Maaginen voitto Maherille ja Jazzille upealla Lontoon etapilla

London International Horse Show on pitkään ollut yksi Euroopan sisäkilpailukauden suosituimmista tapahtumista. Ja sunnuntaina lähes 10 000 katsojaa piti tunnelman katossa ExCel-areenaalla Lontoon Docklandsissa, kun brittiratsastaja Ben Maher voitti kotiyleisön edessä maailmancupsarjan Länsi-Euroopan liigan kahdeksannen osakilpailun hevosellaan Enjeu de Grisien.

Vuosi sitten hänen ystävä ja joukkuetoveri Scott Brash seisoi samassa paikassa palkintokorkkeella voitettuaan kilpailun hevosellaan Hello Jefferson. Mutta tänään vuoden 2012 olympiajoukkueen kultamitalistin, Brashin täytyi tyytyä kakkossijaan 14-vuotiaan ruunansa kanssa. Hallitseva olympiavoittaja Maher ja hänen vielä nuori, Jazziksi kutsuttu hevonen nappasivat voiton hänen käsistään vaikuttavalla uusintaradalla, ihan viime metreillä.

Ja vaikka koko yleisö huusi jännityksestä yhdentoista ratsukon uusinnan aikana aikaratsastuksessa, ei kukaan huutanut yhtä kovaa kuin irlantilaisen Daniel Coylen isoäiti. Joka ei todellakaan pidätellyt, kun Derryssä syntynyt ja nyt Kanadassa asuva ratsastaja teki toiseksi viimeisenä ratsastajana radalla loistavan esityksen 13-vuotiaalla tammalla Legacy. Tämä rata toi heidät lopulta kolmannelle sijalle.

Tämä sarjan mahtava osakilpailu onnistuu aina ilahduttamaan ja kaikki hyvät ainekset olivat nytkin mukana. Vuoden 2017 Euroopan mestari Peder Fredricson Ruotsista sijoittui neljänneksi, ennen vuoden 2023 EM pronssimitalistia, nyt viidenneksi sijoittunutta ranskalaista Julien Epaillardia. Brittiratsastaja Matthew Sampson sijoittui kuudenneksi.

Longines FEI Jumping World Cup 2023/24 – Lontoo, Ben Maher ja Enjeu de Grisien. Kuva: FEI/Jon Stroud

Paljon tekemistä radalla

Radan suunnitellut ratamestari, brasilialainen Guilherme Jorge, antoi kilpailijoille ensimmäisen kierroksen 13 esteen radalla paljon tekemistä. 16:sta maan ratsastajien lähtölistalta oli uusinnassa toisella kierroksella kilpailemassa ratsastajia vielä kahdeksasta eri maasta.

Irlantilainen Conor Swail aloitti uusintakamppailun Casturanon kanssa, joka pudotti puomin esteellä yhdeksän. Mutta häntä seurannut huippunopea Epaillard asetti hyvän tavoitteen päästen maaliin ensimmäisellä puhtaalla radalla 39,20 sekunnissa Donatello d’Augella.

Portugalilainen Duarte Deabra ja komea kimo Dourados 2 osuivat toiseksi viimeiseen okseriin, ja brasilialainen Pedro Junqueira Muylaert ja Quax 76 pudottivat ensimmäisen ja toisen osan jäljellä olleesta sarjasta. Jonka kolmas osa osoittautui uusinnan ratkaisevaksi elementiksi.

Sitten Max Kuhner palasi radalta puhtaalla suorituksella ajalla 39.57 EIC Up Too Jacco Bluen kanssa, sijoittuen Epaillardin taakse. Ennen kuin brittiratsukko Sampson ja Ebolensky tuuppasivat itävaltalaisratsukon välittömästi järjestyksessä alaspäin, ollen melkein neljännessekunnin nopeampi. Mutta jännittävin osuus oli vasta alkamassa.

