Maher ja Dallas varastivat näyttämön Italian Veronassa

Iso-Britannian Ben Maher ja Dallas Vegas Batilly nappasivat tänään sensaatiomaisen voiton esteratsastuksen Länsi-Euroopan liigan maailmancupsarjan neljännessä osakilpailussa Veronassa, Italiassa.

Kahdeksan ratsukon toisella pudotuskierroksella, eli uusinnassa näytti jo siltä että voitto kuuluisi hallitsevalle Euroopan mestarille, Sveitsin Steve Guerdatille, joka paahtoi haastavan radan Venard de Cerisyllä, asettaen todella tiukan tavoiteajan 37,60 sekuntia. Mutta toiseksi viimeisenä radalle lähtenyt hallitseva olympiavoittaja Maher nappasikin voiton sveitsiläisen käsistä, ollen 10-vuotiaan tammansa kanssa 0,15 sekuntia nopeampi.

Ben Maher ja Dallas Vegas Batilly osakilpailun voittajat Veronassa, Italiassa. Kuva: FEI/Massimo Argenziano

Italialainen ratamestari Uliano Vezzani oli asettanut heille vaikean tehtävän. 

“Se oli erittäin vaikea uusinta, piti ratsastaa juuri oikeat linjat jotta se sujui nopeasti. Ja Dallas antoi minulle tänään kaikkensa, se todella taisteli puolestani, ja kaikki meni niin kun halusin – se oli uskomaton!” Maher sanoi.

Sähköinen tunnelma

Jumping Veronassa on aina sähköinen tunnelma, mikä asettaa ratsukoille lisää paineita. Kilpailut järjestetään yhden maailman suurimpien hevosmessujen, Fieracavallin yhteydessä. Tänä vuonna siellä juhlittiin tapahtuman 125-vuotisjuhlavuotta, mikä houkutteli paikalle yli 130 000 kävijää kuudestakymmenestä maasta ympäri maailmaa. Kilpailuhalli oli tänään ääriään myöten täynnä, kuten aina. Istumapaikat ovat vuosittain loppuunmyyty muutaman päivän sisällä myynnin alkamisesta, ja kun tämä esteluokka saavutti jännittävän huipentuman, oli meteli hallissa aivan katossa.

Itävallan Max Kuhner oli ensimmäisenä uusinnan aikaratsastuksessa 9-vuotiaan ruunan EIC Julius Caesarin kanssa, pysäyttäen kellon 39,76 sekuntiin. Sitten belgialainen Nicola Philippaerts nosti rimaa ylittäessään maalilinjan 39,00 sekunnissa hevosellaan Katanga van het Dingeshof.

Seuraavaksi Guerdat asetti uusinnalle kuitenkin kokonaan uuden tason, kun hän toi 14-vuotiaan ruunansa maaliin ajassa 37.60, laskeutuen ja kääntäen samanaikaisesti seuraavalle esteelle, nostamatta jalkaansa kaasulta.

Sveitsin Steve Guerdat ja Venard de Cerisy esteratsastuksen maailmancupin osakilpailussa toiselle sijalle Veronassa, Italiassa.
Kuva: FEI/Massimo Argenziano

Norjalainen Johan-Sebastian Gulliksen (Harwich VDL), ruotsalainen Peder Fredricson (Hansson WL) ja ainoa italialainen kilpailija, kansallinen mestari Franceca Ciriesi (Cape Coral) seurasivat perässä puhtailla radoilla. Mutta kukaan heistä ei uhannut sveitsiläisen esteratsastustähden johtoasemaa, ennen kuin Maher lähti laukkaan ja toi tammansa vakuuttavasti maaliin, vain 0,15 sekuntia nopeammin. Kun viimeinen ratsukko saapui radalle, ja tämä Guerdatin maamies Martin Fuchs pudotti esteen Conner Jeiin kanssa, tulokset olivat selvillä. Maher vei voiton ennen toisena olevaa Guerdatia, kun taas Philippaerts sijoittui kolmanneksi, ennen neljäntenä olevaa Ruotsin Fredricsonia.

Suojassa meteliltä

Maheria huoletti että areenan kova melu, ja viereinen lämmittelykenttä saattaisivat häiritä ja hermostuttaa hänen hevostaan uusinnassa.

“Jäin hiljaisempaan lämmittelyryhmään, koska se on hyvin herkkä. Verryttelin aikaisin, jotta pääsin katsomaan Steveä, ja se kannattikin nähdä!” hän sanoi. “Hevoseni – vähän kuin Steven – se tekee hyvän alastulon, se kääntyy hyvin, kaikki meni tänään hyvin, mutta se oli niin lähellä!” hän lisäsi.

