuusi ottaa vähän voimaa pois hypystä, kun vauhti hidastuu. Minä laskin viisi, tammallani oli tilaa ja voima säilyi, joten siinä ei minulla ollut ongelmia” hän kertoo.

Kuten kaikki britit, hän oli ilahtunut päivän tuloksesta. “Olen itse asiassa tosi ylpeä meidän ratsastuksesta tänään!” hän sanoi. “Hevoseni on melko uusi tällä tasolla. Se on mennyt vain yhden Nations Cupin ennen tätä, ja sekin oli tosi haastava rata. Ei liian iso, tarkkuutta vaativa, ja siinä on kivoja teitä. Kaverit tekivät hyvää työtä. Siellä oli jo kaksi puhdasta rataa, joten onneksi pääsin mukaan ja sain myös tehtyä puhtaan radan.”

Kysyttäessä, tunsiko hän paineita kisoissa, hän vastasi “Tänään ei luultavasti ollut suurin paine minkä alla olen ratsastanut, mutta halusimme olla mukana sunnuntaina, joten ne tulivat siitä.” Hän myönsi, että tulos oli hänen joukkueelleen hieman yllätys.

“Päivän alussa emme osanneet odottaa tällaista. Mutta kyllä kelpaa. Ja toivottavasti saamme aikaan jotain samanlaista sunnuntaina! Valitettavasti lähdemme viimeiselle kierrokselle taas puhtaalta pöydältä. Olisi mukavaa, jos tämä onni kantaisi sinne asti. Jos kaikki menee hyvin, pääsemme näpäyttämään muita sunnuntaina”, hän lisäsi.

Espanjan edustaja Carolina Aresu Garcia Obregon ja Domperignon hyppäämässä ensimmäistä kierrosta FEI Jumping Nations Cup finaalissa.
Kuva: FEI/Leanjo de Koster

Ennakointia

Suurta finaalipäivää odotetaan kovasti. Sveitsiläiset eivät ole koskaan voittaneet Longines FEI Jumping Nations Cup™ mestaruutta, mutta tämän päivän sijoitus neljänneksi antaa heille vielä uuden mahdollisuuden koittaa parantaa. Tämä vuosi ei kuitenkaan ole ollut joukkueelle helppo.

”Meillä on aina ollut vähän epäonnea tässä finaalissa. Tänäkin vuonna Edouardin hevonen on loukkaantunut ja Bryan (Balsiger) menetti kilpahevosensa. Ja Piuksen (Schwizer) hevonen loukkaantui, joten meillä ei ole täällä mukana ykkösjoukkuetta. Mutta hevosemme hyppäsivät hyvin tänään, ja katsotaan miten Elianilla (Baumann) menee sunnuntaina. Emme varmasti ole voittajasuosikkeja sunnuntaina, mutta me yritämme!” sanoi Steve Guerdat. Joka vain muutama viikko sitten lisäsi palkintokaappiinsa henkilökohtaisen Euroopan mestaruuden, vuonna 2012 voitetun olympiakullan viereen.

“Itselläni on ollut erittäin hyvä vuosi ja voittoon olisi loistava lopettaa. Se olisi hieno päätös myös hevosille. Hevoseni ei ole pudottanut yhden ainoaa puomia koko Nations Cup -kaudella, St Gallenissa tuplanollat, Aachenissa tuplanollat, Dublinissa tuplanollat, ja tänään puhdas rata. Joten odotan että huomenna tulee taas toinen puhdas rata! Olemme nyt täällä, ja yritämme. Esteratsastus on hieno laji, ja odotamme nyt innolla sunnuntaita!”. Sanoi mies, joka on nyt maailmanlistan sijalla kolme.

Lorenzo de Luca ja Carlson 86 Italiasta, ensimmäisellä kierroksella FEI Jumping Nations Cup-finaalissa 28. syyskuuta 2023.
Kuva: FEI/Leanjo de Koster

Polttopisteessä

Brasilian painopiste on täysin olympiakarsinnoissa ja taistelussa Yhdysvaltoja vastaan. Tänään joukkueesta ensimmäisenä Marlon Modolo Zanotell ja Grand Slam VDL tekivät täydellisen puhtaan radan. Ja joukkueen veteraani Rodrigo Pessoa teki samoin. Pessoa on voittanut olympia- ja maailmanmestaruuden ja on aina yhtä nälkäinen voittamaan, etenkin auttaakseen maansa joukkueen Pariisiin ensi kesäksi. Hänen huippuhevosensa 10-vuotias ruuna Major Tom, pysyi kurssissa koko päivän.

“”Se on oikea luonnonoikku hevoseksi, sen älykkyys, kyky ja taito hypätä, koko paketti on aivan poikkeuksellinen. Se on suorasukainen ja siinä on paljon verta, paljon temperamenttia, mutta haluaa aina hypätä puhtaasti. Se on kaikki mitä se haluaa tehdä.” Pessoa sanoi tänä iltana.

Kysyttäessä Dinizin taannoisesta siirtymisestä Portugalista Brasilian puolelle, hän sanoi, että se on totisesti eduksi joukkueelle. “Kyllä, hän on erittäin kokenut, ja hänen hevosensa on todella hyvä. On aina hyvä saada joukkoon yksi lisää, mitä enemmän sotureita, sen parempi!” 

Ja mitä tulee sunnuntaihin, “Se on kaikki kiinni USA:n joukkueesta!” hän sanoi. “Se on iso maa, jolla on jälleen erittäin vahva joukkue. Tämänpäiväinen oli vasta lämmittelyä, ja kohta mennään taas. Mielestäni tänään meni hyvin, ne kaksi virhettä jotka meillä tuli olivat tyhmiä virheitä, jollaisista mielestäni voimme päästä eroon, mutta parempi tehdä nuo pienet virheet tänään kuin sunnuntaina!”

Longines FEI Jumping Nations Cup™ finaali Barcelonassa. Kuvassa Rodrigo Pessoa ja Major Tom, Brasiliasta.
Kuva: FEI/Liz Gregg.

Vielä sitä ennen nähdään jännittävän kilpailu lauantai-iltana, Challenge Cup. Se alkaa kello 21 paikallista aikaa.

Sunnuntain kilpailua voi seurata livenä FEI:n youtube-kanavalla osoitteessa: https://www.youtube.com/@feichannel/streams

Kilpailun tulokset tässä.

Lisätietoa kilpailusta täällä.

Jaa artikkeli