Madridissa nähtiin kunnon jännitysnäytelmä, Saksan Ehning päihitti Iso-Britannian Maherin

Esteratsastuksen Länsi-Euroopan liigassa maailmancupin kuudennessa osakilpailussa Madridissa, Espanjassa, jännityksen ja yllätysten täyttämässä sunnuntai-iltapäivässä voittoon laukkasi saksalaistähti Marcus Ehning, suhteellisen uudella kilpakumppanillaan Coolio 42.

39:n lähtijän luokassa, kymmenen pääsi toiselle kierrokselle uusintaan. Ja siellä espanjalaisen ratamestarin Javier Trenorin laatima rata muuttuikin entistä jännittävämmäksi.

Kilpailun viimeiseen välienselvittelyyn osallistui kaksi espanjalaista, Mariano Martinez Bastida, joka on maailmanlistan sijalla 10, ja Teresa Blazquez-Abascal, jonka listasijoitus on 319. Eivätkä he pettäneet yleisöään, ollessaan lopputuloksissa sijoilla kolme ja yhdeksän.

Mutta lopulta se oli Ehning, tällä hetkellä maailmanlistan 39. sijalla, ja upean uransa aikana useita kertoja ykkösenä ollut saksalainen, joka sai tänään kilpailun osakilpailun maksimipisteet 20. Uusinnassa hän jätti taakseen hallitsevan olympiavoittajan, Iso-Britannian Ben Maherin hevosellaan Enjeu de Grisien, luokassa toiseksi.

Ehning on vasta 49-vuotias, mutta hänen pitkä saavutusluettelo alkaa Sydneyn olympialaisten joukkuekullasta vuodelta 2000. Hänellä on viisi Euroopan joukkuemestaruutta ja kolme maailmancup-voittoa, joista ensimmäinen hevosella Anka Las Vegasista vuodelta 2003. Nyt, 21 vuotta myöhemmin, hän näyttää etenevän hyvin kohti uransa 21:stä esteratsastuksen maailmancup-finaalia.

Tämänpäiväinen onnistuminen Madridissa ei ollut hänelle ensimmäinen.

“Voittaminen täällä kolmatta kerran tarkoittaa, että olen tulossa vanhaksi. Mutta olen silti täällä!” hän sanoi. “Pidän todella Madridin kilpailuista, ja tulen takaisin mielelläni joka vuosi.”

Marcus Ehning ja Coolio 42 esteratsastuksen maailmancupissa Madridin osakilpailun voittajat. Kuva: FEI/Thomas Reiner

Ranskalaiset kilpailijat

Toisen kierroksen uusinnassa oli mukana neljä kuumaa kilpailijaa ranskasta, ja heistä ensimmäisenä tietä näytti Jeanne Sadran, joka on vasta 22-vuotias, selvästi nouseva tähtiratsastaja. Hän asetti kauniilla ratsastuksellaan kahdeksan estettä sisältäneelle uusintaradalle erinomaisen tavoiteajan 45,11 sekuntia, 10-vuotiaalla oriilla Dexter de Kerglenn, joka hyppäsi koko radan rennon keskittyneesti.

Brasilialainen Pedro Veniss oli seuraavaksi lähtövuorossa 14-vuotiaan Boeckmanns Lord Pezi Juniorin kanssa, mutta kaksi puomia pudottuaan, ei hänelle ollut enää sijaa palkintopallilla. Sen jälkeen Martinez Bastida sai kotiyleisönsä sekoamaan katsomossa, hypättyään puhtaan radan Belano vd Wijnhoeve Z:n kanssa. Heidän aikansa 43,06 olisi voinut olla nopeampi, mutta hän näytti menettävän hyvän linjansa viimeiselle okserille, joutuessaan viime hetkellä korjaamaan vasemmalle. Ja pian kävikin ilmi, ettei hän ei ollut ainoa joka teki arviointivirheen.

Seuraavaksi vuorossa, ranskalainen Olivier Robert pudotti puomin maahan Igelesias DV:n kanssa. Mutta viidenneksi viimeisenä lähtenyt Maher ei tehnyt virheitä. Hän sai yhdeksänvuotiaan Enjeu de Grisienin ajanottolaitteiden läpi 42,38 sekuntissa, jättäen luokan ratkaisun seuraavien ratsastajien harteille.

Supernopea ranskalainen Julien Epaillard ei tällä kertaa uhannut brittiratsastajan johtopaikkaa, tehden kaksi pudotusta hevosellaan Donatello D’Auge. Mutta häntä seurannut Ehning teki upean kierroksen radalla. Hän tasapainotti hevosensa hienosti hankalassa käännöksessä toiseksi viimeiselle pystyesteelle ja tuli loppusuoran viimeiselle okserille täydellä vauhdilla, pysäyttäen ajanottokellon 42,13 sekuntiin. Ja näin höylättyään Maherin tavoiteajasta kaksi kymmenystä, hän siirtyi taululla uusinnan johtoon.

Mariano Martinez Bastida ja Belano vd Wijnhoeve Z, esteratsastuksen maailmancupin Madridin osakilpailussa kolmanneksi.
Kuva: FEI/Thomas Reiner

Kaukana päätöksestä

Kun jäljellä oli vielä kolme ratsastajaa, näytti siltä, että kilpailu ei ollut vielä tässä. Mutta nopeimmalla ajalla 41,02 sekuntia, maailmanlistan ykkönen, ruotsalainen Henrik von Eckermann ja kimo tamma Calizi jättivät yhden puomin maahan. Ennen kun radalle purjehti viimeinen ranskalainen ja viime viikonloppuna Saksassa, Stuttgartissa voittanut Kevin Staut, kokeneen 14-vuotiaan tamman Visconti du Telmanin kanssa.