Irlantilainen Daniel Coyle ja Legacy, Lontoon osakilpailussa kolmannelle sijalle. Kuva: FEI/Jon Stroud

Tuli hännän alla

Seuraavaksi vuorossa oli Coyle, joka täytti 29 vuotta aiemmin tässä kuussa. Hän lähti liikkeelle kuin häntä olisi ollut liekeissä, ottaen vain yhden askeleen sarjan viimeisen ja sitä seuranneen esteen välillä, lopulta rientäen maaliin loistavan tammansa kanssa aikaan 37,99 sekuntia, ja laittoi koko kilpailun uuteen uskoon.

Italialainen Lorenzo de Luca ja Cappuccino 194 menettivät mahdollisuutensa tullessaan sarjalle liian tiukalla käännöksellä. Mutta Ruotsin Fredricson ja Hansson WL saivat aikaan tiiviin ja puhtaan uusintaradan 38.42 sekunnissa, mikä sijoitti heidät heti Coylen jälkeen. Kuitenkin kahdella jäljellä olevalla ratsukolla oli vielä sanansa sanottavana.

Scott Brash ja Hello Jefferson innokkaan kotiyleisön edessä kilpailun toiselle sijalle. Kuva: FEI/Jon Stroud

Brash ja Jefferson ovat aina salamannopeita, ja pysäyttivät kellon aikaan 37.80 sekuntia. Vaikutti siltä että tällaista aikaa olisi enää mahdoton rikkoa. Maher taasen ei aikonut tätä niellä. Hänestä tuntui, että nyt oli oikea aika pyytää hevoseltaan kaikki, mitä juuri tässä kohtaa tarvittaisi. Ja vasta yhdeksänvuotias Enjeu de Grisien höyläsikin vaivatta täydellisellä suorituksella yli puoli sekuntia kilpailijansa ajasta, ajaen kotiyleisön riemusta sekoamisen partaalle. Vain 0,19 sekuntia erotti hänet Brashista, kun taas Coyle oli 0,62 sekuntia kauempana, kolmannella sijalla.

Kuin eri eläin

”Jostain syystä tähän vuodenaikaan tuntuu kuin tammani olisi eri eläin. Ja jos osaan ratsastaa sillä silloin oikein, se yleensä hyppää kuten tänäänkin. Joskus jopa todella toivon ettei se hyppäisi niin korkealle, sillä silloin menetetään vähän nopeutta! On selvää että nämä kaverit voittaakseen, on onnistuttava täydellisesti, ja siellä oli vielä muutama paikka joissa olisin voinut kääntyä tiukemmin. Mutta radalta tultuani minusta tuntui, että jos se voittaa, se on hienoa, mutta jos ei, sen oli tarkoitus mennä niin. Siinä ei ollut paljon tehtävissä, mutta nämä kaverit ovat loistavia, ja olen varma, että saan heidät peitottua uudelleen!” Coyle sanoi tiedostaen, että hän oli ollut mukana taistelussa parhaita vastaan.

Brash vakuutti ettei hän ollut pettynyt kakkossijaansa.

“Olin itse asiassa oikein tyytyväinen, koska Jefferson on ollut ykkösratsuni viimeisen kahden vuoden ajan ja sen on tarvinnut mennä isoja kilpailuita. Mielestäni se hyppäsi upeasti Calgaryssa (Spruce Meadows 5* syyskuussa) mutta sen jälkeen annoin hänelle tauon, ja se olikin huono ajatus, koska se menetti vähän lihaksia ja kesti aikaa saada hänet takaisin samaan kuntoon.

“Viime viikolla Genevessä se hyppäsi hyvin, mutta ei ehkä ihan niin hyvin kuin olisi pystynyt. Täällä se taasen tuntui heti palanneen takaisin parhaimmillensa. Joten olen erittäin iloinen!” 38-vuotias Scotsman kertoi.

