Boyd Exell jälleen voittokuosissa Lontoossa

ExCel Centerin sähköisessä tunnelmassa Lontoon Docklandsissa, australialainen Boyd Exell loisti tapahtuman illassa voittaen kolme kierrosta, mutta hyvin niukasti. Valjakkoajon maailmancupkauden toistaiseksi kovimmassa osakilpailussa hallitseva mestari peittosi kaksi pitkäaikaista vastustajaansa Hollannista, Ijsbrand Chardonin ja Koos de Ronden. Ja kaikki kuskit olivat selvästi uransa parhaassa ajokunnossa.

Lauantai-illan viimeisessä aika-ajoissa nähtiin kuinka kolme parasta valjakkoa olivat niin huippuunsa viritetty että ajettujen kierrosten ero oli vain kaksi sekuntia. Boydin kokenut nelikko oli hieman nopeampi ja hän ohjasi ne radan läpi virheittä, päästen maaliin ajassa 145,41.

Valjakkoajon maailmancupsarjan Lontoon osakilpailun voittaja Boyd Exell. Kuva: FEI/Jon Stroud

Hallikilpailuissa suorituspaineista ei pääse missään vaiheessa, sinulta voi pudota pallo ihan milloin tahansa. Jos ajat hitaasti ja pallo putoaa radalla myöhemmin, sinua rangaistaan kahdesti. Itselleni merkitsee paljon nähdä kuinka laji on täällä kasvattanut kiinnostustaan, ja yleisö on nyt todella hyvin mukana. Ja mitä tulee kuskien puolesta voin sanoa, tämä on upea kisapaikka.

Boyd Excell, Australia

Lontoon osakilpailu on sarjan kuudes karsintakilpailu, ja sen lisäksi tapahtumassa järjestetään ylimääräisen “Extreme Driving” -kilpailuluokka päivää ennen varsinaista maailmancupkilpailua. Se on erillinen luokka, missä on käytössä myös hollantilaisen Jeroen Houtermanin suunnittelema, toisenlainen rata, mikä antaa maistiaisen tulevasta. Kahden virheettömän ajokierroksen jälkeen Boyd voitti, Koos oli toinen ja Ijsbrand kolmas.
Lämmittelykisan seurauksena perjantain maailmancupin avajaiskisassa hevoset olivat paremmin kisavireessä, vaikka rata on erilainen, areena ja tunnelma ovat niille jo tuttuja. Jännittävässä aika-ajossa näytti alkuunsa siltä, että Ijsbrand aikoo voittaa kun Boyd jäi hänen ajastaan. Mutta yleisön kannustuksen ansiosta hänen hevosensa löysivät uuden lisävaihteen ja kärryt kiitivät maaliin ylittäen kärkiajan vain 1,02 sekunnilla.

Lauantai-iltana kolmannen kilpailun alkaessa odotukset olivat korkealla, ja tiedossa oli toinen todella tiukka kisa. Aika-ajoon karsiutuneet samat kolme kuskia onnistuivat samalla radalla hiomaan jokaisella kierroksella sekunteja pois jo ennestään vaikuttavista kierrosajoista. Ja kuten edellisenä iltana, Boydilla meni kaikki putkeen. Hän tiesi, että hänellä oli pieni liikkumavara sen jälkeen kun molemmat hollantilaiset pudottivat pallon, lisäten aikaansa neljä sekuntia. Tietoisena kuumottavan nopeista kierrosajoista, Ijsbrandin 146,99 ja Koosin 147,37 sekuntia, Boydin oli pakko pitää huolta jokaisesta askeleesta radalla.  