Ja he näyttivätkin vaarallisilta, kunnes yleisön epäuskoksi hekin näyttivät erehtyvän linjasta viimeiselle okserille esteen kahdeksan kohdalla, kuten aiempi espanjalainen pari, joka kuitenkin onnistui korjaamaan tilanteen viime hetkellä. Nyt oli liian myöhäistä kun Staut tajusi olevansa matkalla okserin sijaan kohti estettä numero 13, eli uusinnan toista estettä, minkä he olivat jo hypänneet. Ja kun Visconti joka tapauksessa yritti hypätä sen, saaden puomit ja kannattimet lentelemään ympäriinsä, oli kyseessä hylätty suoritus.

Staut pudisti päätään epäuskoisena siitä, mitä juuri oli tapahtunut. Ja poistui areenalta haikea ilme kasvoillaan.

Viimeisenä Teresa Blasquez-Abascal ja hänen 10-vuotias tammansa Nasa de Toxandria tekivät parhaat hyppynsä kahdelle viimeiselle esteelle hyvällä ajalla 44,95 sekuntia. Ja he olivat enemmän kuin tyytyväisiä voidessaan antaa hyvän vastuksen tällä tasolla kotiyleisön edessä, uusintakilpailussa maailman parhaita ratsastajia vastaan.

Kilpailun voittajalle Ehningille tämän päivän voitto oli erityinen. ”Olin erittäin iloinen hevosestani tänään. Tämä on sille vasta toinen maailmancup, joten olen siihen erittäin tyytyväinen.” hän sanoi.

Lupaavia hevosia

Hän osti Coolion vasta elokuussa, ja jo nyt pari näyttää lupaavalta yhdessä. Hevosen valmisteli nuoresta 5*-tasolle asti saksalainen Marcel Marschall, joka kilpaili häntä vastaan Saksan puolella, sijoittuen kolmanneksi Nations Cupissa St Gallenissa Sveitsissä kesäkuussa. “Olen todella iloinen saadessani ratsastaa tällä Stargoldin rinnalla”, Ehning lisäsi tänään.

Maher, joka voitti Länsi-Euroopan liigan karsintakilpailun Veronassa, Italiassa kaksi viikkoa sitten, ei ollut tällä kertaa pettynyt kakkossijaansa. Hän aikoo nauttia upeasta loppuvuodesta ja kertoi Enjeu de Grisienistä: “Tämä on sille vasta toinen 5* Grand Prix, ja ensimmäinen kerta kun tällä tasolla yritetään mennä reippaasti.”

Kuvatessaan uusintakierrosta, hän sanoi “Tein aivan kaikkeni minkä voin. Siellä oli kaksi kohtaa mitkä eivät menneet ihan niin kuin halusin, mutta tässä uusinnassa oli kyllä vaikea rata. Näimme mielettömän osaavien ratsastajienkin tekevän virheitä, ja Marcus vain sai minut kiinni vasta viimeisellä esteellä.

Maher jätti tämän vuoden alkukaudesta useita kisoja väliin loukkaannuttuaan kaatuessaan, mutta se on jättänyt hänelle valtavan määrän paukkuja nyt myöhemmälle kaudelle.

Ben Maher ja Enjeu de Grisien, esteratsastuksen maailmancupin Madridin osakilpailussa toiseksi.
Kuva: FEI/Thomas Reiner

Lisää hallikilpailuita

“Teen enemmän hallikisoja kuin ennen. Minulla oli hiljainen alkuvuosi, mikä mahdollistaa kilpailemisen useammalla hevosella tähän aikaan vuodesta. Olen onnekas että voin kiertää kilpailuita, ja valita mikä hevonen sopii millekin areenalle. Koko joukkue ratsastaa luottavaisin mielin ja se näkyy tällä hetkellä tuloksissa” sanoi nyt koko Länsi-Euroopan liigan kärkeen noussut mies.

Sen sijaan jäljellä olevan talvikauden tavoitteistaan Ehning puhuu vaatimattomasti. Tämänpäiväisen voiton jälkeen hän sanoi: “Haluaisin jatkaa näin. Mutta se ei vaan ole niin helppoa!”

Ensi huhtikuussa Rijadissa järjestettävään suureen finaaliin mukaan karsiutuminen on hänellä ehdottomasti asialistalla.

“Yritän päästä finaaliin, ja tällä hetkellä olen hyvässä asemassa. Joten toivon että saan hyviä tuloksia jatkossakin.” sanoi mies, joka on yksi maailman viidestä esteratsastuksen kolmikertaisesta maailmancupvoittajista. Ja tänään hänen mestarillisten ratsastus- ja hevosmiestaitojensa ansiosta mukaan karttui vielä yksi mieleenpainuva voitto.

Longines FEI Jumping World Cup™ 2023/24 Madrid, Espanja. Voittoratsukko Marcus Ehning ja Coolio 42. Kuva: FEI/Thomas Reiner

Sarjan seuraava osakilpailu nähdään La Corunassa, Espanjassa ensi viikonloppuna.

Tulokset

Liigasijoitukset

Jaa artikkeli