Guerdat oli tyytyväinen toisesta sijastaan. Hän kärsi olkapäävammastaan ensimmäisellä kierroksella, mutta sanoi että se ei vaikuttanut hänen toisen kierroksen suoritukseensa millään tavalla.

“Minulla oli erittäin hyvä uusinta. Kaikki meni niin kuin suunnittelin, eikä olisi voinut olla paljon parempi päivä. En ollut tarpeeksi nopea, ja olen iloinen ollessani tänään toinen. Ben ratsasti loistavan uusinnan ja todella ansaitsee voittonsa!” hän sanoi.

Hän jatkoi: “Minulla on ollut erittäin hyvä vuosi, erittäin hyvä Nations Cup -kausi ja sitten voitin Euroopan mestaruuden, mikä oli tiimini tavoite tänä vuonna. Tämä on ollut uskomaton vuosi, mutta minulla oli vähän haasteita 5* Grand Prix -luokkien kanssa. Voitin monta 3- ja 4* Grand Prix -kilpailua, mutta en ollut niin hyvä 5* kisoissa. Joten olen tänään iloinen että onni kääntyi jälleen oikeaan suuntaan, ja olen erittäin tyytyväinen hevoseni!”

Philippaerts oli iloinen kolmannesta sijastaan. “Katanga on uskomaton tamma. Sillä oli kahden kuukauden tauko EM-kisojen jälkeen ja tämä on ensimmäinen kerta, kun se hyppäsi taas 5* Grand Prix -kilpailun ja se hyppäsi upeasti!” hän sanoi.

Belgialainen Nicola Philippaerts ja Katanga v/h Dingeshof kolmannelle sijalle maailmancupin osakilpailussa Italian Veronassa.
Kuva: FEI/Massimo Argenziano

Voitonriemua

Maher, joka päätyi sarjan kolmannessa osakilpailussa Ranskan Lyonissa viime viikonloppuna kolmannelle sijalle, oli riemuissaan tämän päiväisestä voittotuloksesta, mikä nosti hänet kokonaistuloksissa kolmannelle sijalle Länsi-Euroopan liigan tulostaululla. 35:llä pisteellä karsiutuminen mukaan Longines 2024 -finaaliin, joka ratsastetaan Riadissa, Saudi-Arabiassa ensi huhtikuussa, on jo näkymissä.

Kaikki hevoseni ovat tällä hetkellä kunnossa, ja se tiimini ansiota. Hevosteni omistajat ja minun sponsorini, olemme viime vuosina rakentaneet tämän, ja he kaikki ansaitsevat tämän voiton. On hienoa, kun kaikki osuu kohdilleen!”, hän sanoi tänä iltana.

Lisähaasteesta huolimatta hän nautti innokkaan yleisön luomasta jännityksestä.

“On kulunut muutama vuosi siitä, kun olin täällä Veronassa viimeksi, ja meille ratsastajille on hienoa kilpailla paikassa, jossa on näin paljon katsojia. He näkivät tänään hyviä ratsastajia ja hevosia, ja tämä on hienoa tälle lajille!” hän lisäsi.

Iso-Britannian Ben Maher ja Dallas Vegas Batilly Veronassa, Italiassa. Kuva: FEI/Massimo Argenziano

Vuoden verran yhdessä

Kertoessaan Dallas Vegas Batillystä hän sanoi: “Se on ollut meillä nyt hieman yli vuoden. Olen erittäin onnekas hevosenomistajien ja sponsoreideni kanssa, jotka ovat olleet tukemassa. Minulle oli tulossa muutamia uusia hevosia, mutta meistä tuntui, että tarvitsen vielä yhden isoihin luokkiin valmiin hevosen, joten saimme tämän, ja kesti jonkin aikaa tutustua siihen hyvin. Se on hieno, mutta se haluaa olla pomo ja tykkää minusta matkustajana!”

Kysyttäessä, mitä hänellä on tamman kanssa mielessä tämän päiväisen menestyksen jälkeen, hän vastasi viisaasti: “Nautin nyt vain ensin tästä päivästä! Olen vuosien varrella oppinut nauttimaan voitoista, sillä tässä lajissa häviät niin paljon enemmän kuin voitat!”

Iso-Britannian Ben Maher ja Dallas Vegas Batilly Longines FEI Jumping World Cup™ 2023/24 kauden osakilpailuvoittoon Veronassa, Italiassa.
Kuva: FEI/Massimo Argenziano

Ensi viikonloppuna Länsi-Euroopan liiga siirtyy Saksaan Stuttgarttiin, missä nähdään tämän 14-osaisen kilpailusarjan viides osakilpailu.

Kaikki tulokset

Liigasijoitukset neljännen osakilpailun jälkeen (.pdf)

Jaa artikkeli