Ben Maher ja Enjeu de Grisien Lontoossa onnistuneen uusintaradan jälkeen. Kuva: FEI/Jon Stroud

Erityinen voitto

Vielä iloisempi oli kuitenkin Maher, joka kuvaili tämän päiväistä voittoa hänelle erityiseksi. Tämä johtuu osittain siitä, että hänellä oli vaikea alku vuodelle 2023, ja ehti olla neljä kuukautta kokonaan poissa kilpailuista olkapäävamman vuoksi.

“Tämä on ollut meille perheenä ja tiiminä vaikea vuosi, ja kulissien takana on tapahtunut paljon. Toisaalta mukavaa päästä päättämään vuosi, mutta on myös mukavaa lopettaa se tällaiseen kohokohtaan. Ja nautin todella siitä, että vaimoni Sophie ja poikamme Cooper ovat täällä mukana” 40-vuotias ratsastaja sanoo.

Hän pääsi jo marraskuussa nauttimaan voitosta Länsi-Euroopan liigan osakilpailussa Veronassa Italiassa, toisen mahtavan hevosensa Dallas Vegas Batillyn kanssa. Ja Madridissa, Espanjassa kolme viikkoa sitten hän sijoittui toiseksi tämän päivän voittoratsulla Enjeu de Grisienillä.

”Se on ollut minulla valikoiden mukana seitsemänvuotiaasta asti. Nyt sillä oli vuoden alussa neljä kuukautta vapaata, kun en kyennyt ratsastamaan. Tänään oli yksi niistä uusinnoista joissa minun ei tarvinnut mennä liian nopeaa kolmen ensimmäisen hypyn aikana, mutta sitten käytin jäljellä olevat askeleet mennäkseni todella vauhdilla. Loppujen lopuksi sinulle ei ole tarjolla mahdollisuutta (voittaa) joka viikko, tai edes joka vuosi. Tässä on kyse olemassa olevien tilaisuuksien hyödyntämisestä, ja tänään se oli valmis!” hän kertoo.

Yksi etappi vähemmän

Hän ei nähnyt Brashin kierrosta “mutta tiedän että hän on nopea. Tiesin suunnilleen, missä minun piti olla radalla, mihin aikaan, ja että voisin tehdä esteelle kahdeksan yhden laukka-askeleen vähemmän. Joten yritin vain pysyä keskittyneenä ja rauhallisena, ratsastaa sellaisen kierroksen jonka tiesin tämän hevoseni kanssa kyllä voivani ratsastaa. Ja onneksi se oli tänään tarpeeksi!” hän lisäsi.

Maher onnitteli Coylea ja Brashia heidän sijoituksistaan tämän päivän kilpailussa. Ja pohdiskeli sitä tosiasiaa, että joskus voittaa ja joskus häviää. ”Kun ratsastat ulos radalta, tiet risteävät (toisten ratsastajien kanssa). Ja se on vaikeaa, kun ratsastat tuollaisen kierroksen kun Scott tänään teki, ja sitten joku tulee areenalle ja lyö sinut. Mutta monta kertaa aiemmin se on mennyt päinvastoin!

“Mutta tämä yleisö!” hän lisäsi. “Ja tämä luokka, se on sellainen, jonka kaikki haluavat voittaa. Tämä on parasta aikaa vuodesta, kaikki ovat iloisia, ja kaikki nauttivat. Ja tänään nähtiin hyvää ratsastusurheilua, kuten täällä on nähty jo todella pitkän aikaa!” hän lisäsi.

Ben Maher ja Enjeu de Grisien, Lontoon osakilpailun voittoratsukko. Kuva: FEI/Jon Stroud

Nyt hän otti paalupaikan Länsi-Euroopan liigataulukossa ennen toisena olevaa maanmiestään Harry Charlesia, ja kolmannella sijalla olevaa ruotsalaista Henrik von Eckermannia. 14 osakilpailua sisältävän kilpailusarjan siirtyessä nyt kahden viikon päästä yhdeksänteen osakilpailuun Belgian Mechelenissä.

Kilpailun tulokset

Liigasijoitukset

Jaa artikkeli