Hollantilainen Ijsbrand Chardon valjakkoajon maailmancupin Lontoon osakilpailussa toiselle sijalle. Kuva: FEI/Jon Stroud

Lontoon kilpailusta iloinen Ijsbrand sanoi: “Tämä on ensimmäinen kilpailuni sitten Stuttgartin, ja minulla oli todella hyvä toinen sija. Pysyäkseni Boydin ja Koosin vauhdissa minulla oli uusi hevonen mukana täällä Lontoossa, eikä se ole niin kokenut. Mutta se oli täydellinen ja olen erittäin, erittäin tyytyväinen siihen. Sarjan tässä vaiheessa taso on todella korkealla ja meillä on neljä tai viisi kuskia, joilla menee todella hyvin.

Kotiyleisön riemuksi villillä kortilla mukaan päässyt brittikuski, Daniel Naprous päätti viikonloppunsa neljännelle sijalle. Hänestä tuntui että torstaina avauskierroksen jälkeen jäi parantamisen varaa, joten lauantaina hän meni kovaa, tehden nopean, puhtaan kierroksen loikaten tuloslistalla useita sijoituksia ylöspäin.

Kilpailun jälkeen hän sanoi: “Olen niin ylpeä hevosistani tänään! Näiden legendojen hännyksillä roikkuminen on mieletön tunne. Lensin kuvauksista sunnuntaina ja sitten tulimme Lontooseen, joten ne menivät todella hyvin. Tämä laji on niin mahtava. Ensimmäisenä päivänä kun vähän räpiköin, Boyd oli mukava ja antoi minulle muutamia arvokkaita vinkkejä, mitä todella arvostan. Tänä iltana minulle onni hymyili ja pallot pysyivät paikoillaan.”

Lontoon kokoonpanoa olivat täydentämässä Glenn Geerts (Belgia), Mareike Harm (Saksa) ja Georg von Stein (Saksa). Glennin paras tulos oli torstaina neljäs, ja tämä sama sijoitus Georgille perjantaina. Kun taas Mareike oli kuudes sekä perjantaina että lauantaina.

Hollantilainen Koos de Ronde Lontoon osakilpailussa kolmannelle sijalle. Kuva: FEI/Jon Stroud

Koska Boyd oli kisassa mukana villillä kortilla, kilpailusta tarjolla olleet maksimipisteet eli kymmenen pistettä sai Ijsbrand. Nyt nämä kaksi lajin titaania ovat sarjarankingin ensimmäisellä ja toisella sijalla, vain yhden pisteen erolla. Samalla Ijsbrand tuuppasi poikansa Bram Chardonin listan kolmannelle sijalle.

Seuraava osakilpailu on joulun jälkeen Belgiassa, Mechelenissä, ja siellä vastakkain kohtaavat jälleen mukaan karsiutuneet Boyd ja Bram. Heidän seuraansa liittyy Michael Brauchle Saksasta, joka toivoo voivansa toistaa Tukholmassa menestyksensä, sekä Dries Degrieck Belgiasta, joka taasen loisti viime viikonloppuna Genevessä, Sveitsin osakilpailussa. Mukaan karsiutuneiden huippukuskien riviä täydentää sveitsiläinen Jérôme Voutaz. Glenn ja Koos nähdään mukana kisassa villeinä kortteina.

Jos Boyd ja Bram säilyttävät näissä kahdessa viime kilpailussa nähdyn hyvän liekin, Belgiassa tulee radalla olemaan erittäin tiukkaa. Kumpikin haluaa prässätä toisensa pois kärkipaikalta. Kuten Boyd sanoi: “En koskaan pidä kirjaa kilpailutuloksista, koska oikeasti olet vain juuri niin hyvä kuin edellinen kilpailusi. Sisäkisakausi voi olla itseluottamukselle kova koitos. Jos suoriudut hyvin, saat menestystä ja jatkat kohti huippua. Mutta jos hölmöilet ja alat tehdä virheitä, se alkaa todella painaa sinua!”

The London International Horse Show – ExCel, Lontoo, voittokuskit pitävät hauskaa ja esiintyvät yleisölle palkintojenjaossa. Kuvat: FEI/Jon Stroud

Kilpailun tulokset

Jaa artikkeli